Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan neredeyse 20 yıldır uluslararası ilişkiler hafızası en güçlü lider durumunda. Başbakanlığı döneminden bu yana ikili ve çok taraflı diplomasi trafiğine baktığımda erişilmesi güç bir rekora doğru gittiğini görüyorum.
Erdoğan; Gürcistan krizinden Balkanlar’daki sorunlara, Ortadoğu meselelerinden Afrika’daki anlaşmazlıklara kadar her büyük olayda sözü dinlenen, görüşüne başvurulan bir lider oldu.
Erdoğan’ın uluslararası ilişkiler sahnesindeki varlığı ve etkinliği, Türkiye’nin kalıpların dışına çıkma arzusuyla paralel ilerliyor.
Siz bu satırları okuduğunuz sıralarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesine katılmak üzere Arjantin yolunda olacak. Bu ziyareti ben de takip ediyorum.
G20’nin 2008 yılında Washington DC’deki ilk buluşmasında da Erdoğan Türkiye’yi temsil etmişti. O tarihteki zirveye katılan liderlerin yüzde 95’i bugün görevde değiller.
Arjantin’de yoğun bir gündem bizi bekliyor. En kritik buluşma ABD Başkanı Donald Trump ile olacak. Bu görüşmede Halkbank davası, Hakan Atilla konusu, ABD’nin YPG’ye desteği, FETÖ, S-400 füzelerinin alımı ve F-35 uçaklarının teslimiyle ilgili pürüzlerden İran ambargosuna kadar bir dizi hayati konu gündeme gelecek. Bu sıraladıklarım sadece Ankara- Washington eksenini değil, pek çok başkenti yakından ilgilendiriyor.
Genel olarak Trump’la yapılacak görüşmeden olumlu sonuçlar çıkacağı görüşündeyim. Buenos Aires’ten gelecek iyi haberler şu sıralarda hızla toparlanma durumunda olan finans piyasalarını iyice rahatlatacaktır.
G20 ülkeleri küresel üretimin yüzde 85’ini, dünya nüfusunun yüzde 66’sını, uluslararası ticaretin yüzde 75’ini, yatırımların da yüzde 80’ini temsil ediyor. 2015’te Türkiye, G20’ye çok başarılı şekilde ev sahipliği yapmıştı.
“Buenos Aires’te kimler var?” derseniz, Almanya Başbakanı Angela Merkel görev süresinin sonuna doğru yaklaşıyor, Theresa May çok zorlu Brexit sürecini yönetmeye çalışıyor, Çin lideri Şi Cinping’in Trump ile görüşmesinin nasıl geçeceği herkesi yakından ilgilendiriyor. Türkiye açısından son derece belirleyici isimler olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Arjantin’de olacak. Erdoğan’ın, sözünü ettiğim isimlerin tamamıyla temas edeceğini düşünüyorum.
Zirveye Arjantin tarafından davet edilen Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de belki ayaküstü bir sohbet olabilir. Zira kısa süre önce Türkiye ve Hollanda arasında normalleşme süreci başlamıştı.
Özetle, bu haftanın gündemini Buenos Aires temasları belirleyecek diyebilirim.