Türkiye’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından STM Thinktech tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıda “yapay zekâ” konusunu ele aldık.
Mobese kameralarıyla birlikte çalışan yapay zekâ sistemleri, plaka ve yüz tanıma gibi konularda etkili sonuçlar veriyor. Hatta şüpheli kişinin yürüme şeklini bile hafızasında tutup yüzbinlerce kişi arasından potansiyel suçluyu bulabiliyor.
Uçakları ve denizaltıları dahi yönetebilen yapay zekâ, silahlı kuvvetler açısından da hayati bir unsur. Sheraton Otel’deki etkinliğe STM Genel Müdürü Murat İkinci’nin konuşmasıyla başladık.
Toplantıya Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Hava Tümgeneral Reha Ufuk Er, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersel Aydınlı katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı’na getirilen Dr. Ali Taha Koç çok iyi eğitim almış, teknoloji konusunda ciddi deneyimi olan genç bir isim. Bakanlıklar ve kamu kurumlarının yüksek teknoloji kullanımına geçmesi için kolları sıvamış; siber güvenlik konusunda da modeller geliştiriyor.
“Bilginin korunması, sınırların korunması kadar önemli” diyen Ali Taha Koç’un ismini önümüzdeki günlerde daha çok duyacağımızı düşünüyorum. Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Reha Ufuk Er, askerî teknolojileri ve uluslararası gelişmeleri çok yakından izleyen bir isim.
Tümgeneral Er’e göre kısa süre öncesine kadar bilim kurgu filmlerinin konusu olan arı büyüklüğündeki minik robotlar ve otonom araçlar savaş alanlarının vazgeçilmez unsurları hâline gelecek. Tümgeneral Er’in “Kendi kapasitenizi ve düşmanı tanımak, mücadeleyi kazanmanın asli yoludur” ifadesini de dikkat çekici buldum.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sanayiinde yerlileşmeyi öncelikli hedef ilan etmişti. Prof. Dr. İsmail Demir’in idaresinde faaliyet gösteren Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM), millî silahların geliştirilmesi konusunda hamleler gerçekleştiriyor.
Türkiye, bu alanda dünya çapında tanınan Aselsan, Havelsan, Vestel, Baykar, BMC, TAI, KALE gibi kuruluşlara sahip. Bu kapasiteyle dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak gösterilen F-35’lerin bile hayati parçalarını imal edebiliyoruz.
Türkiye, silahlı ve silahsız insansız hava araçları kullanımında dünyada en ileri ülkeler arasına yerleşiyor. Bu alanda Baykar Makina ve Selçuk Bayraktar’ın büyük katkısı var.