Son dönemde yine gündemde yoğun şekilde anayasa tartışması var. Mevcut anayasamız üzerinde bazı değişiklikler mi yapılmalı yoksa Türkiye’nin bütünüyle yeni bir metne mi ihtiyacı var? Bu soruya yanıt vermek için anayasanın tam olarak ne olduğunu ve ülkelerin, insanların hayatını nasıl etkilediğine bakmak gerekir. Modern ve çağdaş bir anayasa, sivilleşme ve demokratikleşme açısından en önemli kriterlerden biridir.
Sağlıklı çalışabilmesi için de uzlaşmayla hazırlanması, bütün kurumların anayasanın ruhuna ve ilkelerine uyması gerekir. Türkiye yakın coğrafyasındaki üçüncü dünya ülkelerinden her alanda farklılaşmaya gayret gösteriyor. Bunun içinde örnek olarak belirlediği hukuk devletlerine benzer nitelikte bir anayasaya sahip olmak istiyor. Bugünkü anayasanın ülkemizin ihtiyaç ve beklentilerine tam olarak yanıt vermediği ve geçmişteki darbe döneminden hâlâ izler taşıdığı bir gerçek. Yeni anayasaya ihtiyaç duyulduğu konusunda da aşağı yukarı herkes benzer görüşler dile getiriyor ancak bunun nasıl olması gerektiği konusunda henüz fikir birliği oluşmuş değil.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda, Türkiye’nin ikinci yüzyılında gençlerin yeni anayasa sürecinde aktif rol almalarını sağlamak amacıyla “Gençlerle Sivil Anayasa Buluşması” gerçekleştirildi. Toplantılara Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, bakan yardımcıları Dr. Enes Eminoğlu ve Av. Doç. Dr. Safa Koçoğlu ile organizasyonu gerçekleştiren Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Enes Efendioğlu katıldı. 27 Mayıs Darbesi’nin 64. yıldönümünde düzenlenen etkinliğe çok sayıda akademisyen, tarihçi, gazeteci ve Türkiye’nin dört bir yanından 300 kadar genç davetliydi. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndaki sivil anayasa tartışmalarına katılan gençlerle demokrasi, temel hak ve özgürlükler, aktif vatandaşlık ve yönetim sistemleri, devlet kavramı gibi temel başlıklarda interaktif sohbetler gerçekleştirildi.
BAKAN AŞKIN BAK’IN ÇAĞRISI
Açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, gençlerin sivil anayasa sürecindeki fikirlerine önem verdiklerini söyledi. Türkiye’nin sivil anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Osman Aşkın Bak, “Cumhurbaşkanımızın çağrısı var. Darbe anayasasının yeni bir anayasayla milletimizin uzlaşma metni olarak ortaya çıkmasını arzu ediyor. TBMM Başkanımız Numan Kurtulmuş’un tüm siyasi partilerle görüşmeleri oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak gençlerimizin bu süreçte görüşlerini ifade etmelerini ve burayı; Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nı iyi tanımalarını istedik” diye konuştu.
Sivil anayasada gençlere ve spora yönelik önemli maddeler olması gerektiğinin altını çizen Bakan Bak, “Anayasalar bir uzlaşma metni. Bunun güçlü olmasını istiyoruz. Gençlerin burada söz söylemesini arzu ediyoruz. Sosyal alanda çıkışa ve güçlü adımlara ihtiyacımız var” diyerek gençlere bu süreçlere daha çok katılma çağrısı yaptı. Bakan Bak’ın çağrısını destekliyorum. Seçilme yaşı 18’e indiğine göre gençler daha çok söz sahibi olmalı; Türkiye’nin geleceğine dair yorum, görüş, eleştiri ve beklentilerini cesaretle yüksek sesle dile getirebilmeli. Geleceklerini yurt dışında değil, öncelikli olarak kendi ülkelerinde kurabilme arayışına girmeli. Bunlar için de yurt içinde gençlere umut aşılayacak bir ortamın oluşması gerekir. Bunun için devletin ve hukukun çatısı niteliğindeki anayasa, kritik önem taşıyor.