Yakın coğrafyamızda gerçekten çok üzücü ve gelecek açısından iç karartıcı gelişmeler yaşanıyor. Savaşlar, çatışmalar ve istikrarsızlık dalgası milyonlarca insanın günlük hayattaki en temel fiziki gereksinimlerini karşılamasını imkânsız hâle getiriyor. Temel yaşam hakkı bile çoğu zaman korunamıyor. Bu ortamda insani gelişme, refah ve mutluluktan söz edebilmek çok güç.
Türkiye, bölgenin bütün zorlukları ve istikrarsızlıklarına rağmen parmakla gösterilen, kurumları, şirketleri ve çalışkan insanlarıyla istikametini ileri doğru çevirmiş bir ülke. Türkiye, bu kadar kaosun içinde 60 milyona yakın ziyaretçi çekebilmesi, havaalanları, THY gibi dev markaları ve sunduğu imkânlarla önemli bir cazibe noktası olmayı başarıyor.
Türkiye’nin ilgi görmesinin ve bölgesinde farklılaşmasının önemli unsurlarından biri de canlı sosyal-kültürel yaşamı, dinamik sanat ve etkinlik ortamı.
Bu yönüyle bakıldığında İstanbul Beyoğlu ve İstiklal Caddesi tam da bu bahsettiğim çok yönlülüğün ve hareketliliğin yansıdığı bir merkez konumunda.
Türkiye’de sanata ve müziğe en büyük katkıyı veren kurumların başında gelen Borusan’ın burada, Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki özel bir kutlamasına davetliydim. Borusan Kültür Sanat 1995 yılında kurulmuştu. Bir süre sonra Beyoğlu’nda merkez binalarını ve müzik kütüphanesini hizmete açtılar. 1997 senesinde ise Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) hayata geçti.
Günümüzde İstanbul Barosu ve Odakule’nin hemen yanında konumlanan bu yapı, Beyoğlu’nun tarihî ve kültürel kimliğiyle çok güzel örtüşüyor.
Şimdiye dek verdiği konserlerde, yurtiçinde 350 bini aşkın, yurtdışında ise 20 binin üzerinde dinleyiciye ulaşan, 40’a yakın konuk şef ve 500’ü aşkın solist ile aynı sahneyi paylaşan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası da 25. yılını müzik dostları ve sanatseverlerle birlikte kutluyor.
Beyoğlu’ndaki davette, Borusan Kocabıyık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, Vakıf Genel Müdürü Ahmet Erenli ve Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay ile sohbet etme fırsatı buldum. Çok sesli müziğimizin değerli ismi, ünlü orkestra yönetmeni Gürer Aykal ve daha başka pek çok isim davetliler arasındaydı.
Programları ilgiyle takip edilen BİFO, 25. yaşını kutlayacağı 2025 yılının nisan ayında müziğini ve deneyimini Birleşik Krallık’ta duyurmaya hazırlanıyor. Türkiye’nin çok sesli müzikteki deneyimini ortaya koyan BİFO, Carlo Tenan yönetiminde çellist Pablo Ferrández ile Perth, Edinburgh, Londra, Guildford ve Sheffield kentlerini ziyaret edeceği bir turne gerçekleştirecek.
Borusan’ın ülkemizde sanatın geniş kitlelere ulaşmasında katkıları çok büyüktür. Başta Borusan Holding’i, Borusan Sanat’ı, Zeynep Hamedi’yi ve bu sürece uzun yıllardır kesintisiz emek veren herkesi gönülden kutluyorum.
Ülkemizde klasik müziğe olan ilginin çok az olduğu hiç düşünülmesin. Cemal Reşit Rey, Zorlu PSM ve Lütfi Kırdar gibi salonlardaki konserler de tamamen doluyor. İş Sanat’ın konserler dizisi, Limak Filarmoni konserleri de çok ilgi görüyor. Yaz aylarında Efes’te ve Aspendos’takiler de. TRT’nin Batı müziği çalan radyosu Radyo 3’ün de büyük bir dinleyici topluluğu var.