Hakan ÇelikOyalama taktiği nereye kadar?

HABERİ PAYLAŞ

Oyalama taktiği nereye kadar?

Kısa süre önce Metropoll araştırma kuruluşu tarafından yapılan araştırma, ABD ve Başkan Donald Trump’a yönelik güven duygusunun Türkiye’de en düşük düzeyde olduğunu gösterdi. Diğer taraftan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in popülaritesi artıyor.

Türkiye ve Rusya arasında son 2 yılda hızlanan yakınlaşma adımları, artan ticaret, turizm, enerji ve savunma alanlarındaki işbirliğinin bu havayı güçlendirdiğini düşünüyorum.

Ankara ile Washington arasındaki sorunlar da Moskova’nın lehine atmosferin oluşmasını sağladı.

Haberin Devamı

Yıllardır liderler arasında birçok zirve yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile her görüşmesinde ABD’nin YPG’ye desteğinin yanlış olduğunu, vahim sonuçlar doğuracağını söyledi. Obama yönetimi “Sizi anlıyoruz, bakalım vb.” gibi sözlerle zaman kazanmaya çalıştı. Donald Trump, ABD Başkanı seçildiğinde bu konuda ciddi politika değişikliği olacağı beklentisi vardı. Fakat neredeyse hiçbir şey değişmedi. Hatta ABD, PKK’nın uzantısı YPG’ye daha açık ve büyük destek verdi.

Amerika bugün de YPG konusunda aynı yolu izliyor. Türkiye’yi oyalıyor ama kaybetmek de istemiyor. Ankara ile Moskova arasında her düzeyde bu kadar yakınlaşma olması Amerika’yı rahatsız eden bir gelişme. İran’dan Çin’e kadar uzanan coğrafyada hâkimiyetini artırmak isteyen ABD, Türkiye’nin aktif desteği ve yardımı olmadan bölgede istediği etkinliği yakalayamaz.

Bu dönemde iç politikada ciddi sıkıntıya giren Trump, dış politika adımlarıyla dikkatleri dağıtmaya çalışacak. Trump, bu nedenle YPG desteğini ABD kamuoyunda “DEAŞ’a karşı mücadelede ittifakın başarısı” olarak lanse ediyor.

Oyalama taktiği nereye kadar

Arjantin’deki G20 zirvesinde Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile sohbet etme fırsatı buldum. Lagarde, uzun süredir dünyanın en güçlü kadınları arasında gösteriliyor. Lagarde, Türkiye’yi ve özellikle Antalya’yı çok sevdiğini, dalış turizminde ne kadar muhteşem bir yer olduğunu herkese anlattığını söyledi.

Anlattığım çerçeveden bakınca Amerikan yönetiminin Türkiye’ye S-400 füzelerini almaması için yeni bir baskı kurma ihtimali güçlü. Brunson’ın bırakılması sonrasında normalleşme havasına giren Türkiye-ABD ilişkilerinin S-400, F-35 ve YPG sorunları nedeniyle zorlu bir testten geçeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder