ABD ve Türkiye arasında S-400, F-35, YPG, Suriye, FETÖ gibi ciddi sorunlar var. Ancak ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan güçlüklere rağmen ilişkileri belli seviyeye çıkarmak için yoğun gayret gösteriyor. Nitekim liderler ikili ticareti 75 milyar dolara yükseltme hedefini açıklamıştı.
Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) de bu süreçte hızlı sonuç almak ve Türkiye’de farklı kanallardan yürüyen girişimleri bir araya getirmek için kolları sıvadı. TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ kısa süre önce ABD Başkanı Donald Trump’a Türk iş dünyasının görüşlerini aktaran bir mektup gönderdi. Bu mektupta ticaretin artırılması için karşılıklı olarak neler yapılabileceği anlatılıyor, ayrıca Başkan Trump’a Türkiye konusundaki duruşundan ötürü teşekkür ediliyor.
Türkiye ile ilişkilerin iyi bir seviyede devam etmesi yönündeki niyetini açıkça ifade eden Başkan Trump da Türk tarafının bu girişimini yanıtsız bırakmadı ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’u devreye sokarak hızla yol alınmasını istedi. Bu çerçevede Wilbur Ross, birkaç gün önce TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
TAİK bünyesinde Koç, Sabancı, Eczacıbaşı gibi Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu bulunuyor. Bu grupta Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Atalay Gümrah, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Kordsa CEO’su Ali Çalışkan, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Aksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar gibi isimler var.
TAİK’in önemli bir adımı da, dünyanın önde gelen kuruluşlarından The Boston Consulting Group’a (BCG) ABD-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin yol haritasını çıkarması için bir rapor hazırlatmak oldu. Mehmet Ali Yalçındağ telefon konuşmasının ardından yaklaşık 300 sayfalık bu raporun özetini ABD Ticaret Bakanı’na gönderdi.
Wilbur Ross daha sonra Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve beraberinde kalabalık bir iş dünyası heyetiyle eylül ayında Türkiye’ye gelme sözü verdi. Bakan Ross’un yoğun girişimlerini, Trump’ın Kongre’de Türkiye konusunda elini güçlendirme gayreti olarak okudum.
TAİK 25 Eylül tarihinde New York’un ünlü mekânı Cipriani’de 10. Türkiye Yatırım Konferansı’nı düzenleyecek. Birleşmiş Milletler zirvesi için o tarihte ABD’yi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konferansa katılması ve bir konuşma yapması bekleniyor. Ankara-Washington ilişkileri Suriye veya başka bir nedenle eylül sonuna kadar bir yol kazası yaşamazsa New York’taki bu zirveden çok verimli sonuçlar çıkabilir.