Bir türlü tam olarak atlattık diyemediğimiz pandemi krizi yeni iş fırsatları doğurdu. Bunun yanı sıra dünyadaki yüz binlerce çalışan uzaktan ve hibrit çalışma modelini deneyimleme fırsatı buldu. Aslında senelerdir gündemde olan bir konu uzaktan çalışma modeli. Bazı şirket yöneticileri buna sıcak bakmıyor olsa da trafikte geçirilen süreleri de göz önünde bulundurduğumuzda bu yeni nesil modeller yöneticilerin de tercihi oldu.
Uzaktan çalışma modeline sıcak bakanlar da var, ofis ortamı dışında çalışmak istemeyenler de. Haliyle bu ayrışma, hibrit modelin daha baskın olmasına neden oldu diyebiliriz.
Peki uzaktan çalışma modelini benimseyenler, bulundukları ülkede ya da şehirde olmak yerine bambaşka coğrafyalarda çalışmak isterlerse durum ne olur?
Dünyadaki birçok ülke bu durum karşısında farkındalık yaşamış olmalı ki hayatımıza geçtiğimiz aylarda yeni bir vize türü girdi: Nomad Vize. Yani dijital göçebe vizesi.
Ben de bu vize türüyle yakın bir arkadaşımın bana “Ben Norveç’e gidiyorum, dijital göçmen vizesi aldım.” demesiyle tanışmış oldum. Arkadaşım bir yazılım mühendisi ve dünyanın birçok yerinde çalışmayı hayatının parçası haline getiren bir gezgin. Bugüne dek turist vizesi ile ülkeleri keşfederken dijital göçebe vizesiyle tanışıyor ve “İşte bu benim ihtiyacım olan vize türü!” diyerek vizesini alıyor. Tüm şartları yerine getirdiğinizde Norveç’e süresiz vize alınabildiğini de belirteyim.
Peki nedir bu dijital göçebe vizesi?
Zaman ve mekân kısıtlaması bulunmayan yüz binlerce çalışanın özgürce dünyanın birçok noktasında çalışabiliyor olması olarak tanımlayabiliriz aslında bu vize türünü. Peki ama nasıl?
İngilizce tanımı Digital Nomad. Mesai saatlerinden bağımsız çalışanların daha kolay vize alarak istedikleri ülkede çalışabildikleri bir model. Birçok ülke artık dijital göçebelere uzun süreli vizeler vermeye başladı. Her meslek için geçerli değil tabii bu vize.
Kimle bu vize türünden yararlanabiliyor?
- Yazılımcılar,
- Görsel tasarımcılar,
- Freelancerlar,
- Çevirmenler,
- Dijital pazarlama ve sosyal medya yöneticileri,
Bunlar sadece bazıları. Aslında vize türünün mantığı oldukça basit. Eğer uzaktan çalışarak belli bir seviyenin üzerinde ve sürdürülebilir gelir elde edebildiğinizi kanıtlarsanız bu vize türüne sahip olabiliyorsunuz. Hem gezgin olarak keşif yapabileceğiniz hem de işinizi uzaktan yönetebildiğiniz bir iş modeli.
Dijital göçebe vizesi için karşılamanız gereken bazı uygunluk kriterleri var tabii,
- 18 yaşından büyük olmalısınız.
- Aylık belirli bir gelirinizin olması gerekir (tutar ülkeden ülkeye değişir).
- Dünyanın her yerinden yapabileceğiniz bir işiniz olmalı.
Şu anda dijital göçebe vizesi sunan 59 ülkenin olduğunu da belirtelim.
Bunlardan bazıları:
- Almanya,
- Yunanistan,
- İzlanda,
- İtalya,
- Malta,
- Norveç,
Benim dijital göçebe olarak tercihim Norveç, Almanya ve Portekiz olurdu. Düşünsenize, Bir ay Norveçtesiniz, bir ay Almanya’da. Nerede olmak isterseniz oradasınız. Bilgisayarınızın, tabletinizin ve telefonunuzun olduğu her yer ofisiniz. Hem dünyayı ve farklı kültürleri keşfediyorsunuz hem de ofisten bağımsız dilediğiniz gibi çalışabiliyorsunuz.
Bu vize türü ile minimum 3 ay ile 1 yıl arası vize alınabildiğini de hatırlatmış olayım.