Yıllar önce babamın yaptığı binada komşu parsele taşma olmuş. Komşu evini müteahhide verdi, ev yıkıldı, yeni inşaat yapılacak. Bu halde müteahhit işgali kaldırmamızı istedi. Bu mümkün değil, zira bu yerde binanın bir kısmı var. Bu taşma olurken, yıkılan bina da bizim parsele arka taraftan bir miktar girmiş. Müteahhidin arzusu bu taşkın nedeni ile bizim de evimizi alıp birlikte iki parsele bina yapmak. Bu halde durumumuz nedir? H.M.
* * * * *
Okuyucumun anlattığı durum ‘taşkın inşaat’ olarak belirlenen bir durumdur. Zaman zaman bir parsele yapılan yapının komşu parsele geçtiği görülmüştür. Bu durumda elbette komşu parselin mağduriyetinden söz edilir. Böyle durumlarda bazı ihtimaller vardır. Mesela taşkın inşaatı yapan kişi, iyi niyetli ise taşkının kapladığı alanın kendisine verilmesini veya irtifak hakkı sağlanmasını isteyebilir. Ancak dikkat edilirse burada iyi niyetten söz ediliyor. Yani taşkın inşaatı bilmeden, farkında olmadan yapmış olmadır. Ancak şehir içindeki inşaatlarda parsel sınırlarının çok kolay tespit edilebiliyor olması nedeni ile taşkın inşaatı yapan “Bilmeden yaptım iyi niyetliyim” diyemez.
* * * * *
Peki iyi niyetli olmadığı kabul olunan hallerde ne olur? Taşılan parsel maliki taşan kısmın yıkımını isteyebilir. Bunun için dava açar. Taşılan kısmın yıkımının teknik ve mali yönden durumu incelenir ve inceleme sonucu verilen bilirkişi raporuna göre yıkımın fahiş zarar yaratıp yaratmayacağına, parselin bölünüp bölünemeyeceğine, bölünecek ise taşan kısmın taşkın yapıyı yapana aidiyetine vs. karar verilebilir. Bu nedenle okuyucumun durumu için netice hakkında net bir yanıt verilemez. Dava halinde bir süreç söz konusudur. Bu sürecin de bir meslektaşımın yardımı ile yürütülmesinde yarar vardır. Çünkü davanın neticesi peşinen bilinebilecek mahiyette değildir.