Hakan ÇelikTürkiye'nin ürünleri dünya havacılık liginde

HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin ürünleri dünya havacılık liginde

Dünya havacılığının en önemli zirvesi niteliğindeki Paris Air Show’dayım. Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Le Bourget bölgesinde iki yılda bir düzenlenen havacılık zirvesine küresel düzeyde en önemli üreticiler katılıyor, en son teknolojiler sergileniyor. Türkiye, özellikle son yıllarda yerli kuruluşlarıyla bu tip uluslararası etkinliklerde daha fazla dikkat çekmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son 20 yılda savunma ve havacılık başlıklarını en öncelikli konulardan biri hâline getirmesinin bunda ciddi katkısı var. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), eş zamanlı olarak çok sayıda proje üzerinde çalışabilme kapasitesine sahip dünyadaki az sayıda kuruluştan biri. Bir yandan İHA-SİHA’lar diğer taraftan uydular ve Milli Muharip Uçak (Kaan) üzerinde çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Boeing ve Airbus dâhil dünyanın en büyük havacılık kuruluşlarına kritik parçalar üretiyorlar.

Türkiyenin ürünleri dünya havacılık liginde

Tamamlandığında beşinci nesil özelliklere sahip olması hedeflenen Kaan, Türkiye tarihinin en pahalı ve en gelişmiş savunma sanayii projesi olmasıyla da dikkat çekiyor.

Paris Air Show’da kendi şalesi olan ve en geniş katılımla gelen Türk şirketi TUSAŞ oldu. ASELSAN, ROKETSAN, SSI, Alp Havacılık, Altınay, Coşkunöz, Kale Havacılık fuara katılan diğer önemli Türk şirketleri. Küresel düzeyde iki büyük üretici yeni nesil uçaklarıyla Paris’te. Boeing, 777-9 ve 737- 10 modellerini sergiliyor. Avrupalı Airbus ise A321 XLR, 350-1000 ve bölgesel jet niteliğindeki A220 ile katılıyor.

Bu yıl 54’üncüsü düzenlenen Uluslararası Paris Air Show, dünyanın dört bir yanından gelen endüstri profesyonellerini, uzmanları ve meraklıları bir araya getiriyor. Ticari ve sivil yolcu uçaklarının yanı sıra helikopter ve savaş uçaklarının da gösteri uçuşu yaptığı fuar 25 Haziran’a kadar açık kalacak.

TUSAŞ’IN GÜCÜ

TUSAŞ fuarda uzun süredir üstünde çalıştığı ve GÖKBEY’in ağabeyi olarak tanımladığı 10 ton genel maksat helikopterini dünyada ilk kez tanıtma fırsatı yakaladı.

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ); etkinlik süresince son aylarda adından sıkça söz ettiren ileri teknolojiye sahip platformlardan Hürjet, Anka, Aksungur, Gökbey, 10 Ton Genel Maksat Helikopteri, Atak II ağır sınıf helikopteri, İnsansız Helikopter, Hedef Uçak Şimşek uçağının mock-up’ları ile son olarak Milli Muharip Uçak Kaan’ın simülatörü ile yer aldı.

Haberin Devamı

Ayrıca diğer geliştirilen platformların ve Uyduların 1/7 ölçekte maketleri de ziyaretçilerle buluştu. Paris Air Show fuarı hakkında görüşlerini paylaşan Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Paris Air Show dünyanın farklı yerlerinden savunma sanayii temsilcilerinin dikkatle takip ettiği bir fuar. Geliştirdiğimiz özgün projelerle ülkemizin gururlandığı platformlarımızı dünyanın dikkatine sunmaktan gurur duyuyoruz. Paris Air Show’da bir ilki daha hayata geçirerek, mühendislerimizin uzun süredir titizlikle üstünde çalıştığı 10 Ton Genel Maksat Helikopterimizi sektör temsilcileri ile buluşturuyoruz. TUSAŞ artık dünya havacılık endüstrisinde en üst ligde bulunan bir şirket. Güçlü mühendislik uzmanlığımız ve son teknoloji tesislerimizle yenilikleri sürdürmeye, küresel havacılık endüstrisinin büyümesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

TUSAŞ, sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayii sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 640 bin metrekare kapalı alanda 12 bini aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumundaki kuruluş; havacılık, uzay ve savunma sanayiinde küresel oyuncular arasında yer alıyor.

Türkiyenin ürünleri dünya havacılık liginde

HEDEFİMİZ YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRACATI

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Paris Air Show’a yöneticiler ve mühendislerden oluşan geniş bir kadroyla katılıyor. TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, konulan hedefleri geçekleştirmek için çok önemli bir birikim ve kapasite ile yoğun şekilde çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Bozdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderlik ettiği siyasi vizyon ve önceliğin bütün bu adımların atılmasını mümkün kıldığını vurguladı. TEI Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Saim Dinç de temel hedeflerinden birinin Türkiye’nin kilogram ihracat değerini yükseltmek ve yüksek teknolojiye ulaşmanın bu anlamda son derece önemli olduğunun altını çizdi. Dinç, o nedenle savunma sanayii alanında yapılan yatırımları sadece uçak veya motor üretimi gibi görmemek gerektiğini, bir üst lige çıkmak için önemli bir basamak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder