Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler marjında yaptığı en önemli görüşmelerden biri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeydi. Bana bu diplomasi maratonundan bir tanesini seçip özetleyin derseniz hiç düşünmeden “Netanyahu- Erdoğan buluşması” derim.
Netanyahu kalabalık bir koruma ordusu eşliğinde çok sıkı güvenlik önlemleriyle Türkevi’ne girerken ve çıkarken binanın önündeydim. Kapıda yanımıza doğru yaklaşıp bizi selamladıktan sonra aracına bindi. Türkiye ile İsrail arasında güçlü ve açık bir diyalog kanalının bulunmasının sadece iki ülke için değil bölgenin istikrarı için de son derece önemli olduğunu yıllardır dile getiriyorum.
Nitekim Netanyahu ve Erdoğan aralarında çeşitli konularda görüş ayrılıkları bulunsa da ilişkileri daha ileri götürmek üzere rasyonel bir kararla yola devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile de yakın temas hâlinde. İsrail Cumhurbaşkanları ülke yönetiminde kâğıt üzerinde görece sembolik bir konumda olsalar da devleti ve yumuşak gücü temsil etmeleri nedeniyle çok önemliler.
İsrail Başbakanı ile görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar da hazır bulundu. Hakan Fidan, geride bıraktığımız dönemde bütün Ortadoğu ülkeleriyle normalleşme adımlarında önemli rol oynamıştı. Alparslan Bayraktar da uzun yıllardır enerji başlıklarına çok hâkim bir isim. İsrail ve Türkiye arasında enerjiden ekonominin farklı alanlarına kadar gelişmesi beklenen süreçte iki bakan kritik rolde.
Bu yılki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu haftası için Türk çıkarması ifadesi yerinde olur. Sadece Cumhurbaşkanlığı heyetindeki bakanlar ve bürokratlar değil, Türk iş dünyasının önde gelenleri ve yerel yönetimlerden bazı isimler de New York’ta. Bu trafiği ve Türkiye’ye gösterilen yoğun ilgiyi görünce tam da böylesine değerli bir bölgede iyi ki Türkevi gibi bir yapıya sahip olmuşuz diyorum. Bir Türk şirketi olan IC Holding’e bağlı IC İçtaş tarafından Amerikalı proje ortaklarıyla birlikte inşa edilen Türkevi, Birleşmiş Milletler’in tam karşısında. Dolayısıyla BM’ye giden bütün liderler bu binanın önünden geçiyor.
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı ve Galata Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nilüfer Bulut da yıllardır istikrarlı bir şekilde New York’ta sivil toplum odaklı etkinlikler ve davetler düzenliyor. Dün de yerel saatle 15.30’da şehrin önemli merkezlerinden Rockefeller Center’da “Dünyaya Yön Veren Kadınlar” etkinliğini düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da onur konuğu olarak katıldığı etkinlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş bir konuşma yaptı. Etkinliğin sürpriz yanlarından biri, daha düzgün bir gelir dağılımı, adil, barışçıl ve yaşanabilir dünya mesajlarını içeren bir beste sipariş edilmesiydi. Sinan Akçıl’ın notalara döktüğü “Kadınlar Başrolde Olsun Yepyeni Bir Dünya Olsun” isimli eserin bir anlamda prömiyeri de ilk kez New York’ta gerçekleştirilmiş oldu.
Türkiye’nin en başarılı yerel yöneticilerinden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de burada “Habitat Dünya Şehirler Günü” etkinliğine katıldı. Üsküdar son dönemde sadece İstanbul’da değil, birçok yönüyle dünya çapında tanınan bir yaşam alanına dönüşüyor. New York Belediye Başkanı Eric Adams ile de yakın dostluğu bulunan Hilmi Türkmen yerel yönetimlerin küresel boyutta etkileşime katkısı konusunda dikkat çekici adımlar atıyor.