Bu hafta salonlarda beş film birden seyirciyle buluşacak. Bunların arasında en dikkat çekeni ise Marvel yapımı, Scarlett Johansson’un Natasha Romanoff rolüne geri döndüğü ‘Black Widow/ Kara Dul’ oluyor.
‘The Conjuring: The Devil Made Me Do It/Korku Seansı 3: Katil Şeytan’ da bu hafta vizyona girerek izleyenlere dehşet dolu anlar yaşatacak.
Vizyonun diğer konukları arasında ise eğlenceli animasyon ‘Imagination Land/Düşler Ülkesi’, ‘Süpernova’ ve ‘Dark Sister/Lanetli Kardeş’ var.
Dengi Dengine’den haykırış
İçinde bulunduğumuz dönemde, tüm dünyada karşı karşıya olduğumuz çarpıklık, yozlaşma, özellikle genç nesilin yaşadığı çıkmaz, iniş çıkışlar, hayal kırıklıkları konu alan ‘Tek Vuruş’ şarkısı, Dengi Dengine grubunun bu düzene isyanını, haykırışını, başkaldırışını notalara döküyor. Şarkı Avrupa Müzik etiketiyle ve klibiyle müzikseverlerle buluştu.
Neslihan Yavuzcan’dan ‘nefes’ atölyesi
Dönüştürücü doğal nefes ve yaşam koçu Neslihan Yavuzcan, Kemerburgaz Kent Ormanı'ndaki Yeni Bir Yaşam Etkinlik Alanı’nda atölye düzenliyor. Her çarşamba saat 11.00’de gerçekleşen atölyelerin konusu nefes alarak değişmek, dönüşmek ve yenilenmek.
Sokak hayvanlarına yardım festivali
Evcil Hayvan ve Yaşam Festivali ‘Pet’N Play’, İBB iştiraklerinden Kültür A.Ş. desteğiyle, 10-11 Temmuz’da Caddebostan Sahili ve 24-25-26 Eylül’de Bebek Parkı'nda gerçekleşecek. Çocuklara hayvan sevgisi ve bilincini aşılamaya yönelik etkinlikler olacak. Yonca Lodi, Keremcem, Mehmet Turgut, Bora Cengiz, Selçuk Aydemir gibi isimler, festivale can dostlarıyla katılacaklar ve söyleşiler gerçekleştirecekler. Festivale giriş ücretsiz.
Jale İncekol’dan yeni film
2003 yılından beri fenomen dizi ‘Kavak Yelleri’ de dahil olmak üzere çok sayıda televizyon dizisinde yönetmen olarak çalışan Jale İncekol, bir süredir müzikli ve umutlu hikayelerin peşinde belgeseller çekiyor. Şimdi de senaryosunu Esen Armağan Özakbaş ile yazdıkları ‘Narperi’nin Bileziği’ isimli dökümanter drama türündeki filmi çekiyor. Öğrenimine devam edememiş, mesleği ve geliri olmayan kadınlara, gelir getirecek bir beceri kazandırma düşüncesiyle açılan bez bebek yapım atölyesini konu alan film, kadınların yaşadığı değişimi masalsı bir dille anlatıyor.
Spor ve sanatın anlamlı birlikteliği
Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiği ‘Vakt-i Fener’ kültür ve sanat projesi, kulübün tarihini bir sanat eserine dönüştürdü. 1907 yılından günümüze gelen tarihi, kronolojik sırayla anlatan görsel biyografi, Amerika’da yaşayan mix media/kolaj sanatçısı Burak Karavit tarafından bir yılda tamamlandı. Sanatçının eserin kalbi diye adlandırdığı orta bölümü ise 3D lenticular tekniğiyle tasarlandı. Eserin ortasında yer alan bu üç boyutlu alan soldan sağa işleyen (akan görüntülü/flip animation) bir kinetiğe sahip. Bu tasarıma göre 6600 adet görselle oluşturulan Fenerbahçe logosu beş aşamalı geçiş yaparak Atatürk portresine dönüşüyor.
HAFTANIN KİTAPLARI
‘Çoğu İnsan İyidir’
Machiavelli'den Hobbes'a, Freud'dan Pinker'a herkes şuna inanıyor: İnsanlar kötüdür. Rutger Bregman’ın ‘Çoğu İnsan İyidir’ kitabındaysa yeni bir argüman var: İnsanların iyi olduğunu varsaymak hem gerçekçi hem de devrimci bir eylemdir. Bregman, insanların cana yakınlığına inanmanın farklı bir düşünce tarzının temelini atacağını söylüyor. Kitap, Mundi etiketiyle raflarda.
İstiklal Marşı’nın ilk bestecisinin hayatı
VakıfBank Kültür Yayınları’nın yayımladığı ‘Mûsikî Yazıları’, İstiklal Marşı’nın ilk bestecisi olarak bilinen Ali Rifat Çağatay’ın yazı hayatını mercek altına alıyor. Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz’ün incelemesi ve Celal Volkan Kaya’nın çeviri yazısıyla hazırlanan kitapta, Çağatay’ın müzik besteciliği ve icracılığının yanı sıra gazete ve dergilerde çıkan, müziğin teknik konularını işleyen yazılarına yer veriliyor. Ayrıca kitaba Çağatay’ın küçük torunu Alp Altıner’in de katkıları bulunuyor.
Bugünleri anlatan bir distopya
Harry Harrison, bilim kurgunun altın çağını yaratan isimlerden biri, hatta türün maceracı tarafını en faydalı şekilde kullanan ve derdini anlatmaktan taviz vermeyen en sivri dilli yazarı. ‘Yer Açın! Yer Açın!’ kitabı ise, aşırı nüfus artışını konu edinen ilk eser. Bugünün en büyük sorunları olan kaynak kıtlığı ve küresel ısınmayı da tahmin eden bir distopya. Kitap, İthaki Yayınları’ndan çıktı.