Üreticiler, ihracatçılar ve lojistik sektörü yaşadığımız bu zor günlerde kayıpları minimum seviyede tutmak için yoğun gayret gösteriyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) da Türkiye’nin dünyaya yönelik ihracatı ve dış ticaretinin organizasyonunda kritik bir fonksiyon üstleniyor. Köşe yazımın başlığındaki umut veren bu ifadeler, DEİK Başkanı Nail Olpak’a ait. Eximbank gibi birçok önemli kurumun yönetiminde de yer alan Olpak, Türk iş dünyasının saygın ve tecrübeli isimlerinden. DEİK Başkanı Olpak’la dün internet üzerinden sohbet toplantısı gerçekleştirdik.
İlkelerini “Tedbirlere uyuyoruz, sağlığımızı koruyoruz, işlerimizi askıya almıyoruz” mottosuyla özetledi. Maksimum düzeyde önlemlerin alınmasından yana olduklarını, ancak tüm faaliyetlerin durdurulması veya genel sokağa çıkma yasağını faydalı görmediklerini belirtti.
En fazla üzerinde durulan konu, koronavirüs salgının Türkiye’ye etkileri. Olpak, mart ayı ihracat kaybının yüzde 17 civarında olduğunu söyledi ve şu an için krizin Türkiye açısından yönetilebilir düzeyde tutulduğunun altını çizdi.
Nail Olpak’ın özellikle dikkat çektiği husus, ülke içinde kurumlar arasında işbirliği ve diyaloğun çok iyi gitmesi, Türkiye’nin iş ortağı kimliğiyle dünyadaki algısının yüksek olması. Diğer taraftan Olpak kriz yönetme ve çözme becerisiyle adaptasyon yeteneğinde ileri seviyede bulunmamazı önemli avantajlar olarak sıraladı.
Nail Olpak günün büyük bölümünü iş konseyleri, ihracat paydaşları, bürokratlar ve diplomatlarla toplantı halinde geçiriyor. İlgili bütün kurumlar, evden ayrılmadan Zoom ve benzeri yazılımlar üzerinden yapılan toplantılara geçiş yapmış. Peki Türkiye yeni dönemde nasıl yatırım çekecek? Olpak’ın yanıtı çok net: Para, dünyada her anlamda nerede güven varsa oraya gider, bu süreçte kim ayakta kaldığını daha iyi ispat ederse yatırımlar da oraya yönelecek.
DEİK Başkanı, “Türkiye’nin dinamik pazar özelliklerini ayakta tutabilirsek krizi daha az zararla kapatırız” diyor. “Doğu Avrupa ile Çin arasında en iyi lojistik yönetimi ve altyapıya sahip ülke biziz” diyen Nail Olpak Çin’in “Kuşak ve Yol” projesinin sahip olduğumuz üstünlükleri elimizden almaması için çok dikkatli davranmak gerektiğinin altını çiziyor.
İçinden geçilen bu zor günlerde toparlanmanın hızla sağlanabilmesi için DEİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na şu üç öneriyi iletmiş: Sektörlerin mücbir kapsama alınmasında sadece ihracattan olumsuz etkilenme kriterinin değil, sektörlerin tamamının yaşadığı sıkıntının dikkate alınması.
Düzenli SGK pirimi ödemesi yapan işverenler için 5 puan indirimin, arttırılarak ve tüm vergileri kapsayarak yapılması. Kısa çalışma ödeneği kapsamının biraz daha genişletilmesi.