Ergenliğin en önemli konularından biri kilo sorunu. Ergenlikte kilo alma ile ilgili olumsuz etkenler var. Ama bazen hiç kilosu olmayan kızlar da sanki çok fazlalığı varmışcasına bu konuyu hayatının odak noktasına koyabiliyor. Kilo almanın fizyolojik nedenlerini Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rüştü Serter şöyle özetlemiş:
1- Değişen hormonlar: Ergenlikte kızlarda östrojen hormonu seviyesi yükseliyor. Bu da kadınsal vücut hatlarının şekillenmesini sağlarken, yağ depolanması sonucu kilo almalarına neden oluyor.
2- İştah açılıyor: Değişen hormon dengelerinin etkisi ve artan iştahın katkısıyla aşırı kiloya eğilim ortaya çıkıyor. Beslenmede yapılan hatalar kızların kilo almasına neden oluyor.
3- Duygusal dalgalanmalar: Duygusal dalgalanma sık yaşanıyor. Bunlar hiç yememeye yol açabileceği gibi aşırı yemeye de sebep olabiliyor.
4- Erken ergenlik: Ergenliğin sonunda kızlarda salgılanan kadınlık hormonu, kemiklerdeki büyüme plaklarını kapatıyor, boy uzaması duruyor. Ergenliği geç yaşayanlarda, boy uzaması bir süre sürüyor. Erken ergenlikte ise kemikteki büyüme plaklarının kapanması boy uzamasını bitiriyor. Boyu beklenenden kısa kalan kızların kilo fazlalığı ile karşılaşma eğilimi fazla oluyor. Çalışmalar, erken ergenliğe giren kızların erişkinlik döneminde daha kısa ve kilolu olduklarını ortaya koyuyor.
17 Aralık 2016, Cumartesi 16:00
Haberin Devamı