Konuya uzak olanlar için açılımı bile zor... Yapay zekaya dayalı bilgi işlemde dünya lideri olan California merkezli grafik işlemci teknoloji şirketi NVIDIA’nın patronu Jensen Huang, ki kendisi aslen Çin’in işgalle tehdit ettiği bir Tayvanlı, diyor ki “Gençler! Bilgisayar programcılığı, kodlama öğrenmeyin. Bunun yerine kimya, biyoloji, sentetik biyoloji, finans gibi alanlarda uzmanlaşın.
Çünkü yapay zekâ, yakın zamanda bilgisayar kartlarını sizin yerinize yazacak.” Çok değil 5-6 yıl önce bu konuda uzmanların yazdığı makalelerden, tavsiyelerden yola çıkarak bizzat kendi çocuğuma kodlama eğitimi aldıran bir ebeveyn olarak, teknolojinin bu baş döndüren hızına ayak uyduramamak benim için bile endişe verici. Yahu GSM şirketleri bile daha düne kadar kodlama üzerine ücretsiz eğitimler veriyordu. Ama hayır, mikroçip pazarının yeni devi NVIDIA’nın patronuna göre, kimya, biyoloji ya da finans okuyanlar yapay zekânın sunduğu imkanlarla piyasada daha aranır, istenen, arzulanan kişiler olacak.
Tam olarak katılmıyorum. “Sen kimsin yahu, adam 60 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en değerli 4’üncü şirketinin başı” diyebilirsiniz. Evet ama ben de diyorum ki, öyle olsa Ortaçağ’da çocuklar matbaa gelince yazmayı öğrenmeyi bırakırdı. Sanırım Huang’ın söylemek istediği şey, herhangi bir kodlama dilini öğrenmenin gelecekte eskisi kadar yararlı olmayacağı, yanına başka becerilerin de eklenmesi yönünde.
APPLE, ÇARK ETTİ
Geçen haftanın ikinci sürpriz açıklaması ise Apple’dan geldi. Apple 2014 yılından bu yana Elon Musk’ın Tesla arabalarına karşı rakip olarak geliştirdiği elektrikli araba Titan projesini askıya aldığını duyurdu. Kararı Elon Musk, sahibi olduğu X (Twitter) platfomunda sigara içen emojilerle kutladı. Halbuki Apple, elektrikli araba projesine 10 yılda çok para dökmüş. Hatta Lamborghini ve rakibi Tesla’dan önemli otomobil yöneticilerini işe bile almıştı. 2028’de piyasaya direksiyonsuz, iç tasarımı, dönen koltuklar gibi, limuzin kıvamında, kendi kendini götüren bir araç sürecekti. 100 bin dolardan satacaktı. Ama gel gör ki, 2 bin kişi işsiz kaldı.
Apple bu kişilerin yapay zekâ departmanına kaydırılacağını söylese de büyük kısmının gideceği bir gerçek. 5 yılda AR-GE’ye (Araştırma- Geliştirme) yani yeni teknolojilerin geliştirilmesine 113 milyar dolar harcayan Apple, elektrikli araç üretmekten 10 yılın ardından neden vazgeçti? Cevaplanması zor bir soru. Spekülasyonlar çeşitli. Ama en önemli nedenin, elektrikli araç pazarının zayıf şarj (pil) altyapısı nedeniyle durgunlaştığı yönünde. Yani bu araçların pil ömrü sorunu halen çözülmüş değil. İkinci el piyasası bile yok. Diğer bir nedense kendi kendine sürüş teknolojisinin zor ve başa bela oluşu, ileride yaratacağı sorunlar nedeniyle vazgeçilmiş olabileceği şeklinde. Bilmiyorum ama gördüğüm, Tim Cook liderliğindeki Apple’ın, inovasyon geliştirmekte zorlandığı...
iPhone pazarı doymuş durumda. İnsanlar eskisine göre telefonlarını daha az yeniliyor. Steve Jobs’un ölümünden sonra Tim Cook yönetimindeki Apple, ‘Oyun değiştirici’ (Game changer) ürün piyasaya süremiyor. Hardware tarafında bir tek sayabileceğim Apple Watch var. O da 9 serisi patent hakları nedeniyle ABD’de geri çekildi, yasaklandı. Şirketin şu an bel bağladığı en önemli ‘oyuncak‘, 3500 dolar değerindeki Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğü...
Herkese onu denettiriyorlar, bütün gazeteler, reklam panoları Vision Pro reklamları ve deneyimleriyle dolu. Yine de ümit kesilmez. Sektörü canlandırabilecek bir şirket varsa, Apple her zaman sürpriz yapabilir.