Güney ÖztürkHitler'in hayaletleri

HABERİ PAYLAŞ

Hitler'in hayaletleri

Küreselleşme ve neoliberal politikalar ekonomik eşitsizliklere, birçok Avrupa ülkesinde işsizliğe ya da en hafif tabiriyle yerli işçiler arasında hoşnutsuzluğa yol açtı. Buna son 10 yılda kıtaya olan hızlı göç de eklenince, mülteci krizi iktidarları domino taşı gibi devirmeye başladı. Gerçi rakamlar Türkiye’nin yanından bile geçmiyor ama mesela Almanya; Suriye, Afganistan ve Irak’tan büyük göç aldı. 2014-2023 arasında 1.1 milyon mülteci kabul edildi. Göçmen nüfusu Almanya’da 13.1 milyon kişiye ulaştı.

Haberin Devamı

Yani toplam nüfusun yüzde 15.7’sine... Fransa’daki göçmen nüfusu 7.9 milyon, İtalya’da 5,2 milyon, Avusturya’da 2 milyonu (nüfusun yüzde 22’si) buluyor. Avrupa’da göçmen karşıtı ırkçı partiler iktidara yürüyor. Şu anda aşırı sağın kontrolünde veya koalisyonda olduğu 7 hükümet var. Avusturya’nın da bir sonrakinin ırkçı hükümet olması kuvvetle muhtemel. İki Alman SS subayı Anton Reinthaller ve Friedrich Peter tarafından kurulan Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) ay sonuna kadar göçmen karşıtı, Rus yanlısı bir hükümet kurması bekleniyor.

Bu, Avusturya, Macaristan ve Slovakya’da ve daha da önemlisi, aşırı sağcı Başbakan Giorgia Meloni’nin basın ve yargıyı kontrol altına almakla suçlandığı İtalya’da yeni bir aşırı sağ ekseni oluşturacak. Aşırı sağcı Alternative für Deutschland (AfD) partisi, Thüringen’deki doğu Almanya bölgesel seçimlerini kazandı ve Saksonya’da ikinci oldu. Bu sonuç, partinin Thüringen lideri Björn Höcke’nin Holokostu (Yahudi soykırımını) inkâr etmesine, Alman mahkemelerinde iki kez suçlu bulunmasına rağmen gerçekleşti. Almanya’nın merkez sağ partisi ana muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar’ın (CDU) lideri Friedrich Merz, ülkede yasal olarak oturma hakkı kazanan göçmenlerin ‘geri gönderilmesini konuşalım’ noktasına geldi. Ve geçen hafta Alman sol koalisyon hükümeti, düzensiz göçü engellemek amacıyla, sınırlarda pasaport kontrolüne başladı.

HOLLANDA AŞI VERMEDİ

İşler daha da sarpa saracak gibi... Örneğin geçen ay Hollanda’da, İslam’a türlü hakaretlerde bulunan Geert Wilders’ın aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ne üye olan Hollanda Sağlık Bakanı ne karar aldı biliyor musunuz? Bakan, Afrika ülkelerinden maymun çiçeği virüsüne karşı mücadele için yapılan aşı yardımı çağrısını geri çevirdi. Üstelik Hollanda’nın elinde kullanılmayan 100 bin aşı stoğu bulunmasına ve yıl sonunda bunların son kullanma tarihleri doluyor olmasına rağmen... Bakmayın siz Fransa ve İngiltere’de aşırı sağın ayak oyunları, birleşme ve bölünmelerle iktidardan uzak tutulmasına...

Haberin Devamı

Hitler’in hayaletleri gümbür gümbür geliyor. Liberaller, rakiplerini yakın tutarak sonunda canavarı evcilleştirebileceklerine inanarak ateşle oynamaya devam ettikleri sürece de kaybetmeye devam edecekler. Korkarım kısa vadede, aşırı sağcı ırkçı partiler, göçmenlere karşı sert sınır politikalarını benimseyecek. Sınırlar kapatılacak, göçmenlerin kitlesel şekilde sınır dışı edilmesi veya iltica hakkının kısıtlanması gibi tedbirler gelecek. Nefret söylemi körüklenerek, Avrupa’da huzur içinde entegre olup yaşayan Türkler de dahil pek çok etnik grubun keyfi kaçacak. Sosyal dışlanma, mültecilerin çaresizce yeraltı ekonomisine ve yasadışı faaliyetlere yönelmesine neden olacak. Bu durum, göçmen karşıtı paramiliter grupların ortaya çıkmasına, şehir içlerinde çatışmaların yaşanmasına da yol açacak. Kısacası Avrupa’da göçmenler açısından karanlık bir tablo görünüyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder