Hakan ÇelikHer yıl 1 trilyon fotoğraf çekiliyor

HABERİ PAYLAŞ

Her yıl 1 trilyon fotoğraf çekiliyor

Gazetecilik ve genel olarak medya iş kolu, teknolojiyi çok yakından takip etmeyi gerektiriyor. Havacılıktan, otomotiv ve tüketici elektroniğine kadar uluslararası ölçekteki gelişmeleri neredeyse 35 yıldır yakından izliyorum. Çok kısa bir süre önce Canon’un davetiyle Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Expo 2020’ye bir ziyaret gerçekleştirdim. Fotoğrafçılıktan, kameralara ve diğer dijital görüntüleme sistemlerindeki yeni teknolojilere dair pek çok yeni bilgi edinme fırsatı buldum.

“Expo 2020” adı sizi yanıltmasın, dünyanın neredeyse bütün ülkelerinin katıldığı fuar ve sergi kompleksi bu yıl, 2022’de düzenlendi. Dünyada görüntüleme ve fotoğrafçılık konularında lider kuruluşlarından Canon’un yönetim katıyla da görüşmelerim oldu. Bu çerçevede Canon Ortadoğu ve Türkiye Bölge Direktörü Subbu V Hariharan ile bir sohbet ettik:

Haberin Devamı

Covid – 19 salgının ikinci senesini geride bıraktık. Siz bu süreci nasıl yönettiniz?

Bu zor dönemde değişim yönetimini tüm Canon Ailesi olarak birlikte yürütmeye ve birlikte başarmaya odaklandık. Değişim yönetimi kapsamındaki tüm çalışmalarımızın ardından iş sonuçlarımıza baktığımızda 2019 yılının verilerinden daha iyi bir noktada olduğumuzu söylemekten gurur duyuyorum.

Her yıl 1 trilyon fotoğraf çekiliyor

Dünyanın en önemli fuarlarından birisi olan Expo 2020’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?

EXPO 2020 çok etkileyici bir fuar oldu. EXPO Fuarları arasında normalde beş yıl planlanan araya rağmen Pandemi nedeniyle EXPO 2020 de ertelenerek 2021 Ekim – 2022 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Tüm sağlık ve güvenlik önlemlerinin bu denli büyük bir alanda uygulandığını ve hem ziyaretçilerin hem çalışanların bu etkileyici tecrübeyi en güzel şekilde yaşamasını sağladığını görmek unutulmaz bir deneyimdi.

Canon olarak dünyanın en büyük etkinliklerinin başında gelen EXPO’nun tarihinde ilk defa görüntüleme ve baskı çözümleri ortağı olarak biz yer aldık ve bu muazzam etkinliği ziyaret eden 20 milyondan fazla ziyaretçi ve binlerce çalışanın destekçisi olduk.

Dubai EXPO 2020 için inşa edilen alt ve üst yapılar, hayal gücünün teknoloji ile birleştiğinde neleri başarabileceğini göstermesi açısından çok değerliydi. Sanat, teknoloji, sürdürülebilir tasarım, mimarlık gibi alanların yanında çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi tüm insanlığı ilgilendiren pek çok alanda iş birliğinin neleri başarabileceğini deneyimledik.

Haberin Devamı

Fotoğrafçılık kategorisinde Canon'un Türkiye’de ve küresel rekabetteki payı nedir?

Dünya geneline baktığımızda Canon olarak global fotoğraf makineleri pazarının yaklaşık yarısına sahip olarak lider konumdayız. Global pazarda ikinci ve üçüncü markaların sırayla yaklaşık yüzde 20 ve yüzde 13 civarında olduğunu görüyoruz. Türkiye’de de fotoğraf makineleri pazarında önde geldiğimizi söylemekten gurur duyuyorum.

Her yıl 1 trilyon fotoğraf çekiliyor

Subbu V Hariharan ile, birlikte yaşamak ve çalışmak anlamına gelen KYOSEI felsefesini de konuştuk.

Araştırma geliştirmeye (ARGE) ne kadar pay ayırıyorsunuz?

Her şeyden önce bir teknoloji firmasıyız. Ürünlerimizin başarısını, müşterilerimizin ihtiyaçlarına dün olduğu gibi bugün de cevap verebilmemizi teknoloji ve inovasyon odağımıza borçluyuz. Ancak bugünkü başarımızı geleceğe taşımak istiyorsak her daim teknolojimize yatırım yapmaya devam etmeliyiz.

