Hakan ÇelikAlmanya ile yeni bir başlangıç umudu var

HABERİ PAYLAŞ

Almanya ile yeni bir başlangıç umudu var

Ülkemize bir çalışma ziyaretinde bulunacak olan Almanya Cumhurbaşkanı Olaf Scholz bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Kısa fakat her yönüyle kritik bir ziyaret.

İki lider geçen ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında New York’ta Türkevi’nde bir görüşme yapmışlardı. İki liderin benzer görüşlerde oldukları konuların yanı sıra oldukça farklı baktıkları başlıklar da var.

Gazze ve İsrail’in askeri operasyonları konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan en sert tepkiyi gösteren dünya liderleri arasında. İkinci Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımının yaşandığı Almanya ise tarihin bu kamburunu omuzlarında hissederek kayıtsız şartsız İsrail’i destekliyor.

Haberin Devamı

Erdoğan en son Berlin ziyaretinde Almanya’nın tutumunu sert şekilde eleştirmişti. Erdoğan bugünkü görüşmede de Alman muhatabına bu konudaki görüşlerini tekrarlayacak ve Avrupa’nın adım atmaması hâlinde bölgedeki insanlık dramının derinleşeceğini söyleyecektir.

Almanya ile yeni bir başlangıç umudu var

Almanya ve Türkiye’nin yakın temasını gerektiren konular arasında Ukrayna-Rusya savaşı var. Bu savaş Almanya’yı resmen perişan etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da hem Kiev hem de Moskova ile ciddi diyalog içinde bulunan tek lider durumunda.

Almanya bu savaşın durdurulması ve masaya oturulması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bazı ilave adımlar atması konusunda öneriler getirebilir.

Almanya’nın ciddi kaygı duyduğu bir diğer konu göç meselesi. Türkiye’nin bu konuda göstereceği yaklaşım hayati önem arz ediyor. Ankara şimdiye kadar hep yapıcı yaklaşım içinde oldu.

Ancak Türkiye dünyanın göç deposu olamayacak bir ülke.

Milyonlarca göçmenin oluşturduğu ağır yükü bugüne kadar ağırlıklı olarak tek başımıza sırtlandık. Bu süreci aynı şekilde sürdüremeyiz. Bu nedenle Ortadoğu’daki savaş ve krizlere acil çözüm bulunması ve yükün paylaşımı konusunda Avrupa artık elini taşın altına koymalı.

Scholz-Erdoğan görüşmesinin ağırlıklı konusu yine ekonomik işbirliği ve AB sürecinin canlandırılması arzusu olacaktır. Ancak zirvenin manşeti büyük ihtimalle Eurofighter uçaklarının alımı üzerinden çıkar. Scholz’ün, Türkiye’nin çok önem verdiği bu konuya nasıl yaklaşacağını bugün anlamış olacağız.

Haberin Devamı

Almanya ile yeni bir başlangıç umudu var

BÜYÜK KAYIP

Siyaset bilimci Prof. Dr. Fuat Keyman’ı maalesef dün kaybettik, uzun bir tedavi sürecinin ardından kansere yenik düştü. Demokratikleşme, normalleşme ve insan hakları konularında ciddi çalışmaları bulunan ülkemizin en değerli akademisyenlerinden biriydi. Sabancı Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Çok iyi ve zarif bir insandı. En netameli konuları bile anlaşılır bir dille ve yumuşak bir üslupla anlatırdı. Uluslararası ilişkiler konusunda da çok önemli bir isimdi. Mekânı cennet olsun, Allah’tan rahmet dilerim. Ailesinin ve akademi dünyamızın başı sağolsun.

Almanya ile yeni bir başlangıç umudu var

KİTAPLARLA BULUŞMAK

Bağcılar Belediyesi’nin artık geleneksel hâle gelen Kitap Fuarı (BKF) dün başladı. 18-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen fuar, ilçenin en merkezi yerinde gerçekleştiriliyor. Farklı yayınevlerinin bastığı eserler, imza günleri, yayıncılar, yazarlar ve okurları buluşturan fuar giderek önemli bir kültürel buluşmaya dönüşüyor. Bugün öğle saatlerinde Bağcılar Kitap Fuarı’nda olacağım. Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’le sohbet etme ve gençlerle bir araya gelme imkânım olacak. İzlenim ve yorumlarımı farklı mecralardan bilahare paylaşacağım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder