Güney Öztürkİş dünyasında Trump hazırlığı

HABERİ PAYLAŞ

İş dünyasında Trump hazırlığı

ABD’de Başkan Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesiyle öne sürdüğü yardımcısı Kamala Harris, Demokratların (Demokrat Partililerin) ihtiyaç duyduğu değişim değil. Harris, suçtan göç politikasına, enflasyona kadar pek çok konuda aynı başarısız sol politikaları öneriyor. Bu yüzden rakibi Cumhuriyetçi Donald Trump ona ‘radikal solcu’ derken aslında denenmiş ve başarısız olmuş ideolojileri kastediyor. Mesela ABD’lilerin yüzde 55’i ülkeye yasadışı göçün derhal önlenmesi taraftarı.

Ancak Harris, sınır krizini ele almakla görevli olmasına rağmen bunu son derece kötü icra etmiş biri. Ayrıca yasadışı göçmenlere ücretsiz sağlık hizmeti verilmesine yönelik desteği de büyük ihtimalle sona erecek. Hepsinden öte, Afrikalı kölelerin torunlarına tazminat verilmesi gibi toplumun büyük oranda karşı çıktığı tasarılara sıcak bakıyor ki, bunu da yakında rakibi Trump, meydanlarda kesin aleyhine kullanır.

Haberin Devamı

Trump şu an rakibinin 2 puan önünde... Bence kazanacak. Nereden mi biliyorum, iş dünyası Trump’ın kazanacağı yönünde pozisyon alıyor da ondan. Mesela otomotiv devleri Ford, General Motors elektrikli araç üretimine, fabrika dönüşümlerine milyarlarca dolar yatırmışken, frene basma kararı aldılar. Ford, Ontario fabrikasını elektrikli SUV’lar yerine büyük kamyonetler, özellikle Super Duty modelleri üretmek üzere yeniden düzenleyeceğini duyurdu. Ayrıca Kanada’da benzinli büyük pick-up kamyonetlere yatırım yapma kararı aldı. General Motors ise elektrikli otomobil ve kamyon üretimini 50 bin azaltarak 200 bine çekeceğini açıkladı.

Oysa ki daha birkaç yıl önce her iki şirket toplamda yılda 1 milyondan fazla elektrik araç üretmeyi planlıyordu. Tesla da Meksika’da fabrika açmayı askıya aldı. Sahibi Elon Musk; Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile arasındaki yeni bir fabrika görüşmesini iptal etti. Otomotiv devleri, yeni dönemde elektrikli araçlara yönelik teşviklerin ve vergi indirimlerinin ortadan kalkacağını düşünüyor ki, fosil yakıtlı araçlara gaz vermiş görünüyorlar. Trump’ın seçimi kazanması durumunda, eski Başkan Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla teşvik ettiği birçok politikayı geri çekmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

VERGİ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Otomotivciler dışında enerji şirketleri ExxonMobil ve Chevron da Trump’a oynuyor. Petrol devleri, Trump’ın çevre düzenlemelerini ve yenilenebilir enerjiyi teşvik eden politikaları geri çekmesini bekliyor. Trump’ın başkanlık döneminde uygulamayı planladığı vergi indirim politikaları, birçok şirketi olumlu yönde etkileyecek. Bu politikalar, özellikle kurumsal vergi oranlarını düşürmeyi hedeflerse, şirketlerin kârlılıkları artacak, yatırımları teşvik edecek ve genel ekonomik büyümeyi destekleyecek.

Apple, Google, Microsoft gibi şirketler vergi indirimleri sayesinde, yurt dışındaki nakit rezervlerini ABD’ye getirebilir. Bu şekilde yerel yatırımları artırmaları teşvik edilir. Ar-Ge faaliyetlerini ve inovasyonu hızlandırabilir. JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America gibi bankalar ise kurumsal vergi oranlarının düşmesi ile net karlarını artırarak daha fazla kredi verebilir, yatırım yapabilir. Özetle Amerikan iş dünyası, gördüğüm kadarıyla Trump’ın ikinci başkanlık dönemine hazırlanıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder