Başlığı okuduğunuzda “Her sorunu çözdük sıra uzaya mı geldi?” demeyin. İnsanlığın geleceğinde söz sahibi olmak isteyen her ülke uzayda, okyanusta, uzak denizlerde yerini almak zorunda.
Uzay araştırmalarında ABD ve Rusya başı çekiyor. Avrupa Birliği’nin yanı sıra Kanada, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerin bağımsız programları var.
Biz bu alanda çok geç kalmış bir ülkeyiz. Şimdiye kadar 73 ülke uzay araştırmaları için kurumlarını oluşturmuş durumda.
Kısa süre önce Türkiye çok doğru bir hamleyle Antarktika açılımı başlatmıştı. Binlerce kilometre ötedeki bu ilginç coğrafyaya bilim insanlarını ve teknisyenlerini gönderen devletler arasına girdik. Bu sadece bir prestij konusu değildi. Burada edineceğimiz tecrübe, teknoloji, sanayi ve doğal kaynakların verimli kullanılmasında işimize yarayacak.
Şimdi çok önemli bir hamle de uzay araştırmalarında geldi.
Türkiye kendi Uzay Ajansı’nı kurdu. Ajans, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek. Bakan Mustafa Varank ile konuştum, hızlı yol alınması için büyük gayret gösterdiklerini söyledi.
Türkiye’nin “Uzay Ajansı” yakında “Millî Uzay Programını” hazırlayacak ve hayata geçirilmesini koordine edecek. Ticari, bilimsel ve Ar-Ge amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim çalışmaları, uydu fırlatma konuları da ajans bünyesinde yürütülecek.
Bugüne kadar farklı kollardan ilerleyen TÜBİTAK Uzay Enstitüsü, TAI, Roketsan, Türksat gibi kurumların uzay ve havacılık çalışmaları Uzay Ajansı tarafından koordine edilecek. Uzay araştırmalarından elde edeceğimiz bilgi birikimiyle doğal afetlerin erken tespit edilmesi, yüzde yüze yakın kesinlikte meteorolojik tahmin yapılması, tarımda üretimin artırılması, çevre sorunlarıyla etkin mücadele mümkün olacak. Bakan Yardımcısı Fatih Kacır’dan teknik bilgi aldım.
Uzaydaki uydularımıza yakında iki tane daha eklenecek. Türksat 6A ilk millî iletişim uydumuz. Askerî alandaki ihtiyaçları da karşılaması amaçlanan İMECE ise 1 metrenin altındaki objeleri bile görüntüleyebiliyor.
İMECE’nin uzaya gönderilmesiyle Türkiye’nin askerî gözlem ve istihbarat gücü ciddi şekilde artacak. Hâlen ülkemizde çeşitli kurum ve üniversitelerde bin dolayında uzman, uzay araştırmaları için çalışıyor. Hedeflerden biri de bu sayıyı 10 bine çıkarmak.
Bir sonraki aşamada ise Türkiye uydusunu millî imkânlarla uzaya göndermek var. Roketsan bu konuda ciddi çalışma içinde. Bu teknolojinin geliştirilmesi Türkiye’nin Patriot ve S-400 gibi yüksek irtifa hava savunma sistemi üretimine de yaklaşması anlamına gelecek.