Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın temsil ettiği etkinliği ben de yerinde, Londra’da takip ettim. Birleşik Krallık, 500 bin Türk’ün yaşadığı, Türkiye’nin stratejik ilişkilerinin bulunduğu köklü ve çok önemli bir müttefik. Bu nedenle törene Fuat Oktay gibi üst düzey bir ismin katılması önemliydi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tören için Londra’ya gelirken, ABD Başkanı Joe Biden katılamadı, ancak eşi Jill Biden oradaydı. Rusya, Belarus, Afganistan, Suriye, İran ve Venezuela’dan katılım olmadı. Londra’da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, İngiltere hava sahası bir süreliğine kapatıldı.
Tahta çıkma töreni öncesinde Londra’daki bütün resmi kurumlar ve mekânlara Kral III. Charles’ın fotoğrafları, kartonetleri ve sembolleri yerleştirilmişti.
Etkinliğin merkezi konumundaki Westminster Abbey, Kraliyetin geleneksel taç giyme ve defin yeri. Aynı zamanda düğü n ve cenaze merasimi gibi çok sayıda kraliyet etkinliği için de kullanılıyor. Anglikan Kilisesi, İngiliz Ulusal Kilisesi niteliğinde, inanç bakımından Protestan, kilise hiyerarşisi bakımından Katolik nitelikte.
İngiliz Kilisesi devlet tarafından kurulan tek kilise özelliğini taşıyor. Kral 3. Charles, 1948 Londra doğumlu. İngilizce ve Fransızca biliyor. Cambridge Üniversitesi mezunu. Türkiye’ye pek çok defa ziyarette bulundu, İslam kültürünü ve sanat tarihini çok yakından takip ediyor. Kral Charles, aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu’nun (Commonwealth) başı konumunda.
Kanada ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu 56 ülkeden oluşan bu grupta 2.5 milyar insan yaşıyor. Birleşik Krallık halkının bir kısmı monarşiyi, Kraliyet Ailesi’ni desteklerken önemli bir kesim ise gereksiz ve anlamsız buluyor. Bütün bu törenler halkın vergilerinin çarçur edilmesi olarak görülüyor ve demode olarak değerlendiriliyor.
NELER YAŞANDI?
Taç giyme töreni sabah saat 06.00’da halkın geçit resmini izleyebileceği alanlara alınmasına izin verilmesiyle başladı. Yağmura rağmen büyük kalabalıklar yolları doldurmuştu. 200 kadar asker geçit resminde yürüdü. Bin asker, askeri geçit noktasında sabit durdu. Resmi geçit 10.20’de Buckhingham’da düzenlendi.
Kral III. Charles ve Kraliçe Camilia atlı arabayla intikal ettiler. Abbey Katedrali’ne 11.00’de vardılar. Törenin birinci aşaması “Tanıma”, ikincisi “Yemin” üçüncüsü “Kutsal Yağ”, dördüncüsü “Kuşanma” ve beşincisi “Tahta Geçme” başlıklarını taşıyordu. İlk adım olarak Kral III. Charles 700 yıllık gelenek çerçevesinde halka takdim edildi. Canterbury Başepiskoposu Charles’ı “Undoubted King” olarak ilan etti ve her ilanın ardından “Tanrı Kralı Korusun” dedi. Kral tahta oturdu ve kendisine yapılan bağlılık açıklamalarını dinledi.
Tören, askeri uçakların Buckhingham Sarayı’nın üzerinden selamlama uçuşu yapmasıyla sona erdi. Bahsettiğim etkinlikleri, evlilikleri, cenaze törenlerini dünyada aynı anda milyarlarca insanın hâlâ ilgiyle izliyor olması gerçekten dikkat çekici. Yüzlerce yıldır korunan gelenekler, protokol kuralları ve diğer sıra dışı olaylar tarihin nasıl da başarıyla yaşatılabildiğinin çarpıcı bir örneğini oluşturuyor. Bütün bunları ben Birleşik Krallık’ın dünyadaki etkisi ve yumuşak gücüyle açıklıyorum.