En değerli yatırımlardan biri insana yapılandır. Türkiye maalesef insan kaynağını yeterince etkin kullanabilen bir ülke değil. Özellikle Doğu Anadolu illerimizden büyük şehirlere yoğun göç yaşanıyor. Ülke dışında bir gelecek arayışı içinde olan insanlarımızın sayısı da az değil. Bu anlamda kırsal kesimlerde ve özellikle Anadolu illerimizde fırsat eşitliği yaratılması adına atılan adımları çok önemsiyorum. Milli eğitim çalışmalarına katkı veren, altyapı ve fiziki ortamların oluşmasına imkan sağlayan kuruluşları çok takdir ediyorum. Zamanım ölçüsünde gidip faaliyetlerini yerinde görmeye gayret ediyorum.
Kısa süre önce IC İbrahim Çeçen Vakfı’nın davetlisi olarak Ağrı’ya gittim. Bölgenin geleceği için beni umutlandıran notlar aldığım bir ziyaret oldu. Türkiye’de eğitim ve insan kaynağı alanında ciddi çalışmaları olan saygın iş insanı İbrahim Çeçen ve Vakıf Başkanı Günseli Çeçen ile konuşma fırsatı buldum. Öğrenciler ve akademisyenleri dinledim. Ağrı, tarihi, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekerken, son yıllarda bu bölgede eğitim alanında öne çıkıyor. Buradaki üniversitenin kuruluşu bu anlamda bir kilometre taşı niteliğinde. Üniversitenin şehre kattığı değerler ve vizyonu, Doğu Anadolu’nun eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlıyor. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin yelpazesi hayli geniş.
Altyapı ve donanım açısından gayet iyi durumda. Mühendislikten sağlık bilimlerine, sosyal bilimlerden tarıma kadar birçok alanda rekabetçi eğitim ortamı sağlanmış. Üniversitede Malezya’dan çok sayıda öğrenci var. Nijerya ve Senegal gibi ülkeler de öğrenci göndermiş. Böylesine uluslararası ortamla karşılaşmak benim için de sürpriz oldu. Toplam öğrenci sayısı 17 bin, kadrolu 560 akademisyen görev yapıyor. Doluluk oranı yüzde 100. URAP ve SCImago değerlendirme kuruluşu sıralamalarında dünyadaki 30 bin üniversite arasında ilk 3 bine girmeyi başarmışlar, Webometrics’te de 3 bin 596’ncı sıraya yerleşmişler.
Yakalanan başarılarda, Çeçen Ailesiyle birlikte, vakıfta 21 yıldır çeşitli kademelerde görev yapan Günseli Çeçen’in de rolü büyük. Günseli Çeçen, sohbetimizde “Sanat-kültür, bizim faaliyette bulunduğumuz alanlar arasında. Fakat en güçlü kasımız eğitim. Türkiye’nin her bölgesinden bursiyerlerimiz var. Ağrı ise bizim pilot bölgemiz. Üniversitemiz, vakıf destekli bir devlet kurumu statüsünde faaliyetlerini sürdürüyor. Biz de gençleri hayata hazırlamak için pek çok branşta gayret gösteriyoruz. Çok projemiz var, hepsine destek, katkı sağlıyoruz” diyerek gelişmeleri özetledi. İbrahim Çeçen de bu süreçlere ne kadar önem verdiğini anlatırken üniversite sanayi iş birliğini öncelikli gördüklerini, bu sayede meslek eğitimi ve istihdam yoluyla bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak istediklerinin altını çizdi.
Katıldığım etkinlikte Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Abdulhalik Karabulut, Vali Mustafa Koç, Belediye Başkan Vekili Kenan Yıldırım, Rektör Yardımcıları Prof. Faruk Kaya, Prof. Önder Şimşek ve Prof. Mucip Genişel hazır bulunuyordu. Ağrılıların, şehirlerine sahip çıkmak konusundaki kararlılıklarını gördüm. Ancak “Nasıl olsa önde gelen bir iş insanı elini taşın altına koyuyor” diye çalışmaları uzaktan izlemek doğru olmaz. Bu bölgenin önde gelen iş insanları, sanatçıları ve kanaat önderleri de umarım önümüzdeki süreçte bu çalışmalara daha fazla katkı sağlar.