Intercity İstanbul Park pistinde gerçekleştirilen Formula 1 yarışı, pandemi gibi olağanüstü zor şartlar altında düzenlenmesine rağmen güzel bir iz bıraktı. Türkiye’nin organizasyon becerisinin görülmesi bakımından da oldukça faydalı oldu. Formula 1, olimpiyatlar ve futbol şampiyonaları ile birlikte dünyada en fazla takip edilen sportif etkinliklerden biri durumunda. Bir yanda otomobil teknolojisinin geldiği düzey, diğer tarafta yarışçıların performansı, çok önemli bir yerinde de düzenleyicilerin sunduğu imkânlar vitrine çıkıyor. Yarışların tekrar Türkiye’de düzenlenmesi, otomobillere ve motor sporlarına gönül veren Vural Ak’ın da büyük hayaliydi. Formula 1, o kadar büyük bir endüstri ki, yarışın kendisi kadar paralel planda giden çok boyutu var. Promosyonlar, reklamlar, otomotiv şirketlerinin ve sporcuların yaptıkları büyük ilgiyle takip ediliyor. İşin görsel şov boyutu da öyle. Televizyon yayınlarının yanı sıra diğer mecralardan gerçekleştirilen yayınlar ve paylaşılan bilgileri toplayınca ortaya müthiş bir etkileşim çıkıyor.
Biz Türkiye olarak otomobil üretiminde ve motor sporlarında Avrupa ülkeleri kadar köklü bir geçmişe sahip değiliz. Ancak sevdiğimiz işlere çok hızlı konsantre olabiliyoruz. Sektöre geç girmemize rağmen bugün Avrupa’nın en büyük 6 üretim merkezinden biri durumundayız. Motor sporlarına yönelik ilginin de ben Formula 1 gibi etkinliklerin düzenli takvime girebilmesiyle olgunlaşacağını düşünüyorum. Kesin olan bir şey var ki, çok pratik ve herkesi şaşırtan bir hızla organizasyon yapmayı beceriyoruz. Formula 1’de bunu bir kez daha gördük. Her organizasyonda da yeni şeyler öğreniyor, eksikliklerimizi de not ediyoruz.
Benim etkinliklerle ilgili en beğendiğim şeylerden biri İstanbul’la ilgili çekilen filmler oldu. Formula 1 yarışları kapsamında İletişim Başkanlığı tarafından Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımı amaçlı şehrin muhtelif bölgelerinde çekimi gerçekleştirilen tanıtım filmi yayınlandı. Tanıtım filminde dünyaca ünlü Formula 1 takımları Redbull Racing ve AlphaTauri F1 takımları ve pilotları Alexander Albon ile Pierre Gasly yer aldı. Filmde, Sultanahmet, Galata Köprüsü, Avrasya Tüneli, Arnavutköy-Bebek sahil yolu, Üsküdar Kız Kulesi gibi önemli noktalar, sporseverler ve dünya kamuoyu ile buluştu.
Bu kapsamda iki Formula 1 aracı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden dünyanın ilk kıtalararası karşılıklı geçişini ve kıtalararası pit-stop’unu icra etti. Bu projeye ciddi katkı sağlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un görüşüne başvurdum. Uluslararası spor organizasyonlarının ülkemizin tanıtımına katkısını çok önemsediklerini, benzer projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini söyledi. İstanbul’un Formula1 yarış araçlarıyla turlandığı tanıtım filminin, dünya genelinde yüz milyonlarca izleyiciye ulaşacağını tahmin ediyorum. Formula 1’e emek veren, kaynak sağlanması için gayret gösteren herkesi kutluyorum.