Gizem Şehoİçimizi ısıtan film: Karla

HABERİ PAYLAŞ

İçimizi ısıtan film: Karla

Sizleri muhteşem ve sıcacık bir aileyle tanıştırmak istiyorum. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, ekranlardaki ilk evlilik programı ''Cansu ile Baştacı''nın sunucusu, Esenyurt Üniversitesi Radyo Tv Programcılığı Doktor öğretim üyesi zarif ve güzel eşi Cansu Özdenak Kandemir ve şimdiden ışığı ve yeteneğiyle hepimizi büyüleyen minik kızları Karla...

Karla şanslı bir çocuk. Onunla ilgilenen, ona sonsuz sevgi sunan, yeteneklerini keşfedip teşvik eden ve hayata dahil eden bir aileye sahip. Özellikle baba-kız aşkı dillere destan. Bu baba-kız aşkı işte şimdi bir bağımsız bir sanat filminde hayat buldu.

Haberin Devamı

Karla'nın festival yolculuğu

İçimizi ısıtan film: Karla

Yönetmenliğini Ceyhan Kandemir’in, yapımcılığı Murat Çınar'ın, senaryosunu Nafiseh Laleh'in üstlendiği “Karla” adlı uzun metraj kurmaca film; kukla tiyatrosu işleten ve aynı mekanda yaşamını sürdüren kukla ustası ve kızının ilişkisini konu alıyor. Başrollerini Karla Kandemir ve kukla sanatçısı Çağlayan Sevinçer'in paylaştığı filmin oyuncu kadrosunda Altan Akışık, Tunç Günbay ve Cansu Özdenak Kandemir yer alıyor. Dünya sinema festivallerinde şimdiden büyük ilgi göreceği kesin.

Karla, hayatın ve mutluluğun anlamını çözmeye çalışan bir çocuk. Bir sonraki tiyatro oyununu yazmakta sıkıntılar çeken, bir yandan kızına bakan, kukla ustası yalnız bir babası var. Karla bu yolda onun en büyük destekçisi oluyor ve birlikte mutluluğu arıyorlar. Fakat Karla sürprizler sonucu hayatın ciddiyetini ve önemini erkenden kavramak zorunda kalıyor.

Karla filminde baba-kız ilişkisinin tıpkı gündelik hayatta olduğu gibi abartısız ve sade aktarılması muazzam derecede gerçekçi. Karla, hayatta mutlu olmayı sorguluyor çünkü babası ona hayatı öğretiyor. En başta da insan olabilmeyi. İnsanların hayatın ta kendisi olduğunu söylüyor. Onu elinden tutup insanları gözlemlemesi için hayatın içine karıştırıyor. Çünkü hayatın özü insanlarla kurduğumuz ilişkilerde, çocukken özgüvenimizi de bu sayede kazanmıyor muyuz? İnsanların arasına karışıp hayatı gözlemek gerekiyor bazen.

Haberin Devamı

İçimizi ısıtan film: Karla

Filmin en sevdiğim yanlarından biri ise çocuk dünyasında kitap okumanın önemi. Onların rüyalarını, hayal güçlerini nasıl geliştirdiği... Kitaplarla dünyayı gezebileceğini, birçok dil ve yaşam öğrenebileceğini.. Karla beni kendi çocukluğuma da götürdü. Ben de annemle her cuma okul çıkışı koşarak kitap almaya giderdim, kitapların gizemini çözmek, dünyayı gezmek isterdim. Şu anda da süregelen okuma sevdam belli ki o günlerdeki annemin teşviğinden geliyor.

Filmin sürpriz oyuncusu ise usta oyuncu Altan Akışık. Öyle güzel öğütler veriyor ki hayata dair... Cansu Özdenak Kandemir ise her zamanki gibi naif ve duru. Ayrıca filmdeki ‘’Dokun ve Git’’ şarkısını da yine o hoş sesiyle seslendiriyor. Şarkının bestesi ise ünlü İranlı besteci ve orkestra şefi Mahdi Vojdani’ye ait.

Görüntüler, çekimler oldukça başarılı. Burada 90’lı yıllarda çektiği başarılı kliplerle adından söz ettiren Ceyhan Kandemir’e saygı duruşunda bulunmak gerek. Birikimini ustalıkla filmle birleştiriyor. İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo-Televizyon-Sinema mezunu olarak, ben de bir zamanlar onun öğrencisi olma şansını elde ettiğim için gurur ve mutluluk duyuyorum.

Haberin Devamı

İçimizi ısıtan film: Karla

Astrolojik bir de tüyo verelim. Film, Satürn Kova burcuna geçiş yapmışken teknolojinin hayatımızdaki önemine de dem vuruyor. Karla'nın hartitasını da inceleme fırsatı buldum. Zodyak'ta 12 ev vardır. Bu 12 ev hayattaki temaları simgeler. Karla'nın 5. ev olan sahne evinin girişi Boğa burcu. 10. ev olan kariyer evinin giriş burcu ise Terazi. Boğa ve Terazi'nin yönetici gezegenleri Venüs. Demek ki Karla bu dünyaya gözlerini sanat, estetik, güzellik anlam arayışı için açmış, kendisini uzun yıllar sanatın içerisinde göreceğimize eminim. Satürn Terazi'nin de tepe noktasında yer alması ona başarı, istikrar, prestij getirecek. (Çocuklarınızı nasıl yönlendirebileceğinizi bu şekilde görebilmeniz çocuk haritalarının önemini de bir kez daha vurguluyor.)

Söylemeden geçemeyeceğim; Karla filminde Karla'nın gerçek hayattaki babaannesi ve dedesi de misafir oyuncu olarak rol alıyor. Büyükleri ile büyümüş biri olarak Karla adına çok sevinçliyim. Gelecek günler adına ne kadar muazzam bir anı.

Karla'nın mutluluğun anlamını arayışı

İçimizi ısıtan film: Karla

Fazla spoiler vermeden filmde geçen bir replikten bahsetmek istiyorum. Karla, babasına ‘’Nasıl mutlu olunur?’’ diye soruyor. Babası yanıtlıyor; ‘’İnsanlar nasıl mutlu olacaklarını bilmiyorlar.’’

Sahi nasıl mutlu olunur? Hiç düşündünüz mü? Corona virüs salgını, karantina dönemi hepimizi yaşamımıza dair sorgulatmadı mı? Hayatımızdaki en ufak şeylerin değerini, sarılmanın, sevginin değerini, ufak şeylere üzüldüğümüzü anlatmadı mı? Eminim ki bu savaş sonrasında toplum olarak birlik hissini daha kuvvetli hissedeceğiz. Ve sıradan gibi görünen ama aslında çok değerli hayatlarımıza sımsıkı tutunacağız.

Dilerim çıktığı dünya sinema festival yolcululuğunda Karla’nın başarısı sonsuz olur. Bize hayatı bir de senin gözlerinden sorgulattığın için teşekkürler küçük Karla. Tüm ailenle sağlıklı günlerde ve hep böyle kalman dileğiyle..

Sıradaki haber yükleniyor...
holder