Türkiye’de telekomünikasyon ve teknoloji sahasının en güçlü ve köklü kuruluşu Turkcell’in Genel Müdürü Ali Taha Koç ile kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik. Hem ülkemizdeki gelişmeleri hem de küresel trendleri ele aldık. Turkcell’in davetlisi olarak Las Vegas’ta benim de izlediğim CES’i de değerlendirdik.
Ali Taha Koç, daha önce Cumhurbaşkanlığı Dijiat Dönüşüm Ofisi Başkanlığı sırasında stratejik projelere imza atmış, kendi alanındaki gelişmeleri çok yakından izleyen bir isim.
Sohbetimizde aldığım notları özetle paylaşıyorum:
* 2024’te 30’uncu yılını kutlayan Turkcell, çalışmalarını 4 ana odak noktası üzerinde yürütüyor: Yapay zekâ, sürdürülebilirlik, veri ve siber güvenlik.
* Turkcell, sadece ülke ekonomisi için değil, milli menfaatler ve toplumsal hizmetler noktasında da stratejik öneme sahip bir kurum. Ülkemizin dijital dönüşüm yolculuğuna lokomotiflik ederken, teknoloji ekosisteminde hak ettiği noktaya gelmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.
Ali Taha Koç ile afetler ve iletişim konusunu da konuştum. Çok önem verdiğim bu alandaki çalışmaları ayrı bir yazıda anlatacağım.
* CES 2025’te gördüğümüz yenilikler ve genel anlamda önümüzdeki dönemde her sektörü etkileyecek başlıklar arasında, yapay zekâ, kuantum, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, bulut hizmetlerine geçiş yer alıyor.
* Geçen yılın televizyon ve oyun şovunun ardından, bu yılki Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) yapay zekâya odaklandı. 2025 yılı itibarıyla yapay zekâ, girişimcilik dünyasının en büyük fırsat alanı olacak.
* Veriye sahip olanlar daha doğru, daha kaliteli yapay zekâ algoritmaları üretebiliyorlar. Teknoloji zincirinin kilit taşı veri merkezleridir. 2024-2027 arasında yapay zekâ veri merkezlerine küresel çapta 1.4 trilyon dolardan fazla yatırım yapılması öngörülüyor. Turkcell olarak Türkiye’de biz bu işin direksiyonundayız. Türkiye’nin verisini Türkiye’de tutma çabamızı sürdürerek veri merkezleri pazarındaki liderliğimizi koruyoruz. 4’ü yeni nesil olmak üzere 33 veri merkezimizde, yerli ve yabancı 4 bin firmaya bulut ve veri barındırma hizmeti sunuyoruz. Bu alandaki yeni yatırımlarımızla liderlik gücümüzü ve kapasitemizi artıracağız. Hedefimiz, sadece teknolojiyi kullanan değil, aynı zamanda geliştiren bir ülke olmak. 2020’de Yapay Zekâ İlkelerini açıklayan ilk şirketiz. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) bünyesindeki Yapay Zekâ Odak Grubu’nda da başkanlık görevini yürütüyoruz.
* 43 milyondan fazla müşterimizle birlikte, yaklaşık 600 bin kurum ve kuruluşa da hizmet veriyoruz.
* Yapay zekâ, operatörler açısından gerek müşteri deneyimini geliştirme gerekse de işletme operasyonlarını daha verimli ve kârlı hale getirme noktasında büyük avantajlar sunuyor.
* 5G’ye geçiş için gerekli olan tüm hazırlıkları tamamladık ve teknik altyapımız da bu teknolojiye hazır. Frekans tahsisleri tamamlandığında, en kaliteli 5G deneyimini sunan yine Turkcell olacak.
* 5G özellikle akıllı şehirler, artırılmış gerçeklik, sürücüsüz araçlar, uzaktan ameliyat ve endüstriyel uygulamalar gibi iş modellerinin ihtiyaçlardan hareketle geliştirilen bir teknoloji.
* 5G sonrası halihazırda 4.5G’den sunmakta olduğumuz Sabit Kablosuz İnternet Erişimi çözümümüz Superbox’u 5G üzerinden daha yüksek hızlarla sunacağız.
* 1795 Ar-Ge çalışanımız var. Binin üzerinde ulusal patent tescilimiz ile sektörümüzde birinciyiz.
* Ülkemizde 5G’ye uyumlu akıllı cihaz sayısı şu an yüzde 15’lerde. Bunu arttırmak için Türkiye’de üretim yapan cihaz üreticileriyle uygun fiyatlı kampanyalar yaparak oranı yükselteceğiz.