Hakan ÇelikBirleşmiş Milletler maratonu başlıyor

HABERİ PAYLAŞ

Birleşmiş Milletler maratonu başlıyor

Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (UNGA) Liderler Zirvesi pazartesi günü ABD’nin New York şehrinde başlıyor.

Dünyanın büyük bir kaostan geçtiği şu günlerde ülkelerin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde bir araya gelmesi, büyük meselelerin çözümü için bir umut ışığı olarak görülüyor. Joe Biden fiziksel ve zihinsel performansındaki düşüş nedeniyle uzunca bir süredir karar alma süreçlerinin tam olarak içinde değildi. Nitekim başkanlık yarışından resmi olarak çekildikten sonra da iyice emekli havasına girdi. Artık bu aşamada ABD Başkanı Joe Biden ile değil yönetim çevreleri ve Kongre üyeleriyle yapılacak görüşmeler önemli.

Haberin Devamı

O nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden arasında görüşme olacak mı, olacaksa kaç dakika, nerede görüşecekler vb. gibi bu tip zirvelerde Türk medyasının daima en çok merak ettiği konuların yerine başka şeylere bakmak gerektiğine inanıyorum. Ben Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile yapacağı olası görüşmenin en kritik temaslardan biri olacağı görüşündeyim. Nitekim Ankara ile Atina arasında bir süredir yapıcı diyaloğun devamı açısından güçlü bir irade mevcut.

Cumhurbaşkanı’nın Batılı ülkelerin liderleriyle yapacağı temaslar Türkiye’nin Avrupa Birliği ve NATO üyesi olarak uluslararası ilişkilerdeki etkisi açısından dikkatle izlenecek.

Bununla beraber Erdoğan’ın ekim ayında Tataristan’ın başkenti Kazan’da yapılacak olan BRICS zirvesine katılacak olması ve Ankara’nın BRICS’e üyelik arzusu BM zirvesinden sonra gündeme gelecek başlıklar arasında. Türkiye bu adımı ekonomik ilişkilerin çeşitlendirilmesi hedefiyle açıklamıştı ancak bazı Batılı ülkelerde “Ankara farklı bir yola mı yöneliyor?” soruları gündeme gelmişti.

EKONOMİ GÜNDEMİ YOĞUN

Erdoğan’a New York ziyaretinde eşlik edecekler arasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da bulunuyor.

Haberin Devamı

Türk heyeti Birleşmiş Milletler toplantıları vesilesiyle New York’ta çok önemli görüşmelere katılacak. Bu organizasyonlar Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından gerçekleştirilecek. TAİK Başkanı Murat Özyeğin Cumhurbaşkanı’nın ABD’de bulunacağı sınırlı zaman diliminde iş ve finans dünyası ile gerçekleştirilecek buluşmaların verimli olabilmesi için haftalardır hummalı bir çalışma içinde. Nitekim 23 Eylül akşamı ünlü New York Kütüphanesi salonunda geniş katılımlı “15. Türkiye Yatırım Konferansı” düzenlenecek.

EMİNE ERDOĞAN’IN ÇABALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da, ABD ziyaretinde lider eşleriyle temasta bulunacak ve köklü Türk geleneklerini tanıtacak. BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı olarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşecek.

Türkevi’nde gerçekleştirilecek “Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerinde Bir Yolculuk” ve “Afrika’nın lezzetleri: Bir Kültür, Mutfak ve Dostluk Şöleni” ile UNICEF Genel Merkezi’nde düzenlenecek “Bir Deniz Yıldızı Hikâyesi: Gönül Elçilerine Küresel Davet” programlarına ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan’ın öncülüğüyle Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017’de başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Birleşmiş Milletler (BM) seviyesinde destek görmüştü.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder