İstanbul Havalimanı’nın 7 Nisan’dan itibaren bütün tarifeli seferlere kapısını açmasıyla dünya havacılık tarihinde yeni bir dönem başlayacak. Sadece en büyük terminale sahip olmasıyla değil lüks mağazaları, oteli, ibadet alanları, uçak izleme terası, dinlenme ve zengin yemek seçenekleriyle de yeni havalimanı insanların uzun zaman geçirmek istedikleri bir yer haline gelecek.
İstanbul'un yeni havalimanının açılmasına artık günler kaldı. Yapım sürecinin farklı aşamalarını izlemek üzere defalarca İstanbul Havalimanı’na gitmiştim. Bu kez gerçek anlamda bir yolcu deneyimi yaşamak ve son durumu görmek için yola koyuldum. Bağcılar’daki Demirören Medya Center’dan otomobille yaklaşık 25 dakika içinde yeni havalimanına ulaştım. 31 kilometrelik güzergahı katederken gişeleri kullanmış olduk. Özel araçlarıyla havalimanına gelenler için otopark hazır durumda. İsterlerse otomobillerini valeye de teslim edebilecekler. Toplu ulaşımın en önemli omurgasını oluşturan Gayrettepe-Yeni Havalimanı metro hattının ise gelecek yılın sonuna doğru hizmete açılması planlanıyor. Bu hat bittiğinde Gayrettepe’den metroya binen bir yolcu aktarma yapmadan doğrudan havalimanına ulaşabilecek. Yeni havalimanı, Atatürk Havalimanı ile mukayese edildiğinde şehrin belli noktalarına daha uzak ancak yolların geniş olması ve bu güzergahta -şimdilik- trafik yoğunluğunun az olması nedeniyle toplam yolculuk süresi aynı hatta daha kısa olabilir.
DEV BİR TERMİNAL
Yeni havalimanına adım attığım andan itibaren hissettiğim şey terminalin büyüklüğü oldu. Gerçekten dev bir yapı. Zira burası şu anda dünyanın en büyük terminal yapısı durumunda. Yolcuların belki en fazla alışmakta zorlanacakları konu yürümek gereken alanların uzunluğu olacak. Belli noktalarda yürüyen bantlar mevcut ancak yine de terminal kapısından girildiği andan itibaren yürüyerek en uzak kapıya ulaşmak 20-25 dakika alabilir. Bu nedenle yolcular son anda yola çıkmak gibi bir hataya düşmemeli. Büyüklük dışında dikkatimi çeken şey, mekanın ferahlığı. Her yer oldukça iyi aydınlatılmış. Zeminde, tavanda, bütün mekanlarda kaliteli malzemeler kullanılmış. Genel olarak bakıldığında oldukça şık ve içerde zaman geçirme isteği uyandıran dünya çapında bir terminal olmuş.
LÜKS MAĞAZALAR
Terminalin tam merkezinde Louis Vuitton, Prada, Armani gibi lüks markaların mağazaları yer alıyor. Mağazaların çoğunda panolara markalar asılmış, tahta perdelerin arkasında şu anda harıl harıl bir çalışma yürütülüyor. Louis Vuitton’ın hemen karşısında da bir Vakko mağazası açılıyor. Türkiye’nin markalarından LC Waikiki de en büyük mağazalarından birini açıyor. Havalimanı işletmesini 25 yıllığına üstlenen IGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu hangi restoranların geleceğinin de yakında belli olacağını söyledi.
İstanbul Havalimanı’nın son halini İGA CEO'su Kadri Samsunlu inceledik. Terminalin ciddi büyüklüğü nedeniyle turumuzu golf arabalarıyla yaptık. Kurumsal İletişim Direktörü Gökhan şengül ve Hatice Alioğlu da bütün detaylarıyla yapılan son hazırlıkları anlattı.
KULE SEMBOL OLACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yeni havalimanı yapım kararıyla Türkiye’nin dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri olacağını söylemişti. Nitekim yeni havalimanının İtalyan Pininfarina imzalı kulesi meydanda daha açılmadan birçok mimarlık ve tasarım ödülünü aldı. Genel beklenti bu sıradışı kulenin sadece yeni havalimanının değil İstanbul’un da yeni sembolleri arasına gireceği yönünde. Kadri Samsunlu, havalimanının hava tarafında hiçbir eksikliğin kalmadığını, ilgili bütün otoritelerden onay ve sertifika süreçlerinin tamamlandığını anlattı, pistler, manialar (iniş ve kalkışı zorlaştıracak fiziki engeller) konularında hiçbir sorun olmadığını söyledi.
AKILLI TELEFON UYGULAMASI HAZIR
İGA buraya gelecek olan kişilerin kullanımı için bir akıllı telefon uygulaması hazırlatmış. Uygulamayı telefonuna indiren bir yolcu evinden çıktığı andan itibaren, hangi güzergahtan nasıl geleceğini, uçağının kapısına kadar takip edebilecek. Havalimanında yolcuların oturduğu her bölümde prizler ve USB girişler var. Cami ve mescitlerin yanında farklı inanç gruplarından yolcuların gereksiniminin karşılanması için dua odaları (prayer room) oluşturulmuş. İGA Kurumsal İlişkiler direktörü Gökhan Şengül, uçak iniş kalkışlarını görüntülemeye meraklı ‘plane spotterlar’ için ayrı bir mekan tahsis edildiğini, bu sayede çok dile getirilen bir talebi de karşılamış olduklarını söyledi.
YENİ HAVAYOLLARI GELİYOR
Atatürk Havalimanı’ndan sefer yapan şirketlerin tamamı İstanbul Havalimanı’ndan da uçuş gerçekleştirecek. Güzel bir gelişme daha var, Türkiye turizmindeki gelişmeye paralel olarak yeni bazı havayolu kuruluşları da uçuşlarına başlıyor. Bunlar arasında IndiGo, Nouvelair de var. İstanbul’a artan yolcu talebi nedeniyle China Southern, Sichuan Air ile Afrikalı Ethiopian da sefer yapacak havayolları arasında. Kadri Samsunlu, Avrupa’nın önde gelen bazı havayollarının da daha önce durdurma kararı aldıkları İstanbul uçuşlarına yeniden başlayabileceklerini ifade etti. Yeni havalimanında Türk Hava Yolları büyük hazırlıklar yaptı, özel yolcular için ayrı bölümler oluşturuldu, özel yolcu salonlarının yapımı da büyük hızla devam ediyor. THY yolcularına İstanbul Havalimanı’ndan unutulmaz bir deneyim yaşatma arayışında. Ben çok çeşitli faaliyetlere imkan vermesi ve keyifli zaman geçirme seçeneklerinin bolluğuyla İstanbul Havalimanı’nın dünyanın yeni transfer merkezi olacağını düşünüyorum.
YENİ HAVALİMANINA ORTALAMA UZAKLIKLAR
● Atatürk Havalimanı- İstanbul Havalimanı: 37 km
● Taksim: 44 km
● Üsküdar: 59 km
● Galata: 43 km
● Kız Kulesi: 44 km
● Ayasofya: 46 km
● Topkapı: 46 km
● Beşiktaş: 43 km
● Kapalıçarşı: 45 km