Lüks Nermin, 1950’li yılların en ünlü randevuevi sahibiydi. Yasadışı bir iş yapmasına rağmen üst düzey ilişkileri sayesinde korunup kollanır, yaptıkları görmezden gelinirdi. Lüks Nermin’in saltanatı, diplomatik krize yol açan o büyük hatayı yapana kadar devam etti…
12 Nisan 1930’dan itibaren randevuevi açılması yasaklandı. Yasak kararının ardından bütün randevuevleri yasadışı çalışmaya başladı. 1950’li yıllarda randevuevi sayısında patlama oldu. Toplumun en yoksulundan en zenginine kadar her tabakaya hitap eden irili ufaklı çok sayıda yeni randevuevi açıldı.
O yılların ünlü randevucuları Ayşe Nimet, Çanakkaleli Melahat, Naciye, Mefkûre ve Zurnik’ti. Bir de Lüks Nermin adıyla tanınan Şaziye Zeren (Topçu) vardı. Lüks Nermin, gücü ve ünü nedeniyle diğerlerinden ayrılıyordu. Beyoğlu Zambak Sokağı’nın 21 nolu hanesi denildiğinde, eski kuşaktan olanların aklına tek bir isim yerleşirdi, Lüks Nermin…
Lüks Nermin’in evinde calışan iki kız, 50’li yıllarda güzellik yarışmasına katılmış ve randevuevinde calıştıkları ortaya çıkınca tenzil-i rutbe yapılmış, ilk sıralarda olacakken basının ve kamuoyunun olası tepkisinden dolayı 4’üncü ve 5’inciliğe indirilmişlerdi. Lüks Nermin’in kızlarının güzelliği dillere destandı…
Lüks Nermin’in 1944’te faaliyete başladığı Zambak Sokak’taki randevuevi, 15 yılda yalnızca iki kez basıldı. 1951 ve 1958’deki iki baskın, Lüks Nermin’in işlerini bozmadığı gibi dönem dönem İstanbul’un başka semtlerinde şubeler açmasına da vesile oldu. Hatta ikinci baskının ardından randevuevini baştan aşağı yeniden dekore ettirdi, tavanları aynalarla kaplatıp duvarları siyaha boyattı ve ışık düzeneği kurdurdu. Lüks Nermin, üst kademe (!) tarafından kollanır ve gözetilirdi.
Lüks Nermin’in saltanatı, 1959’da büyük bir sarsıntı geçirdi. 18 Mayıs 1959’da polis Zambak Sokak’taki meşhur eve büyük bir baskın yaptı. Aynı gece Nermin’in Bahçelievler’deki evi de basıldı. Lüks Nermin, operasyon karşısında büyük şaşkınlık geçirdi. Evlerde bulunan 1435 dolar ve yurda kaçak sokulduğu iddia edilen eşyalara el konuldu. Lüks Nermin, fuhuş yaptırma, gümrük kaçakçılığı ve döviz kaçakçılığı suçlarından tutuklandı. Kendisine 3 milyon lira vergi cezası kesildi ve bütün mallarına el konuldu. Gümrük kaçakçılığından beraat ederken, fuhuş yaptırma suçundan 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
24 Nisan 1959’da Endonezya Devlet Başkanı Ahmed Sukarno, Türkiye’yi ziyaret etti. Yeni Sabah, 28 Nisan’da Türkiye’den ayrılması planlanan Sukarno’nun ziyaretini bir gün uzattığını yazarken, Zafer gazetesinin haberinde “Konuk Sukarno müze ziyaretlerinden sonra ikametine tahsis edilen Yıldız Şale Köşkü’nde dinlenmeye çekildi” ibaresi yer alır. Sukarno, 29 Nisan’da Türkiye’den ayrılarak Polonya’ya gitti. Peki, Sukarno Türkiye’deki ziyaretini neden bir gün uzattı?
Sukarno, 28 Nisan gecesini, Yıldız Şale Köşkü’nde Lüks Nermin’in kadrosundan Nil adlı bir kadınla geçirir. Sukarno, Türkiye’den ayrıldıktan birkaç gün sonra belsoğukluğuna yakalandığını anlayınca çok sinirlenir. Bu tatsız olay nedeniyle diplomatik kriz çıkar ve sonunda kabak Lüks Nermin’in başına patlar. Lüks Nermin, diplomatik krize (!) neden olduğundan zor durumda kalır.
Lüks Nermin’in duruşmalarda giydiği pahalı kıyafetleri, enteresan hal ve tavırları gazetelere haber konusu olur. Hemen her duruşmadan sonra avukatını azleder. Bu haberler Lüks Nermin’in ününün katlanmasına yol açar. Duruşmaları izlemeye gelen kalabalığı polis zor zapteder.
Lüks Nermin, bu maceradan sonra da işini yapmayı sürdürür. Ama üzerindeki koruma kalkanı kalkar ve işleri eskisi gibi yürümez. 1966’da Boğaz’daki lüks pansiyonu, 1967 ve 1968’de Zambak Sokak’taki evi basılır. Evlerine son baskın 1981’de yapılır. Bu olaydan sonra adı bir daha duyulmaz. Tarihte en ilginç diplomatik krize yol açan kişi olarak anılır…