Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’ye çok önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Önce Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile siyasi konuları görüşmek üzere bir araya geldi. Ardından kültürel faaliyetler ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etmek için İstanbul’a gitti. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri yakından takip eden ve iki ülkenin dostluğu için gayret gösteren bir insanım.
Zira bin yıldır komşuluk ilişkisi içinde yaşadığımız bu coğrafyada aramızdaki anlaşmazlıkları çözerek barış, istikrar ve refaha büyük katkı sağlayabileceğimize inanıyorum. İki ülke el ele verirse muazzam bir enerji ortaya çıkar. Yıllardır söylediğim gibi Türkiye ve Yunanistan, tıpkı Avrupa’da Almanya ve Fransa ya da Belçika ve Hollanda gibi âdeta aralarındaki sınırları formalite hâline dönüştürerek yeni bir birliktelik inşa edebilir.
Kısa süre önce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir devlet ziyareti çerçevesinde Atina’ya gitmişti. Bu ziyareti ben de takip ettim. Böyle üst düzey ziyaretlerde şunu görüyorum: Her iki ülkede de bazı kesimler “çıkarlarımıza aykırı durumlar oluştu” gerekçesini ileri sürerek ilişkilerdeki yumuşamaya karşı çıkıyor. Fakat hem Erdoğan’da hem de Çipras’ta ilişkileri geliştirme iradesi var. Erdoğan, geçmişte diğer Yunan muhatapları Miçotakis ve Papandreu ile de samimi bir diyalog yakalamıştı. İki ülke arasında belli konularda iyileşme yaşanırken Ege’deki anlaşmazlıklar, Kıbrıs sorunu ve Türkiye’nin Batı Trakya konusundaki beklentileri hâlâ çözümsüz şekilde masada duruyor. Diğer taraftan bunlara ilave olarak şimdilerde bir de Doğu Akdeniz’de zaman zaman yükselen tartışmalar söz konusu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılması durumunda bu sorunlar daha kolay çözülebilirdi; ancak AB buna destek vermek yerine Kıbrıs Rum Kesimi’ni adanın tamamını temsilen tam üye yaparak sorunu içinden daha da çıkılmaz hâle getirdi. Her şeye rağmen Yunan devletinin resmî politikası, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklemek yönünde.
Zira Yunanlar, bu durum gerçekleşirse doğu sınırlarında herhangi bir güvenlik sorunu kalmayacağını düşünüyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’yi hayal kırıklığına uğratan temel konu FETÖ mensuplarına iltica hakkı tanınması sorunu. Yunan Başbakanı Çipras’ın bu konuda söz vermesine rağmen Atina, Türkiye’yi çok rahatsız eden bir tutum izlemeye devam ediyor. FETÖ mensupları âdeta korunuyor. Burada Yunan yargısı içindeki Türkiye karşıtlığının da etkisi var.
İki ülke arasındaki mevcut sorunları çözmek için siyasi iradenin cesur adımlar atmasına ihtiyaç var. Ben Erdoğan-Çipras ikilisinin önemli yol alacağına inanıyorum ve attıkları adımları yürekten destekliyorum.