Hakan ÇelikTürk Hava Yolları zirveye tırmanıyor

HABERİ PAYLAŞ

Türk Hava Yolları zirveye tırmanıyor

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, CNN Türk’te canlı yayın konuğum oldu. Çok önemli açıklamalar yaptı, merak edilen konulara açıklık getirdi. Program öncesi ve sonrasında THY Basın Müşaviri Yahya Üstün ve AJet Genel Müdürü Kerem Sarp’ın da katılımıyla havacılığın farklı boyutlarıyla ilgili kapsamlı sohbet etme imkânımız oldu. Aldığım notları paylaşmak istiyorum:

Türkiye’nin en değerli markası Türk Hava Yolları çok ciddi büyüyerek bir dünya devi haline geldi. Şirket 20 yılda toplam gelirini 2023’te 20.9 milyar dolara yükseltti. Türk ekonomisine katkısı 2003’te 5 milyar dolarken geçen yıl 56 milyar dolara ulaştı. THY 10 yılda katkısını 144 milyar dolara ulaştıracak.

Haberin Devamı

2033 yılında THY filosundaki uçak sayısı 800’ü geçecek. Bugün filoda 128 geniş, 307 dar gövde, 25 kargo olmak üzere toplam 458 uçak bulunuyor. THY dünyada yolcu taşıyan havayolları arasında 9. sırada.

THY günde 1.150 sefer yapıyor, bu sayı AJet’te 450 civarında.

Bilet fiyatlarında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) önerdiği tavan fiyatlar uygulanıyor. Güncel durumda 01 Ağustos 2024 itibarıyla uçuşlarda ekonomi satışlarının yüzde 80’i 2 bin 500 TL’ye kadar, yüzde 20’si 4 bin TL’ye kadar yapılmakta.

2003 yılında 10.4 milyon yolcu taşınırken 20 yılda taşınan yolcu sayısı 8 katına ulaşarak 2023’te 83.4 milyona çıktı.

THY kargo büyüklüğünde dünyada yüzde 5.8 pazar payıyla 3. sıraya çıktı.

Türk Hava Yolları zirveye tırmanıyor

THY dokuzuncu kez Avrupa’nın ‘En iyi Havayolu’ ödülünü aldı.

Dünyanın en iyi business class ikram servisi ödülünü tam 8. kez kazanmış oldu. Yeme içme alanında markanın öne çıkmasında dünya çapında tanınan Attila Doğudan’ın THY ile ortak şirketi Turkish Do & Co’nun bilgi birikimi ve tecrübesinin büyük rolü var.

Brand Finance verilerine göre THY’nin marka gücü açısından dünya havayolları arasında 6. sırada.

Bu yıl bin 200 pilot ve 2 bin 200 kabin memuru işe alınacak.

THY 14 federasyonda toplam 2 bin sporcuya destek sağlıyor. Herhangi bir yanlış anlaşılma ve memnuniyetsizliğin yaşanmaması için belli sayıda bilet -kullandırılmak üzere- Spor Bakanlığı’na tahsis edilecek.

Haberin Devamı

THY farklı kıtalarda toplam 40’ın üstünde dış hat açmayı planlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde uçulması muhtemel şehirler Minneapolis, Charlotte, Philadelphia ve Orlando. Bu şekilde ABD’de gidilen şehir sayısı 20’ye ulaşacak. Güney Amerika’da ise Lima, Santiago ve Rio de Janeiro planlanan destinasyonlar arasında. Uzakdoğu’da ise Sydney ve Punom Pen’e uçuş yapılması düşünülüyor.

Bazı ülkelerin hava sahaları ciddi gecikmeye neden oluyor. Bunlar Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Makedonya ve Sırbistan. THY’nin en çok zorlandığı meydanlar ise Londra Heathrow, Amsterdam Schiphol, Atina, Lisbon ve Londra Gatwick.

Daha fazla turist çekebilmek için 11 hedef ülke belirlenmiş. Bunlar ABD, Meksika, Kanada, Avustralya, Singapur, Güney Kore, Endonezya, Japonya, Çin, Tayvan ve Malezya. Bu ülkelerden 10 milyon turist ve 30 milyar dolar gelir bekleniyor.

AJet Ankara’yı, Türkiye’nin üçüncü büyük turizm şehri yapmak üzere konumlandırılıyor. ‘Ankara Plus’ isimli hizmet ihracatı programıyla İç Anadolu’daki UNESCO miras listesindeki şehirleri kapsayan tur paketleri Ankara’dan başlayacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder