Yunanistan Türkiye’ye karşı uzun süredir “düşmanımın düşmanı dostumdur” felsefesi üzerinden bir dizi adım atmaya devam ediyor. Normal şartlar altında bu bölgeyle hiç ilgisi olmayan veya uzak duran ülkeler Atina’nın talebi ve davetiyle Doğu Akdeniz’e bayrak göstermeye başladı. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde yaşadığı sorunları fırsat bilen Atina, ölçek olarak daha önce görülmemiş boyutta hamleler yapıyor.
Yunanistan, Türkiye ile yaşadığı anlaşmazlıkların ardından ortaklarıyla askeri alandaki işbirliğini genişletmeye başlamış, savunma bütçesini beş katına çıkarmıştı. Bu sene savunma bütçesinin 2.5 milyar Euro’ya çıkartılmasını öngören bütçe tasarısı geçen ay parlamentodan geçti. Atina böylece savunma harcamasını geçen yıla oranla çok ciddi artırmış oldu.
Bir taraftan yine Türkiye ile ikili sorunlar yaşayan Fransa ile de yeni bir askeri anlaşma yapan Atina, Rafale tipi 18 Fransız savaş uçağının yanı sıra dört yeni fırkateyn, mühimmat ve çeşitli askeri teçhizat satın almayı planlıyor. Yunanistan ve İsrail, askeri işbirliğini genişletiyor. 1.6 milyar dolarlık anlaşma kapsamında Yunanistan İsrail’den M-346 eğitim uçakları alacak.
Ayrıca Yunanistan’da savaş pilotlarının eğitimi için bir uçuş okulu açılacak. İki ülke doğalgaz konusunda özellikle arama ve sondaj faaliyetlerinde çok önemli bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu yakınlaşma Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki enerji projelerinden bütünüyle dışlıyor.
Fırsata çevirdiler
Gelişmeler bunlarla sınırlı değil. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı’na önemli katkılar yapıyor olmasına rağmen, özellikle Körfez’deki Arap ülkeleriyle ciddi sorunlar yaşıyor. Ankara’nın Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütüne yaklaşımı bu ülkeler tarafından varoluşsal tehdit olarak algılanıyor. Ankara’nın bu tercihi nedeniyle Arap Birliği’nde üst üste kararlar alınmıştı.
Yunanistan bütün bu gelişmeleri fırsata çevirmeye başladı. Atina, Mısır ile de çok kapsamlı bir dizi anlaşma imzalamış durumda. Her alanda Türkiye’nin karşısına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait savaş uçakları kısa süre önce Girit’e gelerek Atina’ya destek gösterisinde bulundu. Yunan basınında gündeme getirilen iddialar yalanlanmazsa, Suudi Arabistan’ın F-15 uçakları da aynı yolu izleyerek Girit’e gelecek ve Yunan pilotlar tarafından uçurulacak.
Suudi Arabistan ABD ve Japonya’nın ardından dünyadaki en büyük üçüncü F-15 filosuna sahip. Bu kararın bizzat Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından verildiği ifade ediliyor. Selman, İstanbul’da korkunç şekilde katledilen Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda Türkiye’nin gösterdiği kararlı tepki nedeniyle her cephede Ankara karşıtı girişimlerde bulunmaya başlamıştı. Son dönemde Hindistan ile Yunanistan arasında da çok özel ilişkiler gelişmeye başladı.
Hint yönetiminin, Türkiye’nin Jammu Keşmir sorunu konusunda Pakistan’a verdiği açık destekten rahatsız olduğu biliniyor. Bu konudaki derin görüş ayrılığının da etkisiyle Yeni Delhi ve Atina arasında ciddi bir yakınlaşma izleniyor. Hindistan askeri ve ekonomik işbirliği alanında Yunanistan ile kapsamlı çalışma yapmak istiyor. Hindistan’ın bölgede güç gösterisi ve Atina’ya destek amacıyla göndereceği gemilerle ikili bir tatbikat yapması da söz konusu.