Cenevre’de katıldığınız Suriye zirvesinden hangi sonuçlarla dönüyorsunuz?
Toplantının amacı anayasa komisyonunun bir an önce kurulmasıydı ve gerek kendi aramızda üç garantör ülke (Türkiye, Rusya, İran) olarak yaptığımız görüşmelerde ve gerekse de BM Suriye Özel Temsilcisi Stephan de Mistura’nın da katıldığı 4’lü toplantılarda anayasa komisyonu kurulması sürecinde önemli noktaya geldiğimizi teyit ettik. ‘
'3 TANE LİSTE VAR’
3 tane liste var, 50’şer kişilik. Rejimin, muhalefetin ve sivil toplumun listesi. İsimler konusunda çalışmalara devam ediyoruz. Cenevre’deki toplantıda önemli kritik noktaya gelmiş olduk. Kısa süre içinde anayasa komisyonunun kurulacağını umut ediyoruz.
‘ESAD İLE İLİŞKİ YOK'
Suriye’de iç savaşın başladığı tarihten bu yana barışa, çözüme en yakın dönemde olduğumuzu söyleyebilir miyiz?
Şu anda bence Anayasa Komisyonu’nun kurulması için önemli kritik noktaya geldiğimiz dönemde ‘Siyasi çözüm için en ileri noktadayız’ rahatlıkla diyebiliriz.
Türkiye, Esad rejimi ile ilişki kuruyor mu?
Biz Dışişleri Bakanlığı düzeyinde böyle bir şey yapmadık. Genelde mesajlar İran ya da Rusya üzerinden gidiyor geliyor.
'VAZGEÇİLMEYECEK'
S-400 füzelerinin alımı konusu NATO, ABD ve Türkiye arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Türkiye’nin bu baskılar nedeniyle S400’den vazgeçme ihtimali nedir? Vazgeçilme ihtimali sıfır.
'TRUMP TÜRKİYE'YE GELEBİLİR'
İkinci 100 günlük programda ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi var...
Rahip Brunson’un serbest bırakılmasından bu yana farklı görüşlerimiz belli konularda devam ediyor ama belli konularda mesafe kat etmeye başladık. Münbiç süreci hızlanmaya başladı. Hakan Atilla (ABD’de hapsedilen eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı) ile ilgili Başsavcılık temyizi geri çekti. YPG konusunda anlaşmazlıklarımız var ama ilişkiler ilerliyor, ilerleme var.
Trump’ın Türkiye ziyareti söz konusu olacak mı?
Evet bu konu gündeme geldi, iki liderin en son telefon konuşmasında da konuşuldu. Kendisi de Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söyledi. Kesin tarihi belirlemek için bir planlama yapmamız lazım. Yakında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bir resmi ziyareti söz konusu olabilir.
DOST ATEŞİNE KARŞI YAKIN TEMAS
Türkiye’nin olası Suriye harekatı uluslararası kamuoyunda nasıl karşılanıyor?
Türkiye Fırat’ın doğusuna kesinlikle girecektir. Zamanlama teknik bir konu. Biz ABD ile karşı karşıya gelmek istemediğimizi ifade ettik. Hedefimiz ABD değil. Hedefimiz YPG ve PKK’dır. ABD de YPG ve PKK’nın koruyuculuğuna soyunmasın. En son Mike Pompeo ile yaptığımız görüşmede “Herhangi bir dost ateşi olmasın bir kaza olmasın diye savunma bakanlarımız ve genelkurmay başkanlarımız temasa geçsin” dedim. ABD Savunma Bakanı Mattis ile Savunma Bakanımız Hulusi Akar’ı aradılar. Askeri, teknik görüşmeler de devam ediyor.
'KAŞIKÇI CİNAYETİNİ ÖRTEMEZLER
Cemal Kaşıkçı cinayeti BM’ye taşınmalı demiştiniz, nedir son durum?
İki alternatif var. Bir BM soruşturması, bunun için güvenlik konseyinden geçmesi gerekiyor. Genel sekreter çok iyimser değil. İkinci bir alternatif ise Hakikati Araştırma Komisyonu. Genel Sekreter ya da insan hakları komiseri bunu yapabilir.
Cesedin ne olduğu belli oldu mu?
Ne oldu cesede? Bilmiyoruz. Onu bilmemiz için yerel işbirlikçiyi bilmemiz lazım.
Suudi Arabistan’ın bu konuyu kapatmaya gücü yeter mi?
Bence zor kapanır. Bu işi takip eden çok sayıda ülke, uluslararası örgüt, insan hakları kuruluşu aynı şekilde medya var.