Gizem OnarMutlu olmaktan korkuyor olabilir miyiz?

HABERİ PAYLAŞ

Mutlu olmaktan korkuyor olabilir miyiz?

Daha önce hiç “Çok güldüm ağlayacağım” dediniz mi? İşte o an Çerofobi devreye giriyor, bir diğer adıyla mutlu olma korkusu.  Mutlu olmayı hak etmeme, mutlu olduktan sonra başına kötü bir şey geleceğini düşünme hissidir.

Çerofobi Nedir?

Çerofobi, mutluluktan veya sevinç yaşamaktan duyulan aşırı korkudur. Mutluluk getirdiği bilinen durum veya aktivitelerden kaçınmak, mutluluğu yaşarken suçluluk duymak, hatta kişinin mutluluğa ulaşmasını engelleyen kendini sabote eden davranışlar gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilen psikolojik bir durumdur. Teşhis edilebilir bir zihinsel bozukluk olarak görülmese de araştırmacılar, çerofobiyi anksiyete bozukluğunun bir versiyonu olarak tanımladılar.

Çerofobinin 5 belirtisi

Haberin Devamı
  • Sosyal etkinlikler (partiler, konserler vb.) düşünüldüğünde artan kaygı
  • Daha sonra kötü bir şeyin olacağı endişesi nedeniyle olumlu değişikliklere yol açabilecek fırsatları reddetmek
  • Eğlenceli olabilecek aktivitelere katılmayı reddetmek
  • Mutlu olmanın kötü bir şey olacağı anlamına geldiği inancı
  • Mutlu olmanın zaman ve çaba kaybı olduğunu düşünmek 

Araştırmalar, belirli insan türlerinin çerofobi yaşamaya daha yatkın olabileceğini ortaya koyuyor: 

  • Geçmişte travmatik bir fiziksel veya duygusal olay yaşamış olanlar. Başlarına kötü bir şey geleceği endişesi nedeniyle eğlenceli aktiviteleri reddedebilirler. Kendilerine ne olacağı konusunda daha fazla öngörülebilirlik ve kontrol duygusu sağlamak için kendilerini tanıdık durumlarda tutma eğilimi hissedebilirler. 
  • İçe dönük kişilerin işlerini yalnız yapmayı tercih ettikleri, daha içine kapanık oldukları ve insan gruplarında ve gürültülü ortamlarda rahatsızlık hissedebildikleri için çerofobi yaşama olasılıkları daha yüksektir. 
  • Mutluluğun yalnızca tembel insanlar için olduğuna dair mantıksız inançlar sergileyen mükemmeliyetçiler ve bu nedenle görünüşte verimsiz olan ancak onlara mutluluk getirebilecek faaliyetlerden kaçınabilirler. 

Çerofobi kapsamlı bir şekilde araştırılmamıştır ve onaylanmış ve etkili ilaçlar henüz mevcut değildir. Bununla birlikte, çeşitli tedavilerin semptomları iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. 

  • Bilişsel-davranışçı terapi, çerofobiden muzdarip bir kişinin mantıksız ve yanlış düşünce ve davranışları tanımlamasına yardımcı olabilir. 
  • Maruz bırakma terapisi aynı zamanda kişinin kendisini yavaş yavaş mutlu durumlara maruz bırakmasına, bununla ilişkili kaygıyı tolere etmesine ve mutluluğun olumsuz etkiler getirmediğini fark etmesine de yardımcı olabilir. 
  • Hipnoterapi, beynin mutluluğu kötü olaylarla ilişkilendiren kısımlarını yeniden programlamak için kullanılabilir. 
  • Derin nefes alma, meditasyon/görselleştirme, günlük tutma ve egzersiz gibi rahatlama teknikleri de semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir. 

Çerofobi ile yaşamak zor olsa da tedaviler semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak, duyguların daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir ve doğru tedavi seçeneklerine doğru size yol gösterebilir.

 

Sıradaki haber yükleniyor...
holder