Blockchain, kripto paralar, bitcoin… Bunların hepsi bir yerlerden kulağınıza çalınmıştır. Yaşadığımız dijital çağda artık bankada sıra bekleme kavramı gitgide azalmış, tüm bankacılık işlemleri artık tamamen akıllı telefonlarımız üzerinden gerçekleştirilebilir hale gelmiş olduğu hepimizin malumu. İşte tam bu noktada sizler için yepyeni bir deneyimle tanıştım.
Bildiğiniz üzere finans sektörü, çağımızın en önemli ve hassas sektörlerinden biri.
Gittikçe daha fazla kişi ve kurum günlük finansal işlerini fizikselden dijitale taşıdıkça, finans sektörü sürekli olarak iş akışlarını basitleştirmek ve güvenliği artırmak için uygulanabilecek uygun ve güvenli teknolojilere yönelme zorunluluğunu hissediyor.
İşte tam bu noktada blok zinciri ve web3 teknolojisine dayalı yepyeni bir finans deneyimi hayatımıza giriş yaptı.
Blok zinciri teknolojisinden ilham alan, DeFi olarak bilinen Merkeziyetsiz Finans, aracılara olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırırken finansı merkezi olmayan bir şekilde yönetmenin devrim niteliğindeki yollarından biri haline getirmenin yepyeni bir yolu olarak karşımıza çıkıyor.
Merkeziyetsiz finans (DeFi), insanlara bankalar, borsalar veya aracı kurumlar gibi üçüncü taraflar olmadan ticaret, borçlanma, borç verme, vb. finansal işlemler gerçekleştirme gücü veren çok çeşitli yazılım protokolleri ve araçları ifade eden yeni çağın finans merkezi diyebiliriz.
2021 Kasım’ında Merkeziyetsiz Finans sektörünün pazar büyüklüğü 100 Milyon $ iken bugün bu rakam yaklaşık 40 Milyar $’lık bir büyüme ile göz kamaştırıyor
Sektör uzmanlarının yaptığı ayrıntılı analizlerde 2028 yılına kadar 142.5 Milyar $’lık büyüklüğe sahip bir pazar olacağı öngörülüyor.
Sürdürülebilir web3 zirvesi gerçekleşti
Artık kripto para ekosistemi ve blockchain sistemi bugünlerde herkesin gündemlerinde üst sıralarda yer alıyor. Web3 ve Blockchain teknolojisi odaklı konferans, panel ve zirvelerle artık daha sık karşılaşacağımızı söyleyebilirim. Geçen hafta bu konu özelinde çok dikkat çekici bir zirve gerçekleşti.
Blockchain teknolojisi ve Web3 potansiyeli üzerine farklı katılımcıların olduğu bu zirve, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen öğrenci toplulukları (600 üniversite öğrencisi) yer aldı. Blockchain teknolojisi ve Web3 teknolojileri ışığında sürdürülebilir gelişim ve bu teknolojilerin nasıl kullanılabileceğine dair zihin açıcı ve yenilikçi sunumların gerçekleştiği zirvenin, genç girişimciler ve Türkiye’nin geleceği adına heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz.
Fatih Sultan Mehmed’in Mirası İstanbul’da
İngiltere’deki önemli sanat merkezlerinden Christie’s' Müzayede Evi’nde "İslam ve Hint Dünyaları Sanatı, Oryantal Kilimler ile Halılar" isimli bir müzayede düzenlendi. Müzayedenin en özel parçası olarak görülen Fatih Sultan Mehmed'in resmedildiği madalyon müzayedede açık artırmaya çıkarıldı.
Constanza de Ferrara’nın 1464-1475 yılları arasında İstanbul'da Fatih’i bizzat görerek tasarladığı eser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 38 bin Sterlin’e (Yak. 816 bin Türk Lirası) satın alındı. 540 yıllık madalyonun, Haliç’te açılacak İstanbul Sanat Müzesi’nde Fatih portresi ile birlikte sergilenmesi bekleniyor.
Madalyonun bir tarafında Fatih Sultan Mehmed’in net bir portresi, diğer yüzünde ise iki küçük yapraksız ağacın olduğu yumuşak kayalı zemin üzerinde at biner biçimde tasviri bulunuyor. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet tasvirde, bir elinde atının yularını bir elinde kılıcını tutuyor.
Kısa kısa…
• e-Devlet yapay zeka desteği ile yenileniyor! 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan hedeflere göre 2023’te e-Devlet’te Yapay Zeka Temelli Çevrim İçi Destek Sistemi hayata geçirilecek.
• 1 yıl boyunca sinyal almayan tüm telefonlar kapanacak! Sinyal Kanunu TBMM’den geçti. Kapatılan ve ilerleyen dönemlerde kullanılması planlanan cihazlar için bekleme süreleri 7 yıl olurken yeni düzenlemede bu süre 1 yıla düşürüldü. Bu kapsamda ise kullanıcıların 1 yıl boyunca kullanmadığı ve sinyal alınmayan telefonları kapatılacak.
• Yerli mobil oyun şirketi Manc, 50 milyon dolar yatırım aldı.
• Apple, macOS 13 Ventura güncellemesini yayınladı.
• Steam önerilen Dolar kurunu 1.8 TL’den 10TL’ye yükseltti.
• Ve sonunda oldu… Elon Musk, Twitter’ı 44 Milyar Dolar’a satın aldı! Daha önce Twitter'da %9,2'lik hisse satın alan Elon Musk, 14 Nisan'da SEC'e yaptığı bildirimde, Twitter'ın tamamı için hisse başına 54,2 dolarlık teklifte bulunmuştu. Süreç geçtiğimiz hafta tamamlandı.