Hakan ÇelikŞehirlerimiz daha dayanıklı olmalı

HABERİ PAYLAŞ

Şehirlerimiz daha dayanıklı olmalı

Kocaeli, İstanbul ile Ankara arasında enerji küpü gibi bir şehir. Türkiye’de üretim, ihracat ve endüstriye çok büyük katkı veriyor. Ülkemizin kendi alanlarında güçlü birçok şirketi burada faaliyet gösteriyor. Kocaeli, neredeyse bütün kriterlerde ilk beşte. Bazılarında ilk iki veya üçte yer alıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle her sene geleneksel olarak düzenlenen Kartepe Zirvesi’nin 4’üncüsü “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart tarihlerinde düzenlenecek. Ev sahipliğini Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un üstleneceği zirve, kapsamı ve katılımcı profiliyle dünyanın en büyük şehircilik buluşmalarından biri olarak kayda geçecek.

Haberin Devamı

Zirvenin açılış oturumunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapacak, Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder de ana konuşmacı olarak etkinliğe katılacak. The Green Park Kartepe ve Kocaeli Kongre Merkezi, faaliyetlere ev sahipliği yapacak.

Bugün başlayacak zirve öncesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile görüştüm. 22 ülkeden katılımcıyla, pandemiyle sarsılan ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryoların ele alınacağını söyledi. Zirveyi her yıl daha da büyüterek devam ettirmek istediklerinin altını çizdi.

Şehirlerimiz daha dayanıklı olmalı

Başkan Büyükakın, Kocaeli ile ilgili iletişime bundan böyle daha fazla önem vereceklerini, şehrin sadece endüstri bölgesi gibi algılanmasını istemediklerini, bunun eksik bir bilgi olduğunu anlattı. Birçok kişinin aklında Kocaeli dendiğinde “Dilovası” fotoğrafının canlandığını, aslında bölgenin yüzde 50’sinin ormanlarla kaplı olduğunu, sadece Marmara’ya değil Karadeniz’e de (Kandıra) kıyısı bulunduğunu hatırlattı.

Sohbetimizde dört önemli konuyu not aldım: Hızla toparlanma becerisi gösteren şehirlere vurgu yapmak istediklerini, o nedenle “dayanıklılık” ve “dirençlilik” kavramlarını öne çıkardıklarını söyledi.

Haberin Devamı

1- Konutların, İşyerlerinin ve Yaşam Alanlarının Depreme Hazır Hâle Getirilmesi: Bu konu birinci önceliğimiz. Risk haritası oluşturduk. 1400 dolayında orta hasarlı yapı söz konusu. Çok detaylı çalışma yürütüyoruz. Sadece bu bölge için 15-20 milyar TL kaynağa ihtiyaç var. Yatıp kalkıp depreme hazırlanmamız lazım.

2- Çevresel Riskler (Müsilaj ile Mücadele), İklim Değişikliği: Temel kaynağı evsel kanalizasyon atıkları. Ergene ve Susurluk havzası üzerinden ayrıca bir kirlilik söz konusu. Marmara’nın nefes alabilmesi için İstanbul’un yapacağı çalışma da çok önemli olacak zira o kesimde kirlilik büyük boyutta. Azot ve fosforu gideren arıtma sistemlerine ihtiyaç var. Biz 3 yıl içinde atıkların tamamı için ileri arıtma sağlayacağız.

3- Lojistik Merkez: Ana akslarda günde 200 bin kamyon geçiyor, yüzde 65’inin trafiğini biz çekiyoruz. Yakınımızda 39 liman ve iskele var. Hepsinin kapasitesi ancak Hamburg Limanı kadar. 150 hektar büyüklüğünde, entegre yeni bir lojistik köy yapılmalı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile çalışıyoruz.

Haberin Devamı

4- Ulaşım Aksının Tamamlanması: 2035’e gelindiğinde Kocaeli’de yolculuklar 4 kat artacak. Hazırlıklar buna uygun devam ediyor. Gebze tarafında Marmaray’a entegre şekilde 15 km hatta metro yapıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder