Hakan ÇelikTürkiye enerji alanında merkez ülke oluyor

HABERİ PAYLAŞ

Türkiye enerji alanında merkez ülke oluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı kabinesinin en genç, çalışkan ve başarılı isimlerinden. Bu göreve gelmeden önce de uzun süre bakanlığın çeşitli kademelerinde üst düzeyde çalışmış, kritik projelere imza atarak ciddi katkı sağlamıştı. Bakan Bayraktar, cumartesi sabahı CNN Türk’te canlı yayın konuğum oldu. Türkiye büyük oranda enerjide dışa bağımlı olduğu için yerli ve milli bir stratejiyle kaynakların verimli şekilde kullanılması hayati önem taşıyor.

Türkiye, 2022 yılında 96.5 milyar dolarlık enerji ithalatı yapmıştı. Bu yıl ithalatın 70 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bakan Bayraktar, ekonominin olumlu performans göstermesi ve kaynakların sosyal konulara daha fazla ayrılması için bu oranları aşağı çekmek için seferber olduklarının altını çizdi. Bu doğrultuda Türkiye içinde petrol arama faaliyetleri hız kazanırken, bir taraftan da Karadeniz başta olmak üzere belli noktalarda sismik faaliyetler devam ediyor. Gabar’daki keşiflerin büyük etkisiyle ülkemizdeki petrol üretimi 110 bin varilin üzerine çıkmış durumda.

Haberin Devamı

Türkiye enerji alanında merkez ülke oluyor

Türkiye bunun ötesinde Irak gibi farklı coğrafyalarda petrol üretiyor, Libya ile birçok alanda işbirliği fırsatları değerlendiriliyor. Kısa süre önce Türk tersanelerinde üretilen ve çok gelişmiş donanımlara sahip Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Doğu Afrika ülkesi Somali’de doğalgaz ve petrol aramaya başladı. Büyük heyecan yaşayan Somali halkının bu girişim için yaptığı, insanı tebessüm ettiren şarkıyı CNN Türk yayınımızda dinledik.

Bakan, ilk etapta geminin çalışmalarının 6 ay kadar süreceğini, bu süreçte herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmaması için Türk Deniz Kuvvetleri’nden iki fırkateynin Oruç Reis’e eşlik ettiği bilgisini verdi. Keşif sağlanabilirse ardından bu kaynak çıkarılacak. Somali ve Türkiye ekonomisi için büyük bir kaynak yaratılmış olacak. Doğu Afrika’da barış ve istikrara katkı sağlanacak. Bakan Bayraktar çok ilginç bir bilgi daha paylaştı:

Bazı ülke ve şirketler Türkiye’nin gemilerinin ve uzmanlarının sismik arama kapasitesinden yararlanmak için resmen başvuruda bulunmuş. Bakan’ın yayında en fazla dikkat çeken açıklamalarından biri de Türkiye’nin Nijer’de gelecek yıldan itibaren altın üretimine başlayacak olmasıydı. Doğalgaz konusunda Karadeniz’deki çalışmalar sayesinde Türkiye’deki 20 milyon hanenin 3 milyonu kendi gazımızı kullanıyor. Türkiye’nin enerjide artık bir geçiş ülkesi olarak adlandırılamayacağını, tam anlamıyla merkez ülke haline geldiğini vurguladı ve doğalgazda dışa bağımlı Macaristan’ın Türkiye üzerinden gazını aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya tarafından Rosatom’un Alman Siemens şirketine 2020 yılında verdiği siparişin ‘savaş yaptırımları’ kapsamına alınarak Türkiye’ye gönderilmemesinin Akkuyu Nükleer Santrali’nde bir miktar gecikmeye neden olduğunu ifade etti. Parası ödenmiş bir sistemin Türkiye’ye gönderilmemesinin hiçbir hukuki dayanağının bulunmadığını söyledi. Bakan, Sinop ve Trakya’da inşa edilmesi düşünülen üçüncü nükleer santral konusunda da Rusya, Çin ve Güney Kore ağırlıklı olarak bir dizi ülke ile görüşüldüğünü söyledi. Bayraktar, yeni nesil nükleer santraller konusunda da Birleşik Krallık başta olmak üzere bazı Batılı ülkelerle çalışılabileceğinin altını çizdi. Çok merak edilen elektrikte yeni faturalandırma sistemi hakkında ise tüketimi ortalamanın iki katından fazla olan bir grup olduğunu vurgulayarak, “Vatandaşlarımızın yüzde 97’sini ilgilendiren bir durum değil. Daha çok tüketenin daha çok ödeyeceği bir modelin uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder