Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye arasındaki ilişkiler dendiğinde genellikle politik konular gündeme geliyor ve buradaki görüş ayrılıkları üzerinde duruluyor. Oysa bir de pozitif ajanda var ki ben bu başlıkların yeterince gündeme gelmediğini düşünüyorum.
79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle New York’ta bulunduğum süre içinde ağırlıklı olarak ekonomi ve ticarete dönük gelişmeleri takip ettim.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında altını çizdiği gibi Amerika son iki senedir en fazla ihracat yaptığımız ikinci, en fazla ithalat yaptığımız beşinci ülke. New York ABD’nin en önemli çekim noktası olmasının yanında uluslararası finans kuruluşları ve bankaların da merkezi durumunda.
Cumhurbaşkanı ve bakanların BM çerçevesindeki görüşmelerinin ekonomi bacağındaki birçok buluşma ve temas trafiği Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından organize edildi. TAİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren çok köklü ve saygın bir kurum.
15. Türkiye Yatırım Konferansı çerçevesindeki bütün etkinlikler TAİK Başkanı Murat Özyeğin ve ekibinin yoğun gayretleriyle başarıyla tamamlanmış oldu. TAİK’in karşı tarafta başkanlığını da ünlü Chobani Yoğurtları’nın da sahibi olan Hamdi Ulukaya yapıyor.Toplantılar kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Boeing, Amazon, Walmart, MasterCard, GE Aerospace, GE Healthcare, Carrier, Hilton, Marriott American Express, Merck, JP Morgan, Citi, Lockheed Martin, Honeywell Goldman Sachs ve Ford olmak üzere 26 Amerikan şirketinin karar vericileriyle bir araya geldi.
TÜRKİYE’YE GÜVEN PEKİŞİYOR
FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı da olan Murat Özyeğin sohbetimizde Türkiye’de reformlar, yeni ekonomi politikaları ve atılan adımların çok olumlu karşılandığını anlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumları ve diğer bakanların temaslarında bunu çok net gördüklerini ifade etti.
Özyeğin, 2005-2007 arasında Türkiye’nin yaklaşık 90 milyar dolar doğrudan yatırım çektiğini hatırlatarak uygulanan ekonomik program sayesinde 2025- 2027 döneminde ciddi bir yatırım gelebileceğine inandığını belirtti.
Özyeğin, finans çevreleri ve yatırımcı şirketlerin Türkiye’nin Orta Vadeli Program’a olan ilgi ve desteklerini açıkça hissettiklerini vurguladı. Murat Özyeğin’in verdiği bilgiye göre ABD’nin Türkiye’deki yatırımı 60 milyar, Türklerin Amerika’daki yatırımı ise 11 milyar dolar civarında.
New York’un tarihi mekânlarından Public Library’deki TAİK resepsiyonunda Mehmet Şimşek’in yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Sanayi Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile konuşma fırsatı buldum. Bakanlar, ABD’li muhataplarıyla son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söylediler.
Davete Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da katıldı.
Ayrıca konuştuğum DEİK Başkanı Nail Olpak da bu yıl Türkiye’ye oldukça yoğun bir ilgi olduğunu vurguladı.
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, AmCham Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, Sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Çolakoğlu Grubu CEO’su Haydar Çolakoğlu ve Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat Türk iş dünyasını New York’ta temsil eden isimler arasındaydı.