Hakan ÇelikTicari araçların üretiminde Türkiye dünya devi oluyor

HABERİ PAYLAŞ

Ticari araçların üretiminde Türkiye dünya devi oluyor

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olan BMC, 60. yılını kutlayacağı 2024’ü ticari araçlarda dönüşüm yılı ilan ederek çalışmalarına şimdiden başladı. 2021 yılında Türkiye’nin global çelik üreticisi Tosyalı Grubu’nun gücünü de arkasına alan BMC, Ar-Ge ve inovasyona yaptığı yatırımlarla hayata geçirdiği yeni nesil elektrikli otobüsleriyle Busworld Brüksel 2023-Uluslararası Otobüs ve Taşımacılık Fuarı’nda da ilgi odağı olmayı sürdürdü.

300 bin adedi geçen araç üretimi ile 80’i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren ve Türkiye ekonomisine yaklaşık 10 milyar doları aşan katma değer sağlayan BMC, bugün 3 bin 500’ün üzerindeki insan kaynağı, teknoloji, tasarım, inovasyon ve AR-GE’ye yaptığı yatırımlarla, bir dünya markası olma yolunda ilerliyor. BMC; otobüsten kamyona, mayına karşı korumalı zırhlı araçlardan taktik tekerlekli araçlara, paletli araçlardan insansız kara araçlarına kadar pek çok farklı konfigürasyondaki ticari ve savunma sanayi aracını geliştirerek üretebiliyor.

Haberin Devamı

Brüksel’deki Busworld Fuarı’nı BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’yla birlikte ziyaret ederken, devam etmekte olan çalışmalarını ve dönüşüm planlarını konuşma fırsatı buldum. Fuat Tosyalı, “Yeni bir BMC için çalışıyoruz ve bunun için son 2 yılda yaptığımız yatırım 3.6 milyar TL’ye yaklaştı. 2024’te de yaklaşık 10 milyar TL yatırım yapmayı planlıyoruz. AR-GE yatırımlarımız ciromuzun yüzde 3’üne ulaştı” dedi.

Togg’un ortaklarından biri olan BMC’nin kendi bünyesinde de elektrikli araçlara ciddi yatırımlar yaptığını dile getiren Fuat Tosyalı, “İşin ehline verilmesini öğütleyen bir kültürden geliyoruz. Bunun için de sadece kendi çatımız altında araştırma ve geliştirme yapmıyor, elektrikli araçlarla ilgili üniversitelerle ve start-uplar ile iş birliği yapıyor, AB projelerine dahil oluyoruz” dedi.

BMC’nin geliştirme sürecinde ASELSAN ile iş birliği yaptığı Procity 12m EV otobüs modeli tavanına monte olan pantograf hızlı şarj sistemi ile 8-12 dakika gibi kısa bir mola süresinde, sürücü tarafından herhangi bir şey yapılmasına gerek kalmadan kendi kendini şarj edebiliyor. ASELSAN tarafından geliştirilen 111.6 kWh’lık LTO batarya kullanılan aracın yine ASELSAN tarafından geliştirilen HVSM- 287 elektrik motoru toplam 335 HP güç üretiyor. Hızlı şarj ile 80 km menzil sunan Procity 12m EV’nin 2024’ün ikinci yarısında seri üretime geçirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Ticari araçların üretiminde Türkiye dünya devi oluyor

Procity 12m EV modelinin bir başka versiyonu ise Alman Kiepe şirketi tarafından geliştirilen elektrikli araç güç ve şarj sistemi paketine sahip. 362 kWh’lık NMC batarya kullanılan aracın HVSM-287 elektrik motoru ise toplam 215 HP güç üretiyor. DC şarj ile 5 saatte 300 kilometre menzil sunuyor. BMC’nin ticari araç satışlarının yüzde 65’inin ihracattan geldiğini, dünyada 80’i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini dile getiren Fuat Tosyalı, “Sırbistan’dan Yunanistan’a, Gürcistan’dan İspanya’ya kadar birçok ülkede BMC’nin otobüslerini yollarda görebilirsiniz” dedi. Notlar: 

BMC toplu taşıma araçlarında Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’nin de en çok tercih ettiği markalardan biri. Bugüne kadar Antalya, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Trabzon, Kayseri, Diyarbakır, Van başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde farklı şehir belediyeleri BMC otobüslerini tercih etmiş durumda. 2008 yılında üretimine başlanan doğalgazlı (CNG) modeller çok ilgi görüyor.

Haberin Devamı

BMC’nin en güçlü ve rekabetçi olduğu alanlardan biri de havaalanlarında kullanılan apron araçları. Bu konuda dünyadaki birkaç üreticiden biri olan BMC, 14M Neoport Apron Aracı’nı geçtiğimiz yıllarda Kazakistan’a ihraç etti. BMC, bu yıl da THY iştiraki TGS Yer Hizmetleri A.Ş. firmasına İstanbul Havalimanı’nda kullanılmak üzere 7 adet Neoport Apron verdi.

Sürdürülebilirlik hedefiyle BMC Çatı GES 140 milyon TL yatırım bedeliyle hayata geçirildi. 81 bin metrekare kapalı alanı bulunan BMC Pınarbaşı tesislerinde toplam 60 bin metrekare tesis çatısına güneş paneli kurulumu yapılıyor. 7.900kWp DC kurulu güç sunacak GES ile ilk yıl 11.2 milyon kWh enerji üretilecek.

BMC Pınarbaşı’nda güneş gibi temiz bir enerji kaynağı kullanılarak 58.543 adet ağaç dikimine karşılık gelen karbon salınımının da önüne geçilmiş olacak.

Brüksel’de ziyaretçilerini ağırlayan dünyanın en büyük otobüs fuarı Busworld 2023 fuarına BMC dört farklı model ile katıldı. 670 metrekarelik standı ile misafirlerini karşılayan BMC, Procity 12m EV, Neocity 8,5m EV, Procity 12m Dizel ve Procity 18m CNG modelleriyle otobüs dünyasının zirvesinde inovatif yaklaşımıyla dikkat çekti. Bugüne kadar Avrupa’ya bin adet otobüs ihraç edilmiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder