Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), ticaret diplomasisini en yüksek seviyede tutabilmek için çalışan kurumların başında geliyor. Bunu, ülkeler arası ilişkilerin siyasi düzeyinden bağımsız olarak söylüyorum. Çünkü bu süreçler çeşitli nedenlerle inişli çıkışlı olabiliyor. Yakın geçmişte İsrail, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler için net olarak ifade edebilirim. Karşılıklı mesajların dalgalandığı dönemde bile Türk iş dünyası olumsuz rüzgârlardan etkilenmeden işinin başındaydı. DEİK Başkanı Nail Olpak koordinasyonundaki heyetler gerek online gerekse fiziki temaslarla diyaloğu hep sıcak tuttu.
Pandemi zorluklarına rağmen Türkiye’nin İsrail ve Körfez ülkeleriyle dış ticaretinin iyi seviyede gerçekleşmesinde bu çabaların ciddi katkısı oldu. Ben bölgeyle ilgili asıl sıçramanın yakında yaşanacağını değerlendiriyorum. Geçen hafta katıldığım iki farklı etkinlikte bunun çok somut işaretlerini aldım. İlki İzmir’deki İktisat Kongresi toplantısıydı.
Orada görüştüğüm Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Körfez’den Türkiye’ye yönelik büyük bir ilgi olduğunu, bunun yansımalarını almaya başladıklarını anlattı. Aynı akşam İstanbul’da katıldığım Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’nda da Bakan Nebati’nin bahsettiği ilgiye bizzat tanıklık etme fırsatı buldum.
Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler, herkesin bildiği nedenlerle uzun bir süre oldukça düşük seviyede ilerliyordu. Yeni bir döneme başlama iradesinin en üst seviyede ortaya konması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı ikili görüşmeler Ankara-Riyad arasında yeni bir sayfa açtı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahipliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla İstanbul’da Mandarin Oriental Otel’de düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu’nda hangi somut projelerde işbirliği yapılacağı çok kapsamlı şekilde masaya yatırıldı. Bir gün önce de Türk-Suudi iş dünyasının geniş katılımıyla bir gala yemeği düzenlendi.
Limak, Turkish Technic, Türkiye Finans, Doğuş, Dorçe, Gürsoy Grup, Hashim Grup ve Kılınç Hukuk sponsorluğunda gerçekleşen yemeğe Türk tarafından Ebru Özdemir, Nihat Özdemir, Ferit Şahenk, Ali Kibar, Ahmet Çalık, Mesut Toprak, Adil Pelister, Erdal Eren gibi isimler katıldı. Konuk ülkeyi ise Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih başkanlığında kalabalık bir heyet temsil etti.
Bakan Khalid Falih, Türkiye ve İstanbul hakkında çok sıcak bir konuşma yaptı ve üç yıl aradan sonra burada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türk tarafını temsilen söz alan Nail Olpak ve Bakan Nebati de geçen zamanın duraksamalarını telafi etmek için çok çalışmak ve hızlı hareket etmek gerektiğine işaret ettiler.
Ertesi günkü forumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, iki ülkeden heyetlerin beklenti ve ihtiyaçları için her türlü hizmet ve yardıma hazır olduklarının altını çizdi. Suudi Bakan Khalid Al Falih, saygın bir isim ve önemli bir entelektüel. Küresel gelişmeleri çok yakından izliyor, bunu etkileyici konuşmasında da ortaya koydu.
Toplam büyüklüğü 3.3 trilyon dolara ulaşan Suudi Arabistan yatırım fonlarında önemli söz sahibi bir kişi. Kendisiyle yaptığımız kısa sohbet ve forumda verilen mesajlardan benim izlenimim çok olumlu oldu. ABD, Rusya, Çin ve AB arasındaki karmaşık gelişmelerin yarattığı şu kırılgan ortamda Suudi Arabistan ve Türkiye çok yakın işbirliği dönemine giriyor.