Hafta sonları siyaset ve sıcak gündemin dışındaki konularda görüş ve deneyimlerimi paylaşmayı tercih ediyorum. Bugün de size güzel bir buluşmadan bahsedeceğim. Kamuoyunda ve televizyon izleyicileri arasında “Danilo Şef” olarak tanınan Danilo Zanna’nın İzmir’deki restoranı Filo d’Olio’ya konuk oldum. İtalyan vatandaşı Danilo, şimdiye kadar tanıdığım en sıcak, samimi ve başarılı insanlardan biri. Ankara’da TBMM’den yeni çıkmıştım, iletişim sektöründe nitelikli çalışmalara imza atan Jale Sarı telefon açtı “Sizi Danilo ile buluşturmayı çok arzu ediyorum, İzmir’deki mekânda güzel bir yemek yiyeceğiz. Bize katılabilirseniz memnun olurum” dedi. Atlayıp kısa bir süre için İzmir’e uçtum. Benimle birlikte davetliler arasında Moshe Aelyon, Aynur Tattersall, Murat Güloğlu, Prof. Dr. Mensur Akgün, Müge Akgün, Celaleddin Arpat da vardı. Danilo’nun elleriyle hazırladığı özgün lezzetlerini tatma fırsatı bulduk, ayrıca güzel ve kapsamlı bir sohbet yaptık…
Danilo Zanna’nın mekânı, İtalyan kültür ve tarihinden izler taşıyor. Duvarlarda, sanatçı Deniz Sağdıç’ın, antik Roma döneminden ünlü şahsiyetlerin kumaş atıklarıyla hazırladığı eserleri bulunuyor. Deniz Sağdıç’ı, Emine Erdoğan’ın sıfır atık projeleriyle ilgili çalışmalarıyla tanımıştım. Yemekte, kendi üretimleri olan buratta, zeytinyağlı kök ıspanak, ördek eti dolgulu el yapımı tortellini, beşamel soslu ricotta peyniri dolgulu el yapımı makarna ile kıyma ve mevsim mantarları dolgulu tavşan eti ve ayrıca bonfile ikram edildi. Enfes hazırlanmış yemeklerin ardından Danilo imzasını taşıyan harika bir tiramisuyu tatma fırsatı buldum. İtalyan yemek kültürünün en beğenilen, klasik tatlılarından tiramisu, Danilo’nun elinde bambaşka bir lezzete bürünmüş. Filo d’Olio’ya gitme imkânı olanlar güzel yemeklerle birlikte Danilo yorumlu tiramisuyu mutlaka denemeli.
BAŞARI HİKÂYESİ
15 Nisan 1982 tarihinde İtalya’nın Toskana bölgesinde dünyaya gelen Danilo Zanna, çok genç yaşlardan itibaren aşçılık yeteneğini ailesindeki diğer şefler ile Londra’da geliştirmiş. Sadece kendi ülkesi İtalya’nın yeme içme kültürünü değil, Türk mutfağını da çok iyi tanıyor. Sohbetimizde Gaziantep’ten Trabzon’a kadar yöresel yiyeceklerle ilgili çok ilginç bilgiler paylaştı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde çalışma fırsatı bulan Zanna, Türkiye’yi defalarca gezmiş, yemekleri deneyimlemiş, üreticiyle buluşmuş. Şu an restoranlarında 38 coğrafi işaretli ürün kullanıyor. Şimdiye kadar pek çok televizyon programında yer alan Zanna, 2018 yılından beri Masterchef TV programında jüri üyeliği yapıyor. “Danilo ile Mutlu Tarifler” adında bir de kitabı bulunuyor. İstanbul, Bursa ve İzmir olmak üzere 3 restoranı var. Yakında Ankara’da bir mekân açmak istediklerini ancak uygun bir yer bulmakta hayli zorlandıklarını anlattı. Franchaise vermeyi düşünmediklerini, kendi ekipleriyle Türkiye’de toplam 10 restoran açmayı hedeflediklerini söyledi. Danilo kısa süre içinde o kadar popüler oldu ve o kadar çok sevildi ki, Türkiye tutkusu ve bilgisini de düşününce ben Türkiye’yi farklı ülkelerde tanıtabilecek önemli yüzlerden biri olabileceğini düşünüyorum. Bu arada bir gece konakladığım İzmir Hyatt Otel’i de beğendim. 5 yıldızlı otelleri yaşlanan İzmir’in bu segmentte kaliteli bir konaklama tesisine ihtiyacı vardı. Zira şehrin turizm potansiyeli büyük.