Geçtiğimiz gün Sanatçı Emre Yusufi’nin Divine Selfie eseri ile sanatseverlerin selfie olarak çektiği fotoğrafları NFT eserine dönüştürerek 40 Etherium’a sattığı haberini aldım.
Konuya biraz açıklık getirelim.
Emre Yusufi, 2018 yılında Contemporary Istanbul Sanat Festivali'nde Divine Selfie adını verdiği eserini sanatseverlerle buluşturmuştu. Enstalasyon yani yerleştirme sanatı olarak adlandırılan bu eserin bir Instagram hesabı bulunuyor. (@divineselfie)
Sanatseverler, yarı tanrı Herkül (Hercules) olan eserin yanına geçerek selfie çekmişti. Yusufi, bu çekilen fotoğrafları eserinin Instagram hesabında paylaşılmasını sağlamıştı.
Eser, yoğun ilgi görerek kısa sürede binlerce kişi tarafından yaklaşık dört bin selfie çekilmesiyle gündeme gelmişti.
Emre Yusufi, orta çağ eseri olan Herkül’ü çağdaş sanata uyarlayarak başka bir forma dönüştürmenin ötesinde, şimdi de o kreasyonu metalaştırarak bir NFT eserine dönüştürdü.
Benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebilen ve bu sebeple birbirinin yerine geçemeyen, blog zinciri adı verilen dijital bir veri olarak tanımlanan NFT’ler son zamanlarda dijital sanat, video oyunu öğeleri ve müzik dosyaları gibi dijital kreasyonları metalaştırmak için kullanılan dijital bir veri birimi olarak tanımlanıyor.
NFT formatıyla Foundation'da sergilenen bu eser, İranlı bir İş İnsanı tarafından 110 Bin dolar karşılığı olan 40 Ethereum'a alındı. Fiziksel eserle birlikte, eserin Instagram hesabının tüm hakları, esere özel oluşturulan müzik ve vokal de satın alınmış oldu.
Yusufi’nin eserlerinin New York, Miami, Paris, Londra gibi dünyanın birçok noktasında sergilendiğini de hatırlatalım.
Bir Orta Çağ eserini farklı bir formatla önce çağdaş sanata uyarlayarak kişiselleştirilmesini sağlayan, ardından binlerce insanın fotoğraflarıyla farklı bir formata dönüştüren ve o formatı NFT üzerinden satın alınmasını sağlayan Emre Yusufi’ye birkaç soru sordum:
Herkül koleksiyonunuzun ortaya çıkmasında ve sürdürülebilir şekilde popüler olmasında reklamcı kimliğinizin etkili olduğunu düşünüyor musunuz?
Reklamcılık geçmişine sahip olmak bir iş üretirken üzerine çok düşünülmüş altı dolu fikirlerle ve sağlam bir strateji ile o işi oluşturmaktan geçiyor. Bu çalışma prensibini sanat üretirken uygulamanın elbet artıları olmuştur.
Divine Selfie olarak oluşturduğunuz bu dijital kimlik altında toplanan fotoğrafları derleyerek görsel bir NFT esere dönüştürme fikri ilk nasıl ve ne zaman aklınıza geldi?
İnsanların sanat fuarlarındaki davranış biçimleri üzerine çıkmıştı fikir. Eserlerle birlikte fotoğraf çekip sosyal medya hesaplarında paylaşma motivasyonlarını bir esere çevirdim. Dedim ki öyle bir eser olsun ki kendine ait instagram hesabı olsun ve fotoğrafı kendi çekip kendi paylaşsın. Kişilere sadece re-post etmek kalsın. Yıl 2018. Tabii günümüze yorumladğımızda o zaman hayatımızda olmayan bir kavramı üretiyordu heykelin kendisi. Her çektiği selfie ürettiği bir NFT’ydi. Şimdi bunun hikayesini oluşturdum ve NFT dünyasına sundum.
Orta çağ eseri olan Hercules’i çağdaş sanata uyarlayarak başka bir forma dönüştürmenin ötesinde, şimdi de o kreasyonu metalaştırarak NFT bir esere dönüştürdünüz. Bu durumu nasıl yorumlarsınız?
Sanatımda hep bir ilerisini hedefledim ve güncel olmaya hep dikkat ettim. Dünyadan kopmadan çağın gereksinim ve ihtiyaçlarını sanatımla birleştirmenin yolunu bulmaya çalışıyorum. Bu dönem ve belki de gelecekte uzun yıllar hayatımızda NFT var ve ben de bunun bir parçası olmalıyım dedim. Ve sonuç bu :)
Sadece NFT özelinde yeni eserler yaratmayı düşünüyor musunuz?
Kesinlikle düşünüyorum. Oraya özel kalacak şeyler zaten şu anda da var. Daha da özelleştireceğim. Foundation.app/yusufy
Uzay turizmine hazır mıyız?
Blue Origin, uzay turizmi roketi New Shepard'ın uçuşları için bilet satmaya başlıyor. Konuyla ilgili detaylar, internet sitesindeki form üzerinden kayıt olanlarla 5 Mayıs tarihinde paylaşılacağı duyuruldu.
Kısa kısa…
- Yılın ilk çeyrek raporunu açıklayan Twitter, pandemide %28 büyüdüğünü açıkladı.
- Kripto paralar ile ilgili yeni düzenleme hayata geçti. Kripto paralar bundan böyle ödemelerde kullanılamayacak.
- Samsung karantina döneminde 300 Milyon Dolar zarar ettiğini açıkladı.
- Kripto para borsası Binance'da TL çekme ve yatırma işlemleri kaldırılıyor.
- Yolcu360, 30 milyon dolar değerleme ile 6 milyon dolar yatırım aldı.