Adalet Bakanlığı tarafından İstanbul’da ‘Adalet ve Medya İlişkisi’ isimli çok önemli bir etkinlik düzenlendi. Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı etkinliğe ben de davetliydim. Etkinlik, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu’nun açılış sunumunun ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un konuşmalarıyla başladı.
Farklı paneller halinde devam eden zirveye Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan Coşkun, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy, TRT Haber Kanal Koordinatörü Mücahid Eker, NTV Haber Spikeri Ahmet Arpat, A Haber Koordinatörü Metin Algül ile Serkan Kalemciler ve Âdem Metan gibi dijital içerik üreticileri katıldı.
‘Adaletin Tesisi ve Kamuoyunun Doğru Bilgilendirilmesi’, ‘Toplumun Adalet Algısında Medyanın Sorumluluğu’ ve ‘Değişen Dünyada Medya ve Adalet İlişkisinin Geleceği’ başlıklı oturumlar gerçekleştirildi.
Adaletin sağlanmasında medyanın doğru bilgilendirme sorumluluğu, medya organlarının toplumun adalet duygusu üzerindeki etkileri ele alındı.
Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş’taki kampüsü dünyanın en güzel konumlu üniversite binalarından biri. Burada Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, öğrenciler, hukukçular ve akademisyenlerin de takip ettiği oturumlarda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinde medyanın rolünü tartıştık.
Görüş, yorum ve eleştirilerimizi paylaştık. Özellikle ‘sakıncalı’ diye ifade edilen görüntü ve haberlerin paylaşılması ve kimi subjektif konuların kimi zaman medya özgürlüğünü sınırlayıcı nitelik taşıdığını dile getirdik. Birçok uzmanlık alanında olduğu gibi hukuk ve adaletle ilgili konularda da okuryazarlık son derece önemli. Özellikle kritik gelişmeler kamuoyuna aktarılırken yanlış bakış açıları ve hatalı terminolojiler mevcut sorunların daha da derinleşmesine neden oluyor.
Bu yönüyle bilgilendirme süreçlerine ciddi katkı vereceğini düşündüğüm Adalet Bakanlığı’nın medya ile bu kapsamlı buluşmasını çok önemsiyorum.
Bakanlar genellikle böyle etkinliklerde protokol konuşmalarından sonra farklı programlara devam etmek üzere salondan ayrılırlar. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, aşırı sıkışık gündemine karşın sabahki ilk oturumdan akşam en sonuncusuna kadar salonda kalarak paylaşılan görüşleri tek tek not aldı. Adalet Bakanlığı uzmanları da, panelden çıkan görüş ve önerileri, hazırlıkları devam eden ve önümüzdeki 4 yılı kapsayacak Yargı Reformu Stratejisi Belgesi için de katkı sağlaması amacıyla detaylı şekilde kayda geçirdi.
Bakan Yılmaz Tunç konuşmasının bir yerinde insanların haberleri yüzde 65 oranında dijital mecralardan aldığına işaret etti. Benim değerlendirmeme göre dezenformasyona daha fazla açık olması, bilgilerin doğrulatılmasındaki güçlükler ve editoryal denetim sıkıntıları nedeniyle dijital mecralar henüz ana akımın yerini alabilmiş değil. Diğer taraftan gençlere daha fazla ulaşabilmesi, hızı ve haberlerin yenilenme sıklığı dijital mecraların popüler kalmasını sağlıyor.
Panelde tartıştığımız konular, toplumsal olaylarda adaletin tesisi ve kamuoyunda zaman zaman oluşan cezasızlık algısının giderilmesine yönelik çözüm yollarının geliştirilmesine de katkı sunacak. Adalet Bakanlığı’nın ilkini İstanbul’da düzenlediği etkinlik önümüzdeki tarihlerde Ankara başta olmak üzere farklı illerde devam edecek.