Hakan ÇelikTeknolojide kimse geride kalmasın

HABERİ PAYLAŞ

Teknolojide kimse geride kalmasın

Dünyanın en güçlü ekonomileri denince bugün akla devletler değil teknoloji şirketleri geliyor. Ülkeler, şirketler üzerinden uluslararası pazara teknoloji ihraç ederek küresel sistemdeki paylarını artırıyor. Ölçekler, parametreler değişiyor. Birkaç küçük girişim bile (start up) geçmişteki dev fabrikalar kadar ekonomik değer üretebiliyor. Dijital dönüşüm hakkında yıllardır yazıyorum. Türkiye’nin ancak bu yolla sürekli teknoloji ithal eden bir ülke olmaktan, ihraç eden bir noktaya gelebileceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Bunun için devlet politikaları geliştirilmeli ve teşvikler sürmeli. Temel hedefimiz eğitim, bilim, teknoloji ve AR-GE alanları olmalı. Beyin göçünü başka türlü önlemek imkânsız. Teknolojinin yaygınlaştırılmasında anahtar kavram dijitalleşme. Kastettiğim şeyler nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ, 5G ve altyapı odaklı çalışmalar… Başarıya ulaşabilmesi için de sadece kurumların değil çiftçilerden esnafa, ev kadınlarından öğrencilere kadar çok geniş bir kesimin katılımı gerekli.

Özellikle son yıllarda Türkiye’de “yerli” ve “milli” kavramları çokça kullanılıyor. Bu konu, hassas malzemelerin yurt içinde üretilmesinden bilgi güvenliğine kadar önemli başlıkları kapsıyor. Ürün ve hizmetlerin tamamını dijitalleşme stratejisiyle güçlendirmeyi hedefleyen Turkcell de kendini yukarıda tarif ettiğim yeni düzenin oyuncularından biri olarak konumlandırıyor.

HANGİ ADIMLAR ATILACAK?

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ile bir araya geldik ve atılan adımları konuştuk. 27 yıl önce yola GSM operatörü olarak çıkan Turkcell’in günümüzde ürün ve hizmetlerle küresel boyutta dijital endüstri markası hâline geldiğini söyledi.

Sadece haberleşme hizmeti değil, ses, mesajlaşma, televizyon, depolamanın yanı sıra kurumsal müşterilerine uçtan uca hizmet ve servis sunduklarını anlattı. Altyapı ve insan kaynağıyla dünyaya ihracat yapan konumda olduklarını ifade etti. Geçen yıl şirketlerin dijital dönüşümü için 2 bin 300 projeye imza atılmış. 5G konusu hepimizi yakından ilgilendiriyor. İnternet bağlantısı, pandemi sürecinde neredeyse hava ve su gibi hayati duruma geldi. Yüksek boyutta veri kullanmaya başladık.

Haberin Devamı

İnternetin hızı ve kesintisiz olması çok kritik. Cep telefonlarıyla iletişim kalitesi iyi olmakla birlikte ülkemizin fiber internet altyapısı hayli yetersiz. Acil adım atılmazsa bu durum bizi dünyadan koparabilir, iyice geriye düşebiliriz. Bülent Aksu ile bu konuyu da konuştuk. “Fiberin yaygınlaşması, 5G’ye geçiş için olmazsa olmaz. Fiberde ortak altyapıya geçme çağrısını da her fırsatta yineliyoruz, destekliyoruz” dedi.

Turkcell yerli otomobil girişiminin de (TOGG) paydaşlarından. Bülent Aksu, Turkcell’in dünyada bir elektrikli araç firmasına ortak olan ilk telekom şirketleri arasında yer aldığına işaret etti. Ana hedeflerinin TOGG’un ana iş ortağı durumuna gelmek ve işin e-mobilite, platform ve ödeme sistemleri tarafında olmayı da amaçladıklarını anlattı. BIP platformu da merak edilen konular arasında.

Özellikle geçtiğimiz aylarda WhatsApp ile kullanıcılar arasında yaşanan sorunlar nedeniyle daha popüler olmuştu. Bülent Aksu’ya son durumu sordum. Türkiye’de hızla yaygınlaştığı dünyada da 192 ülkede kullanıldığı bilgisini verdi. Turkcell’in “Yaani” adında bir yerli arama motoru var. Yakında bununla ilgili daha fazla iletişim yapılacağını da öğrendim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder