Teknoloji, modernleşme ve gelişme için vazgeçilmez önemde. Kalkınmanın anahtarı. Şirketlerin kesintisiz ve büyük kapasitelere ihtiyacı var. Sosyal medya kullanımı yaygınlaşıyor, e-ticaret hacmi inanılmaz hızla büyüyor. Herkes bu ürün ve hizmetlere ulaşabilmek için akıllı telefon sahibi olmak istiyor. Bu nedenle “Cari açığımızı artırıyor” korkusuyla cep telefonlarına ilave vergi konulmasına karşıyım.
Aksine, tüketicinin en son teknoloji ürünlerine ulaşması kolaylaştırılmalı, teşvik edilmeli. Ne kadar çok evde internet olur ve ne kadar çok insan mobil teknolojileri kullanırsa topyekûn kalkınma hedeflerine daha kolay ulaşırız. Vodafone’un desteğiyle mobil teknolojileri kullanan, bu sayede küçük adımlarla kendi işini kurup zamanla büyüten Muazzez Özer’in hikâyesi etkileyicidir.
[[HAFTAYA]]
Kendisiyle ilk kez Londra’da “Önce Kadın” başlıklı sosyal sorumluluk lansman toplantısında tanışmıştım. Türkiye’de buna benzer çok insan hikâyesi duyuyorum. Önceki yıllarda Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, sonraki dönemde yine şirketin tepe yöneticileri Hasan Süel ve Gökhan Öğüt’le katıldığım toplantılarda çiftçiler, kadınlar, engelliler ve gençler için yapılan benzer çok girişimden haberdar oldum. İnternet ve hızlı bilgiye erişim imkânı veren mobil teknolojiler olmasaydı bu başarılar yakalanamazdı.
* * *
Türkiye, iletişim teknolojilerinde birçok ülkeye göre daha iyi bir altyapıya sahip. Ancak artan kullanıcı sayısı nedeniyle son dönemde kapasite ve hızda tıkanmalar meydana geldi. Saydığım nedenlerden ötürü 4.5G ihalesinin yapılması çok isabetli oldu. Sektörün büyük ve saygın oyuncuları Vodafone, Turkcell ve Avea’nın rekabet ettiği sektörde topyekûn kalite artışının sağlanmasının önü açıldı.
Rekabet ortamının asıl kazananı -umuyorum ki- tüketiciler olacak. Çünkü şirketler, ulusal ve uluslararası tecrübeleriyle en iyi imkânları uygun fiyatlarla sunmaya çalışacak. Şirketlerin temel hedefi, tüm bunları yaparken elbette pazardaki konumlarını güçlendirmek ve kârlılıklarını artırmaktır. Tahsisleri yapan devletin hedefi de en büyük geliri elde etmektir; zira, ihalenin toplamında 13.2 milyar TL’lik rakama ulaşılması yüzleri güldürdü.
Fazla teknik detaya girmeden şunu söyleyeyim: Son kullanıcılar, yani bizler için teknoloji daha keyifli olacak. Merter civarındaki E5’in hantallığından çıkıp neredeyse Almanya’daki otobanın hızına ulaşacağız. Büyük boyutlu veriler daha süratli iletilebilecek. Küçük çaplı bir devrim yaşayacağız ve bunu günlük hayatımızda ciddi şekilde hissedeceğiz. Ameliyathanelerden kahvehanelere, tekstil atölyelerinden statlara kadar internete nerede ihtiyacımız varsa orada işler hızlanacak, kalite artacak. 4.5G hizmeti nisan ayından itibaren kullanılmaya başlanacak. Türkiye ekonomisi için ilave katma değer, yatırım ve istihdam demektir.
28 Ağustos 2015, Cuma 05:00
Haberin Devamı