Haberin Devamı

Ancak ve ancak bu sayede müşterilerimizin yarın oluşacak ihtiyaçlarını öngörebilir ve dün olduğu gibi yarın da yanlarında vazgeçilmez görüntüleme teknolojileri ortakları olarak var olmaya devam edebiliriz. Bu nedenle, her yıl ciromuzun yüzde 8’ini AR-GE’ye yatırıyoruz. Sadece geçen yıl, 3 bin 022 yeni patent aldık.

Bir başka deyişle Canon, 2021 yılının her günü yaklaşık 10 yeni patent aldı diyebiliriz. Tüm bu çabalarımız bizi son 36 yıldır istisnasız, tüm sektörler arasında en fazla patent alan firmaların başında yer almamızı sağladı.

Uzmanlığımız ve yatırımlarımız yoluyla, değişen dünya için medikal görüntülemeden 8K çıktılara, video analitiklerinden karışık gerçekliğe kadar çığır açan görüntüleme çözümleri sunmaya devam ediyoruz.

Bir araştırma şirketi dünya genelinde fotoğrafçılık raporu yayınlamıştı. Raporda dünyada her yıl 1 trilyon fotoğraf çekildiğine dair bilgiyi görünce not almıştım. Bu rapor hakkında başka hangi bilgileri anlatabilirsiniz?

Global veriler, dünya çapında her yıl 1 trilyondan fazla fotoğraf çekildiğini ortaya koyuyor ve sayılar her yıl bir önceki yıla göre giderek de artış gösteriyor. Bu da demek oluyor ki fotoğraf ve video çekme alışkanlığı artık sadece belirli anlarla sınırlı görülmüyor.

Tabii fotoğraf ve video alışkanlıklarındaki bu değişiklik, cep telefonlarının fotoğraf çekme özelliklerinin gelişmesiyle de büyüdü. Hayatına fotoğraf ve video çekme alışkanlığını giderek daha fazla katan kişilerin bir süre sonra daha kaliteli görüntüler üretmek istediğini ve kameralara yöneldiğini gözlemliyoruz.

Bu sayede de pazarın büyümeye devam etmesi kaçınılmaz. Üstelik teknoloji lideri bir marka olarak tüketici alışkanlıklarındaki değişimler, bizi her zaman inovasyona daha fazla odaklanmaya yöneltiyor.

Her yıl 1 trilyon fotoğraf çekiliyor

Fotoğrafçılık ve video kalitesinde çok başarılı sonuçlar veren akıllı cep telefonlarıyla nasıl rekabet ediyorsunuz?

Akıllı telefonların kameralarındaki gelişmeler, kameralara olan ihtiyacı azaltmadı, aksine kameraların hayatımızdaki konumlamasını ve içerikleri üretme şekillerimizi değiştirdi. İnsanlar eskiden sadece belirli zamanlardaki özel anları yakalamak için kamera alırdı. Ama artık çocukların bile akıllı telefonları var, her gün video ve fotoğraf çekiyorlar.

Bu gençlerin yüzde 10’u bile daha iyi görüntüler yakalamak, daha yaratıcı çözümlere ulaşmak istediğinde hepimiz için büyük bir fırsat alanı oluşuyor. Biz de Canon olarak bu fırsatlar ve ihtiyaçlara dün ve bugün olduğu gibi yarın da daha iyi çözümler sunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Yaratıcılığın eğlencesini benimsedikten sonra daha kaliteli görüntüler üretmek istemek kaçınılmaz. Fotoğraf makineleri günümüzde sadece fotoğraf çekmek için değil, film ve video içerik üreticileri için de var. Pandemiyle birlikte pek çok toplantının online düzenlendiği günümüzde toplantılarımızda ve yayınlarımızda bile kameraları bilgisayarda kullanabiliyoruz.

Canon’un küresel olarak benimsediği KYOSEİ felsefesi ne anlama geliyor?

Kyosei felsefesi Canon’un ortak yarar için birlikte yaşamak ve birlikte çalışmak anlamına gelen kurumsal yaklaşım. Kyosei, 70 yılı aşkın zamandır şirketimizin DNA’sı çünkü sağlıklı ve sürdürebilir bir şirket olabilirsek, topluma katkıda bulunmaya devam edebiliriz.

Her yıl 1 trilyon fotoğraf çekiliyor

Dubai ziyaretimizi Canon Eurasia Kurumsal İletişim Müdürü Gizem Şenyurt ve Dijital Pazarlama Uzmanı Begüm Furat Pınar ile birlikte gerçekleştirdik.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder