Burası Amerika Birleşik Devletleri, Kaliforniya eyaletinde Cupertino bölgesi. Dünyanın en büyük şirketi Apple’ın merkezindeyim. Bu yapının adı Apple Park. Tam 5 milyar dolar harcamayla inşa edilen Apple Park; çevre, doğa hassasiyetlerinin en üst düzeyde tutulduğu, verimlilik, sürdürülebilirlik kavramlarını esas alan akıllı ve muazzam bir eser.
Yapının her yerinde sadelik ve modernlik hâkim. Her şey insan odaklı. Fotoğraftaki (altta) kişi Apple CEO’su Tim Cook da dünyanın en başarılı CEO’su olarak kabul ediliyor. COVID pandemisi dünyada henüz resmî olarak sona ermediği hatta bazı ülkelerde vaka artışları yaşandığı için ikimiz de maskeliyiz.
Bu etkinlikten önce antijen testi yaptırmamış olmamıza karşın riski en aza indirmek için kurallar en ileri seviyede uygulanıyor. Söz konusu olan insan sağlığı ve güvenlik olunca alınan her tedbiri saygıyla karşılıyorum ve istenen şartları harfiyen yerine getiriyorum.
Apple’ın bugünkü borsa değeri yaklaşık 3 trilyon dolar, başka bir ifadeyle Türkiye ekonomisinin toplamının neredeyse 4 katı. Apple bir ülke olsaydı bugün yaklaşık Fransa ve Birleşik Krallık ekonomisine eşit bir büyüklüğü temsil edecekti.
Apple CEO’su Tim Cook ile 5 milyar dolarlık harcama ile kurulan Apple Park’ta konuşma imkânı buldum.
1960 doğumlu CEO Tim Cook’un net varlığının da minimum 2 milyar dolar civarında olduğu değerlendiriliyor. Cook, muazzam güçte bir şirketi yönetiyor olmasına karşın son derece mütevazı, rahat ve sempatik bir insan.
Çevresinde ne bir koruma ne de danışman ordusu var. Apple, dünyada teknolojik dönüşüme o kadar büyük bir imza atıyor ki artık belli bir aşamadan sonra bu rakamların ötesinde bir güce ve etkiye ulaşıyor. Tek başına standartları belirliyor.
Milyarlarca insan tarafından kullanılan Apple ürünleri sağlıktan bilime, spordan üretim ve sanata kadar birçok alanda devrim niteliğinde gelişmelerin önünü açıyor. Yazılımlar da ayrı bir evrende, yapay zekâ ve inovasyonla birleşerek insanlığı geleceğe hazırlıyor.
Time dergisi son sayısında Tim Cook’u dünyanın en etkili kişisi seçti.
Şirketlerin bu alanlardaki rekabeti bizim işimize yarıyor. Bugün 100 bin çalışanı ile dünyanın en büyük teknoloji şirketi durumundaki Apple, 1984’te Macintosh’u piyasaya sürerek kişisel teknoloji alanında çığır açmıştı.
Bugün, Apple iPhone, iPad, Mac, Apple Watch ve Apple TV ile inovasyonda lider konumunda. Apple’ın beş yazılım platformu var: iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS tüm Apple aygıtlarını çalıştıran sistemler. App Store, Apple Music, Apple Pay ve iCloud hizmetleri, donanım ve yazılımları destekliyor.
Peki, teknoloji hayatımızı nasıl değiştirecek, rekabette neler yaşanıyor? İnsanlar hangi ürün ve hizmetlere yöneliyor? Kaliforniya Silikon Vadisi’nde katıldığım Dünya Geliştiriciler Konferansı’ndaki (WWDC22) yeniliklere dair notlarımı sonraki yazımda aktaracağım.