Dünyanın büyük ekonomileri arasında parlak fikirleri, teknoloji girişimlerini çekmek için ciddi bir yarış var. Küresel düzeyde Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti bu alandaki gelişmelerin lokomotifi durumunda. Avrupa’da ise Birleşik Krallık açık ara önde. Bu ülkenin teknoloji yatırımı ve start-up girişimi tutarı Fransa ve Almanya toplamından daha fazla. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında ekonominin her alanında olduğu gibi bilim ve teknoloji başlıklarında da mükemmel ilerleyen projeler söz konusu. Yeni bir adım da Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından atıldı.
Üniversite bünyesindeki Yıldız Teknopark Londra ofisi faaliyetlerine başladı. Bu önemli girişimin duyurulduğu Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki lansman toplantısına ben de davetliydim. Türkiye’nin teknoloji ihracatıyla ilgili bilgilerin paylaşıldığı etkinliğe, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’nin teknoloji ve girişimcilik alanındaki potansiyelini uluslararası alana taşımak amacıyla Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteği ile YTÜ Yıldız Teknopark’ın global markası YTU Startup House tarafından faaliyete geçirilen Londra ofisi ile Türk teknoloji şirketlerinin uluslararası alanda rekabet gücünü ve Türkiye’nin ihracat hacmini arttırmak hedefleniyor. YTÜ Yıldız Teknopark’ın Londra ofisi prestijli ve ikonik Battersea Power Station’da yer alıyor. Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, “Yıldız Teknik Üniversitesi ile İstanbul’daki ve Londra’daki ekiplerimiz birlikte çalıştı. YTÜ Startup House gibi markalar, tarihi Battersea Power Station’da ülkelerimiz arasındaki daha güçlü ticari bağların arkasındaki itici güç olacak. Hepimiz, küresel olarak işlerini genişletmeye hazır yenilikçi Türk işletmeleri için Birleşik Krallık’ın mükemmel büyüme fırsatları sunduğunun farkındayız. Teknoloji ekosistemimiz dünya lideri ve hızla büyümekte; 1 trilyon doların üzerinde bir değere sahip. 85 binden fazla başlangıç ve büyüme aşamasındaki şirkete ve 170 unicorn’a ev sahipliği yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ BİR ADIM
YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ise Londra’nın finans merkezi olduğunu belirterek “Konu sadece orada bir ofis açmak değil. Burada teknoloji geliştiren startuplarla ilgilenen yapıları buluyoruz. Ondan sonra o ülkenin vergileri, teşvikleri gibi mevzuatlara uyum sağlamalarına yardımcı oluyoruz. Şu anda İngiltere yapay zekâ konusunda ciddi girişimler arıyor. Avrupa’da da artık teknoloji girişimcileri daha ön planda. Dünya şu anda dijital yeteneklerin peşinde. Londra bize buradan oraya gitme fırsatı verdiği kadar buradan oraya gitmiş anlamlı bir beyin gücümüz var. Buralarda kurulan Türk şirketi sayısı oldukça fazla. Dolayısıyla bu şirketlere birinin çatı olması ve uluslararası ölçekte daha güçlü hale getirmesi gerekiyor. Biz aslında Londra ile Türkiye bağlantısını sağlıyoruz” diye konuştu. Londra ofisinde 28 tane şirket için yer ayarladıklarını belirten Tanışman, “Yıldız Teknopark olarak ihracat noktasında 2 milyar doların üzerine çıkmış durumdayız. Bu seneki ihracatımız 500 milyon dolar civarındaydı. Şu anda San Francisco’da, Taşkent’te, Dubai’de, Londra’da varız. Bundan sonra Amsterdam için çalışmalarımız sürüyor. Berlin, Chicago, Detroit, Houston ve sonrasında da teknoloji ihtiyacı olan diğer ülkelere de yöneleceğiz” ifadelerini kulandı.