Bugüne kadar laikçi, İslamcı, liberal, mütedeyyin, Kemalist, solcu, sağcı diye çok fazla bölündük. Aramıza suni duvarlar örüldü. Birbirimizi anlamaya çalışmadık, enerjimizi boşa tükettik.
Önyargılar nedeniyle farklı olanlar hep “öteki” gibi görüldü, dışlandı. Başörtüsü taktıkları için eğitim imkânlarına erişmekte zorlanan genç kızların yaşadıklarına tanık olduk. Millet olarak ilginç bir özelliğimiz var; zor zamanlarda sımsıkı kenetlenerek yaralarımızı sarabiliyoruz. 15 Temmuz trajedisinde birleşip nasıl ayağa kalktığımızı gördük. Fakat diyorum ki, sadece felaketlerin eşiğine geldiğimizde değil, normal şartlar altında da birbirimize elimizi uzatalım. Farklılıklardan doğan zenginliklerin gücünü birlikte hissedelim.
Geçenlerde Eyüpsultan’daydım. Eyüpsultan Camii sadece İstanbul’un değil, bütün İslam coğrafyasının en etkileyici yerlerinden biridir. İstanbul o kadar muazzam bir şehir ki, sözünü ettiğim bu caminin yakınında özel kurumlar ve yapılar âdeta sıralanıyor.
Demirden inşa edilen Bulgar Kilisesi yürüme mesafesinde. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla restore edilmişti. Hemen gerisinde İstanbul Rum Patrikhanesi yer alıyor, ki Ortodoks dünyasının ruhani merkezi konumunda.
Birkaç yüz metre arayla muhteşem mimarisiyle Fener Rum Erkek Lisesi, çok uzun yılladır hizmet veren Musevi Or-Ahayim Hastanesi. Bu bölgeye komşu bir başka önemli kurum da oldukça köklü bir geçmişi olan İlim Yayma Vakfı (İYV). Ahşap, çok sevimli bir binada faaliyette bulunuyorlar.
Yolunuz düşerse “Kapılarını çalın, bir sıcak çaylarını için” derim. Vakıf Genel Müdürü Âdem Yavuz, son derece donanımlı ve mütevazı bir insan. Geçen gün uğradım, geçmişten günümüze neler yaptıklarını çok güzel özetledi.
İlim Yayma Vakfı’nın mevcut kurucuları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. Listede Nail Olpak, Murat Ülker, Fuat Tosyalı, Zeynep Bodur Okyay gibi iş dünyasının tanınmış simaları da var. Siyasiler arasında Numan Kurtulmuş’un özel bir ilgisi ve desteği söz konusu. Mütevelli Heyeti Başkan Vekilliği görevini de Bilal Erdoğan sürdürüyor. İlim Yayma Vakfı, farklı branşlarda okuyan öğrencilere yüksek lisans bursu veriyor. Sabahattin Zaim Üniversitesi de bu vakfın çatısı altında faaliyet gösteriyor.
İlim Yayma Vakfı’nın gençlere burs verirken köken, görüş gibi kriterle ayrım yapmadığını, çalışkan, başarılı, hedefini belirlemiş mümkün olan en fazla öğrenciye ulaşmak istediğini öğrendim. Türkiye’de ihtiyacımız olan şey nitelikli eğitim. Bu alanda çeşitlilik, kaynak ve fırsat yarattıkları için İlim Yayma Vakfı’nı kutluyorum.