YazarlarYerli teknoloji devinden gövde gösterisi
HABERİ PAYLAŞ

Yerli teknoloji devinden gövde gösterisi

DEĞERİNE DEĞER KATTI

1953’te kurulan Zorlu Holding; Vestel’in sahibi ve patronu Ahmet Nazif Zorlu liderliğinde bambaşka bir kimliğe büründü. Teknolojik gelişmelere ve sürdürülebilir enerji çözümlerine yatırımın önemini kavrayan Ahmet Nazif Zorlu’nun, 10 yıl önce, daha kimse Türkiye’de bunları hayal bile edemezken, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri üzerine yaptığı Ar-Ge yatırımları, bugün meyvesini vermekle kalmadı; şirketin gelecekteki stratejik yönelimini de belirledi. Değerine değer kattı, katıyor da…

Haberin Devamı

Yerli teknoloji devinden gövde gösterisi


RAKİPLERİNDEN ÜSTÜN

Vestel’in; otomotiv elektroniği, elektrikli araç şarj cihazları (EVC) ve batarya enerji depolama alanlarında faaliyet gösteren yeni şirketi Vestel Mobilite, geçen hafta Almanya’nın Münih kentindeki Power2Drive fuarında yeni ürünleriyle sahne aldı. Vestel’in standında sergilediği ürünlerin, aynı fuarda yer alan dünya devlerinden üstün olması, bizleri şaşırttığı kadar,
göğsümüzü de o derece kabarttı. Zira Vestel Mobilite’nin elektrikli araç şarj cihazları, tüm ülkelerinkinden açık ara
üstündü. Batarya çözümleri ise enerji tasarrufu, temiz enerji kullanımı ve maliyet düşürme konularında çok önemli avantajlar sağlıyordu.

330 MILYAR DOLAR OLACAK

E-mobilite ve şarj altyapılarında dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Power2Drive’da, Vestel Mobilite standında bizi, şirketin 23 yıllık çalışanı, genç ve dinamik Genel Müdürü Hakan Kutlu karşıladı. “Çok değil birkaç yıl önce bütün fuar tek bir salona sığarken, şimdi 20 salona taşması hepimizi heyecanlandırıyor” diye söze başladı Hakan Kutlu, gözlüklerinin ardından parlayan gözlerle bakarak, doğru zamanda doğru yerde olmanın gururuyla... Haklı, zira global batarya pazarı 2023’te 118.2 milyar dolar değerindeydi, 2030 yılına kadar 330 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

CİRO YILDA 2 KAT ARTTI

Kutlu, “Bir yılda ciromuz iki misli arttı. Dünyada yükselmekte olan dalgayı tam ortasında yakaladık. Bugün dünyada yenilenebilir enerji kullanımında ciddi artış var. Temiz enerjinin depolanması bu noktada devreye giriyor. İnsanlar gündüz güneş panelleri üzerinden biriktirdikleri enerjiyi akşam evlerinde kullanıyor. Bu, sağladığı maliyet tasarrufu ve temiz enerji çözümüyle sürdürülebilirliğe önemli bir katkıda bulunuyor. Biz de bu vizyonla dünya kaynaklarını daha verimli kullanmaya olanak sağlayan çözümler geliştiriyoruz. Power2Drive fuarında bu çözümleri uluslararası arenaya sergilemekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

30 ÜLKEYE 180 BİN ŞARJ SOKETİ

Bilkent Elektrik-Elektronik ve ODTÜ işletme mezunu olan Genel Müdür Hakan Kutlu, bugün bulundukları konumda sadece teknoloji geliştirmediklerini, bu teknolojiyi dünyaya ihraç ettiklerini kaydetti ve şöyle devam etti: “Elektrikli araçlara talebin artması, batarya kullanımına yönelik büyüme potansiyeli doğurdu. Vestel Mobilite bu büyümeden payını almak için, AC ve DC şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve batarya depolama çözümleri gibi alanlara odaklanıyor. Vestel olarak elektrikli araç şarj istasyonlarını 2017’den bu yana üretip ihraç ediyoruz. Türkiye ve Avrupa’da 30’a yakın ülkede 180 binden fazla şarj soketi yerleşimi yaptık. Hem global hem de yerli birçok müşterimiz bulunuyor.

Haberin Devamı

HEDEFLER BÜYÜK

Ancak Vestel Mobilite’nin ürettikleri sadece araçlar için yüksek hızlı şarj cihazları (EVC) ile sınırlı değil. Hakan Kutlu, çok
daha büyük düşünüyor. Başta telekom sektörü olmak üzere, konut, hastane, fabrika, güneş ve rüzgâr santralleri için Vestel’in geliştirdiği enerji depolama sistemleri; tüketicilere güvenli, kesintisiz, temiz ve uygun fiyatlı enerji kullanımı gibi
pek çok açıdan önemli avantajlar sağlıyor. Vestel’in geliştirdiği fuarın gözdesi bataryalardan bazılarına gelin yakından bakalım.

‘BOND’ TİPİ BATARYALAR

Vestel’in ürettiği bond çanta büyüklüğündeki bataryalar, mevcut akülü baz istasyonlarına harika bir alternatif sunuyor. Her biri 40 kilo ağırlığındaki lityum ion pilli bu bataryalar GSM operatörlerinin baz istasyonlarına kurulduğunda kesintisiz 36-48 saat enerji sağlayabiliyor. Bu taşınabilir bataryalar, özellikle deprem anında olası hat kesintilerine karşı tam bir kurtarıcı olabiliyor.

HASTANELERE KONTEYNER BATARYALAR

Fabrika, hastane, otel, veri merkezleri, rüzgâr ve güneş santrallerinde kullanılabilen konteyner kutusu büyüklüğündeki bataryalar, aslında baz istasyonuna bağlanan bond tipi bataryalardan onlarcasının bir araya gelmesiyle oluşturulmuş. Elektrik kesildiğinde 15 milisaniyede devreye giriyor. Jeneratörlerdeki gibi beklenmiyor. Ayrıca elektrik kesintisi durumunda bir hastane ya da fabrikanın operasyonuna 2 gün devam etmesini sağlayacak kadar enerjiyi depolayabiliyor. İstenirse 6–8 ay gibi bir sürede müşteriye teslim ediliyor. Genel Müdürü Hakan Kutlu’ya göre gelecekte rekabet, tam da bu konteyner
batarya üretim işinde dönecek. 

Vestel’in 2017’de üretmeye başladığı şarj istasyonları, bugün 400kW’lık daha güçlü. DC serisi ile sayaçlı otopark ve elektrikli filolarda kuyruk sürelerini 10 ila 45 dakika azaltıyor. 2024’te 720kW’lık, 2025’te ise 1MW güç çıkışı sunan EVC’leri
satışa sunmaya hazırlanan Vestel, bu sayede sadece binek modellere değil toplu taşımada kullanılan elektrikli filo araçlarına da hizmet verebilecek. Vestel’in fuarda gördüğümüz ilk uydu tipi DC ünitesi olan EVCX, yüksek gücüyle 8 aracı aynı anda şarj edebiliyor, 720 kW’a kadar güç çıkışı sağlıyor. Otomobilleri 15-23 dakikada şarj edebiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder