Hakan ÇelikHerkes enerji peşinde koşuyor

HABERİ PAYLAŞ

Herkes enerji peşinde koşuyor

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu marjında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderler düzeyindeki temaslarının yanında Türk iş dünyası ve bakanların görüşmeleri çok önemliydi. Birkaç gündür detaylarıyla buradan paylaşıyorum.

Ekonomi odaklı diyalog ortamı Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) organizasyonlarıyla gerçekleşti. Heyetler resmen bir toplantıdan diğerine koştu. New York’un bilinen trafik sıkışıklığına bir de BM dönemi sebebiyle kapatılan yollar eklenince trafik tamamen felç oldu.

Bu nedenle birçok heyet temsilcisi metroya yöneldi. Türkiye birçok özelliğiyle dikkat çeken ve ilgi uyandıran bir ülke. Bunu gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme ve kabullerinde gerekse bakanların liderlik ettiği heyetlerin yaptıkları toplantılarda görme imkânım oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın temasları sırasında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Türkevi’ndeki görüşmelerini yakından izlemeye çalıştım. Her iki lider de Erdoğan ile buluşmadan olumlu izlenimlerle ayrıldı. Nitekim bu hava, yapılan açıklamalara da yansıdı.

Dünyanın ve özellikle bölgemizin yangın yerine döndüğü şu ortamda Türkiye’nin yeni dönemde komşularıyla istikrara katkı için kurduğu bu iletişimi çok olumlu buluyorum.

Herkes enerji peşinde koşuyor

Rusya-Ukrayna savaşı ve Ortadoğu’da devam eden çatışmalar ve istikrarsızlık, dünya enerji arz güvenliğini tehdit ediyor. Enerji bir beka sorunu olarak karşımızda duruyor.

Bu doğrultuda Türkiye’nin enerji yollarında güvenli bir geçiş imkânı sunması, bunun yanında önemli bir merkez olarak öne çıkması izleniyor.

New York’taki en önemli temaslardan biri 15. Türkiye Yatırım Konferansı marjında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar’ın Türk ve ABD’li şirketlerin üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısıydı.

Bazı katılımcılarla yaptığım görüşmede, Bakan Bayraktar ile ilgili çok olumlu izlenimler aldıklarını öğrendim. Bayraktar’ın akıcı İngilizcesinden konulara hâkimiyetine, açık ve samimi iletişim yaklaşımına kadar bir dizi özelliğinden etkilendiklerini ifade ettiler.

Haberin Devamı

Yenilenebilir enerji konusundaki yatırımlar ve nükleer enerjiye dönük gelişmeler Bakan Bayraktar ile iş dünyasının ele aldığı kritik başlıklar arasındaydı. Bakan Bayraktar ile sohbet etme fırsatı buldum. Çok yönlü ve çok boyutlu adımlarla enerji güvenliğini sağlamanın yanı sıra Türkiye’yi önemli bir yatırım üssü olarak öne çıkarmak istediklerinin altını çizdi. Bakan Bayraktar “Türkiye yatırımcılarla yeni reformlarla öngörülebilir bir piyasa ve enerji dönüşüm sürecinde geniş potansiyel vadediyor. Özel sektör, Türkiye enerji sektörünün dinamik yapısının sunduğu fırsatları değerlendirirken biz de iş dünyasının önünü açarak onların yanında olmaya devam ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Bayraktar’ın enerji alanında hangi konuları öne çıkardığını ve uluslararası gelişmeleri başka bir yazıda daha ayrıntılı aktaracağım.

CEVDET YILMAZ CNN TÜRK’TE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güven veren, en kritik zamanlarda sakin üslubunu koruyarak sağduyulu çözümler üretebilen bir isim. Cevdet Yılmaz’ın devlet adamı ciddiyeti ve demokrat kimliğiyle ekonomiden sosyal ve siyasal konulara kadar bir dizi alanda ülkemize değerli katkılar vermeye devam edeceğini düşünüyorum. Cevdet Yılmaz bu sabah saat 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. Merak edilen başlıkların konuşulacağı bir yayın olacak, zamanınız müsaitse mutlaka izlemenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder