Koç Lisesi’nde öğrencilerin kurduğu Finans ve Teknoloji Kulübü’nün çok güzel bir etkinliğine katıldım. FinTech Kulübü üyeleri kadınların sorunlarına kafa yormuş ve özellikle finans ve teknoloji alanındaki yetersizliklere dikkat çekmeye çalışmışlar.
Kadınlar, iyi eğitimle desteklenir ve doğru yönlendirilebilirse ekonomiye çok ciddi katkı sağlayabilirler. Koç Lisesi’nde bu konuyu enine boyuna ele aldık. Katıldığımız forumun başlığı FinTech for Financial Inclusion: Women olarak belirlenmiş. Özetlemek gerekirse “Kadının Finansal Sisteme Katılımı” diyebiliriz.
Dünyaya dönük bazı toplantıların dilinin İngilizce olmasını doğru buluyorum. Geçmişte ana dili İngilizce olmayan İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka gibi ülkelerde faaliyetlere katılınca gençlerin İngilizceyi de kendi dilleri kadar akıcı konuştuğunu görür, Türk öğrencilerin bu alanda bu kadar yetersiz kalmasına üzülürdüm.
Şimdi artık Türkiye de bu alandaki farkı kapatıyor. Koç Lisesi öğrencilerinin uluslararası konulara bakışı ve ilgisi kadar yabancı dil seviyeleri de beni etkiledi doğrusu.
FinTech Kulübü’nün Başkanı Demir Timuray bu etkinlik için o kadar iyi bir hazırlık yapmış ki, Türkiye’nin büyük kuruluşları bile bu kadar çok uzman ismi bir araya getiremeyebilirdi. Sözünü ettiğim bu toplantıya benimle birlikte Visa Güneydoğu Avrupa CEO’su Berna Ülman, Denizbank CEO’su Hakan Ateş, Kenya Havayolları Başkanı Michael Joseph, Doğuş Otomotiv’den Özlem Denizmen, Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Ahmet Onur Durahim, iktisatçı Prof. Dr. Ege Cansen ve Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel de katıldı.
Dünyanın en başarılı kadın yöneticileri arasında gösterilen Vodafone Avrupa CEO’su Serpil Timuray da bu kez etkinliğin izleyicileri arasındaydı. Oğlu Demir’in böyle başarılı bir organizasyona imza atmasından büyük gurur duyduğuna tanıklık ettim.
Bu toplantıdan çıkan sonucu kısaca özetleyeyim: Öğrenmeye, çalışmaya ve mücadele etmeye hazır milyonlarca gencimiz Türkiye’nin en büyük gücü olmaya hazır. Nitelikli ve yaygın eğitim bizi kurtaracak tek yoldur.
Türkiye’nin gelişiminin önündeki en büyük sorunlardan biri kadınların ekonomi ve üretime yeterince katılamamaları. Bu meseleyi aşabilirsek kadınlar ülkemizin kalkınma hamlesinde çok önemli görevler üstlenecek.
İnovasyon, yaratıcı fikir ve start-up’ları daha fazla kadına açalım. Yakın gelecekte küçük ve orta ölçekli işletmelerin etkinliği de artacak. Yapay zekâ, internet ve cep telefonlarını etkili şekilde kullanırsak insanlığın birçok alandaki gelişimine ciddi katkı sağlayabiliriz.