Afet bölgesindeki çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle başlatılan “Yarını Kodlayanlar Sosyal Hayata Destek” projesinde ikinci konteyner teknoloji sınıfı Kahramanmaraş’ta açıldı. Proje kapsamında hayata geçirilen gezici eğitim çadırı da afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadır kent ve konteyner kentleri ziyaret etmeye başladı. Dün Kahramanmaraş’ta düzenlenen açılışa Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, Habitat Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Taha Aydoğmuş ve sevilen oyuncu Aras Bulut İynemli ile birlikte ben de katıldım.
Çalışmaları yerinde görme ve yetkililerle konuşma fırsatı buldum. Vodafone Türkiye’nin projelerini uzun yıllardır yakından takip ediyorum. Şu anda grubun Londra merkezindeki en önemli yöneticilerinden biri olan Serpil Timuray’ın, Türkiye CEO’luğu yaptığı dönemden bu yana da sosyal sorumluluk girişimlerine bizzat katılıyorum, destek oluyorum.
O zamandan günümüze Vodafone Türkiye’nin özellikle kadın istihdamı ve gençlerin eğitimine dönük çeşitli düzeylerdeki katkıları devam etti. Sözünü ettiğim “Yarını Kodlayanlar” projesinin hedefi, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirebilmek. Özellikle afet bölgesinde eğitime katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen program kapsamında Adıyaman’ın ardından Kahramanmaraş’ta da konteyner teknoloji sınıfı açıldı.
Bu illeri önümüzdeki aylarda Hatay ve Malatya takip edecek. Bu çerçevede ayrıca bir gezici eğitim çadırı, afetten etkilenen 11 ildeki köy, çadır kent ve konteyner kentleri ziyaret ediyor. Konteyner sınıflarda ve gezici eğitim çadırında 7-14 yaş arası çocuklar için müzik ve masal atölyeleri, kodlama eğitimleri ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenleniyor; oyun terapisiyle psikososyal destek sağlanıyor. Projeyle toplam 100 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor.
Eğitim çadırında bilgisayarlar, Makey Makey, Mbotlar, projeksiyon cihazı, Arduino ve STEM setleri, kutu oyunları, kitaplar ile eğitime destek olunurken, bir yandan da keyifli vakit geçirmeleri sağlanıyor. İlk durağı Kahramanmaraş’ta Kadıoğlu Çiftliği İlkokulu olan çadır, sırasıyla Güzelyurt Nacarlar İlkokulu, Saadet Arifioğlu Ortaokulu, Seyrantepe İlkokulu ve Emiroğlu Bertizler İlkokulu’nu ziyaret edecek. Ardından Adıyaman’da Rezip Köyü’ne gidecek.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ile konuşma fırsatı buldum. “Depremlerden en çok etkilenen grup olduğuna inandığımız çocuklarımız için harekete geçtik. Onlar için tekrar hayata bağlanacakları özel ortamlar oluşturmak istedik” ifadesini kullandı. Bölgede ekonomik ve sosyal hayatın yeniden canlanmasına destek olmak için çalışmayı sürdüreceklerinin altını çizdi. Aras Bulut İynemli de afet sonrasında normalleşme için bireysel katkıları değerli gördüğünü, bu çerçevede projeye destek olduğunu anlattı.
Uzmanlar tarafından onaylanmış ve zenginleştirilmiş etkinlik ve eğitimler afetten etkilenen çocukların yerleştirildiği diğer illeri de kapsayacak. Liseli gençlere yönelik olarak düzenlenecek “Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu” ile yapay zekâ ve diğer teknolojiler kullanılarak afet konusunda çözüm üretilmesi sağlanacak. Vodafone’un daha geniş kapsamlı yürüttüğü eğitim programlarında ise şimdiye dek 81 ilde 300 bin çocuğa kodlama öğretilmiş oluyor. Burada bahsettiğim eğitimlere online eğitim platformu yarinikodlayanlar. com üzerinden de ücretsiz ulaşılabiliyor.